Μηχανή του καφέ: Ο απόλυτος οδηγός για τη συντήρησή της
Για να απολαμβάνετε τον καφέ σας καθημερινά ακριβώς όπως σας αρέσει, η σωστή συντήρηση της μηχανής του καφέ είναι κομβικής σημασίας.
- «Υπάρχει θέμα» με το «De Grece» – Πυρά κομμάτων με το επίθετο που διάλεξαν οι Γλύξμπουργκ
- Βίντεο ντοκουμέντο λίγο μετά τη δολοφονία της Ράνιας στην Κρήτη - «Σκότωσα τον πατέρα μου» έλεγε ο δράστης
- Οι «must» προορισμοί για τα Χριστούγεννα - Ποιες περιοχές μαγνητίζουν το ενδιαφέρον
- «Συνεργαζόταν με Τούρκους για να με σκοτώσουν» - 10 μέρες σχεδίαζε τη δολοφονία του 52χρονου ο δράστης
Έχετε προμηθευτεί την αγαπημένη σας ποικιλία καφέ, έχετε αλέσει τους κόκκους ακριβώς όπως σας αρέσει, έχετε υπολογίσει με την μέγιστη ακρίβεια παράγοντες καθοριστικής για τον καφέ σας σημασίας, όπως η διάρκεια εκχύλισης και πίεσης, αλλά πιάνεται και πάλι τον εαυτό σας να αναπολεί τα πρώτα φλιτζάνια καφέ που απολαμβάνετε όταν είχατε πρωτοαγοράσει την μηχανή σας;
Εάν διαπιστώνετε ότι η ποιότητα του καφέ σας έχει μειωθεί αισθητά, τότε θα πρέπει να σκεφτείτε πότε ήταν η τελευταία φορά που κάνατε συντήρηση στην μηχανή του καφέ, μιας και είναι απαραίτητη για να αποδίδει στο μέγιστο βαθμό μακροπρόθεσμα.
Διαδικασία συντήρησης για μηχανή espresso
Εάν έχετε επιλέξει μηχανή espresso μπορείτε να την διατηρήσετε σε καλή κατάσταση με ελάχιστη προσοχή και προσπάθεια. Ξεκινήστε καθαρίζοντας καλά το portafiilter μετά από κάθε παρασκευή καφέ, τόσο σκουπίζοντας όσο και ξεπλένοντάς το με νερό.
Μην αμελείτε το γκρουπ της μηχανής σας. Αφού φτιάξετε τον καφέ σας, αφήστε να κυλήσει νερό στο γκρουπ για περίπου πέντε δεύτερα για να αποφύγετε την συσσώρευση ελαίων και υπολειμμάτων καφέ.
Εάν φτιάχνετε cappuccino, μην ξεχνάτε να καθαρίζετε και το ακροφύσιο για το αφρόγαλα, χρησιμοποιώντας μια καθαρή πετσέτα, αφού φτιάξετε τον καφέ σας.
Εάν είστε από εκείνους που απολαμβάνουν πολλούς καφέδες μέσα στην ημέρα ή φτιάχνετε για πολλούς στο σπίτι, τότε στο τέλος της ημέρας μην ξεχνάτε το “backflushing”.
Πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαδικασία κατά την οποία τοποθετείτε ένα τυφλό φίλτρο στο portafilter, το οποίο μπλοκάρει το πέρασμα νερού, βάζοντας την μηχανή espresso να δουλέψει για περίπου 10 δευτερόλεπτα.
Θα δείτε ότι το νερό δεν μπορεί να περάσει μέσα από το portafilter και ότι συγκεντρώνεται στο γκρουπ. Αφού σβήσετε την μηχανή, μετά από 10 δευτερόλεπτα το νερό θα βγει στο δοχείο συγκέντρωσης υγρών. Αν το νερό βγαίνει καθαρό, τότε είστε έτοιμοι.
Εάν όχι τότε καλύτερα να επαναλάβετε την διαδικασία. Στην συνέχεια αφαιρέστε το τυφλό φίλτρο και ανοίξτε την κανονική ροή νερού για περίπου δέκα δεύτερα.
Διαδικασία συντήρησης για μηχανή espresso με κάψουλα
Εάν από την άλλη προτιμάται την πιο γρήγορη και εύχρηστη μηχανή espresso με κάψουλα, θα χρειαστείτε σαπούνι, λευκό ξύδι, λίγο νερό και ένα καθαρό πανί για να την καθαρίσετε.
Ξεκινήστε βγάζοντας την μηχανή από την πρίζα. Αφαιρέστε το δοχείο του νερού και την βάση και πλύντε τα με σαπούνι και νερό. Σκουπίστε όλη την επιφάνεια της μηχανής με ένα καθαρό, ελαφρώς νωπό πανάκι χωρίς να ξεχάσετε και το σημείο που βάζουμε την κάψουλα.
Επανατοποθετήστε τα μέρη της μηχανής, που πλύνατε προηγουμένως και γεμίστε το δοχείο νερού με ίση ποσότητα νερού και ξιδιού. Βάλτε την μηχανή σε λειτουργία χωρίς την κάψουλα και επαναλάβετε την διαδικασία μέχρι να αδειάσει το δοχείο νερού.
Γεμίστε και πάλι το δοχείο της μηχανής μόνο με νερό αυτήν την φορά και επαναλάβετε την διαδικασία για να φύγουν όλα τα υπολείμματα. Εάν θέλετε να μειώσετε την ποσότητα αλάτων που συσσωρεύονται στην μηχανή, χρησιμοποιήστε εμφιαλωμένο νερό, κάθε φορά που φτιάχνετε καφέ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις