Ελ Νίνιο: Ο ΟΗΕ προειδοποιεί για νέα ρεκόρ ζέστης
«Η έλευση του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα θερμοκρασιακών ρεκόρ και πιο ακραίας ζέστης σε πολλές περιοχές του κόσμου και στους ωκεανούς»
- Μιας διαγραφής… μύρια έπονται για τη Ν.Δ.- Νέες εσωκομματικές συνθήκες και «εν κρυπτώ» υπουργοί
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
- Οι καταναλωτικές συνήθειες των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της Black Friday
Σε πολλές περιοχές του πλανήτη οι θερμοκρασίες αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω λόγω του μετεωρολογικού φαινομένου Ελ Νίνιο που επέστρεψε στον Ειρηνικό έπειτα από επτά χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Οργανισμός Μετεωρολογίας (WMO), ο οποίος όμως εκτιμά ότι η ένταση του φαινομένου θα είναι «μέτρια».
To Ελ Νίνιο είναι φαινόμενο που εκδηλώνεται με αύξηση της επιφανειακής θερμοκρασίας του νερού στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό. Επηρεάζει το παγκόσμιο κλίμα φέρνοντας καταρρακτώδεις βροχές στη δυτική Νότια Αμερική και ξηρασία στην Αυστραλία.
Σύμφωνα με τον WMO, η πιθανότητα να συνεχιστεί το φαινόμενο και το δεύτερο εξάμηνο του 2023 ανέρχεται σε 90%.
Οι επιστήμονες του οργανισμού εκτιμούν ότι το φαινόμενο θα έχει μέτρια ένταση, όμως η επίπτωσή του στις παγκόσμιες θερμοκρασίες εμφανίζεται συνήθως το έτος που ακολουθεί την εμφάνισή του. Αυτό σημαίνει ότι η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει πιο αισθητή το 2024.
«Η έλευση του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα θερμοκρασιακών ρεκόρ και πιο ακραίας ζέστης σε πολλές περιοχές του κόσμου και στους ωκεανούς» τόνισε ο γενικός γραμματέας του WMO Πέτερι Τάαλας.
«Η αναγγελία ενός επεισοδίου Ελ Νίνιο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετεωρολογίας αποτελεί ειδοποίηση προς τις κυβερνήσεις ολόκληρου του κόσμου ώστε να προετοιμαστούν για να περιορίσουν τις επιπτώσεις στην υγείας, στα οικοσυστήματα και στις οικονομίες» πρόσθεσε.
Το φαινόμενο Ελ Νίνιο εκδηλώνεται κάθε δύο έως επτά χρόνια και τα διαρκεί από εννέα έως δώδεκα μήνες.
Το Ελ Νίνιο τείνει να προκαλεί αύξηση των βροχοπτώσεων σε ορισμένες περιοχές της Νότιας Αμερικής και των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της κεντρικής Ασίας. Μπορεί να προκαλέσει σοβαρή ξηρασία στην Αυστραλία, την Ινδονησία και ορισμένες περιοχές της Νότιας Ασίας και της Κεντρικής Αμερικής.
Μπορεί επίσης να τροφοδοτήσει κυκλώνες στον ανατολικό Ειρηνικό Ωκεανό και να εμποδίζει παράλληλα τον σχηματισμό τους στον Ατλαντικό Ωκεανό.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Reuters / AFP
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις