«Αν η κόρη σας είναι όμορφη, θα σας κάνουμε έκπτωση» – Απορρίπτουν 27χρονη επειδή δεν έχει προίκα
Την αγανάκτησή της εξαιτίας της απόρριψής της από δεκάδες γαμπρούς επειδή δεν έχει προίκα εκφράζει μια 27χρονη από την Ινδία
- Κίνα: Αυτοκίνητο έπεσε επάνω σε πλήθος έξω από δημοτικό σχολείο – Τουλάχιστον 10 τραυματίες
- Θα «σπάσει» η Ελλάδα το καλούπι του δεξιού λαϊκισμού στην ΕΕ;
- Η υπερθέρμανση του πλανήτη κοστίζει ζωές - Για πρώτη φορά επιστήμονες υπολογίζουν τους θανάτους
- Το ΠΑΣΟΚ πολιορκεί το κέντρο που «χάνει» η ΝΔ και τη βαφτίζει «γαλάζιο ΣΥΡΙΖΑ»
Η προίκα, ένα έθιμο αναχρονιστικό και προσβλητικό για το ανθρώπινο είδος, έχει κριθεί παράνομος στην Ινδία από το 1961, ωστόσο, η οικογένεια της νύφης ακόμα «οφείλει» να χαρίζει χρήματα, ρούχα και κοσμήματα στην οικογένεια του γαμπρού.
Μια 27χρονη από τη Bphopal αποφάσισε να λάβει μέτρα για να σταματήσει το αναχρονιστικό αυτό έθιμο που την κάνει να αισθάνεται –το λιγότερο- αμήχανα καθώς δεκάδες είναι οι άνδρες που, όπως λέει, την απορρίπτουν λόγω προίκας.
Όπως αναφέρει το BBC, η Gunjan Tiwari (ψευδώνυμο), δασκάλα, έχει κάνει αίτημα στην αστυνομία να στέλνει άνδρες της στις τελετές των προξενιών και των γάμων ώστε να μπει τέλος σε αυτό το «κοινωνικό κακό».
«Αν η κόρη σας είναι όμορφη, θα σας κάνουμε έκπτωση»
Το πιο πρόσφατο περιστατικό «παζαριού» ήταν τον Φεβρουάριο. Ο πατέρας της Gunjan προσκάλεσε έναν νεαρό και την οικογένειά του στο σπίτι τους με τη βοήθεια να τα βρουν και να ζήσουν «βίον ανθόσπαρτο».
Αφού αντάλλαξαν τα πρώτα τυπικά λόγια, η Gunjan μπήκε στο σαλόνι, προσφέροντας ζεστό τσάι και σνακ στα μελλοντικά πεθερικά της.
Όπως λέει η 27χρονη, είναι μια εκνευριστική διαδικασία. «Όλοι σε κοιτούν επίμονα» λέει.
Η προετοιμασία δεν για το πότε ακριβώς θα εμφανιστεί η Gunjan μπροστά στην οικογένεια του υποψηφίου γαμπρού, τι θα φοράει μέχρι και πόσο θα γελάει επειδή τα δόντια της δεν είναι ίσα, είχε κρατήσει μέρες.
Όπως λέει, βέβαια, έχει συνηθίσει πια γιατί είναι μια διαδικασία που την έχει περάσει έξι φορές σε ισάριθμα χρόνια. Οι ερωτήσεις που ακούει κάθε φορά είναι επίσης οι ίδιες, αν ξέρει να μαγειρεύει, για την εκπαίδευση και την εργασία της.
Λίγο πριν μπει λοιπόν στο δωμάτιο με τον δίσκο με το τσάι στο χέρι, άκουσε τους γονείς της να ρωτούν τον πατέρα του υποψήφιου γαμπρού, πόση προίκα περίμεναν. «Είχαμε ακούσει ότι ήθελαν από 61.000 έως 73.000 δολάρια. Όταν ο πατέρας μου τον ρώτησε, εκείνος αστειεύτηκε ότι “αν η κόρη σας είναι όμορφη, θα σας κάνουμε έκπτωση”» περιγράφει.
Όσο όμως η συζήτηση προχωρούσε, η η Gunjan κατάλαβε ότι δεν επρόκειτο να της προσφερθεί έκπτωση – μάλιστα τη ρώτησαν για τα ανομοιόμορφα δόντια της και την ελιά στο μέτωπό της…
«Η μητέρα μου με κατηγορούσε όταν με απέρριψαν»
Αφού ήπιαν το τσάι τους, η Gunjan μίλησε για λίγα λεπτά με τον υποψήφιο σύζυγο και του είπε ότι δεν θα παντρευόταν για την προίκα. «Συμφώνησε ότι πρόκειται για “κοινωνικό κακό” και σκέφτηκα ότι ήταν διαφορετικός από τους άλλους» εξομολογείται η 27χρονη.
Όμως η οικογένεια την απέρριψε και η μητέρα της Gunjan ήταν έξαλλη και έκανε να της μιλήσει πάνω από δύο εβδομάδες επειδή θεωρούσε ότι φταίει η στάση της απέναντι στο έθιμο της προίκας.
Όπως λέει, τα τελευταία έξι χρόνια έχει συναντηθεί με έξι υποψηφίους και, όπως λέει, όλοι την απέρριψαν λόγω προίκας.
«Εξαιτίας αυτής της απόρριψης έχω χάσει την αυτοπεποίθησή μου. Όταν βάζω μπροστά τη λογικό μου, ξέρω ότι δεν είμαι εγώ το πρόβλημα, είναι αυτοί που ζητούν προίκα. Όμως συχνά νιώθω ότι είμαι πια βάρος για τους γονείς μου» λέει η νεαρή γυναίκα.
Παίρνουν δάνεια και πουλάνε τις περιουσίες τους για να παντρέψουν τις κόρες τους
Αν και οι προίκες είναι παράνομες εδώ και πάνω από 60 χρόνια στην Ινδία, το 90% των γάμων στη χώρα τις περιλαμβάνουν, σύμφωνα με μελέτη που επικαλείται το βρετανικό δημοσίευμα.
Οι γονείς των κοριτσιών αναγκάζονται να πάρουν τεράστια δάνεια, να πουλήσουν τη γη ή το σπίτι τους για να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις των γαμπρών για προίκα.
Σύμφωνα με το Γραφείο Καταγραφής Εγκλημάτων, 35.493 νύφες σκοτώθηκαν στην Ινδία μεταξύ 2017 και 2022 – κατά μέσο όρο 20 γυναίκες την ημέρα – επειδή είχαν ανεπαρκή προίκα.
Ακτιβιστές λένε ότι η προίκα είναι ένας από τους λόγους για τη στρεβλή αναλογία των φύλων στην Ινδία – τα Ηνωμένα Έθνη εκτιμούν ότι σχεδόν 400.000 εκτρώσεις θηλυκών εμβρύων γίνονται κάθε χρόνο από οικογένειες που ανησυχούν ότι θα χρειαστεί να δώσουν προίκα και δεν θα μπορούν.
Με τον φόβο της τιμωρίας ίσως σταματήσει αυτή η σκληρή πρακτική
Στο αίτημά της προς τον αρχηγό της αστυνομίας, η Gunjan αναφέρει ότι η μόνη λύση είναι οι επιδρομές σε τελετές γάμων και η σύλληψη όσων εντοπίζονται να δίνουν ή να λαμβάνουν προίκα. «Ο φόβος της τιμωρίας θα βοηθήσει να μπει τέλος σε αυτή η σκληρή πρακτική» προσθέτει.
Ο αρχηγός της αστυνομίας, που συναντήθηκε με την 27χρονη, φαίνεται σύμφωνος στο να βοηθήσει να τερματιστεί αυτό το έθιμο αλλά, όπως λέει, δεν μπορεί να βρίσκονται παντού και πρέπει ο κόσμος να ευαισθητοποιηθεί.
Η ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών Kavita Srivastava επισημαίνει ότι η προίκα είναι ένα πολύπλοκο ζήτημα και μπορεί να καταπολεμηθεί μόνο αν οι νέοι άνδρες και γυναίκες αρχίσουν να παίρνουν θέση και να αρνούνται να δίνουν και να δέχονται προίκες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις