Οι πρώτες εντυπώσεις για τη Βουλή και τα μηνύματα Τασούλα
Τι έδειξαν οι πρώτες δύο ημέρες στη Βουλή - Κατακερματισμός και φόβοι για «μπουρλότο» στις συνεδριάσεις
Θα είναι μια Βουλή «τσίρκο»; Θα ζήσουμε ιστορικές στιγμές ή στιγμές απαξίωσης του κοινοβουλευτικού μας συστήματος; Η ενίσχυση των ακροδεξιών – ψευτοπατριωτικών, ψεκασμένων κομμάτων και βουλευτών χριστιανοταλιμπάν και συγκεκαλυμένων φασιστών θα επηρεάσει και πόσο τη νέα κοινοβουλευτική περίοδο που ξεκίνησε;
Τα διαδικαστικά ολοκληρώθηκαν με την εκλογή του προεδρείου και την -ενθαρρυντική- στήριξη του Κ. Τασούλα από ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση.
Εμπειρος πολιτικός και κοινοβουλευτικός ο κ. Τασούλας, υποσχέθηκε ότι θα διαφυλάξει την αξιοπιστία της Βουλής στέλνοντας μηνύματα προς πολλές κατευθύνσεις της Βουλής.
Ούτε… διακονάρηδες της εφήμερης δημοσιότητας να γίνουν, ούτε να παρακωλύουν τη λειτουργία της Βουλής, ούτε να είναι αλαζόνες, με ακραίες συμπεριφορές μόνο και μόνο για να «παίξουν» στα μέσα ενημέρωσης.
Ξεκάθαρα μηνύματα που μένει να δούμε κατά πόσο θα τηρηθούν μιας και η σημερινή Βουλή μοιάζει τόσο ετερόκλητη και τόσο κατακερματισμένη που δύσκολα θα ξαναδούμε τόση σύμπνοια όπως αυτή για την εκλογή του νέου προέδρου.
Ο κ. Τασούλας είπε, προκειμένου να προλάβει τα χειρότερα: «Ακούμε ή διαβάζουμε προβλέψεις -ή μήπως και ευχές- ότι αυτή η οκτακομματική σύνθεση του νέου κοινοβουλίου, θα έχει θεσμικές ακροβασίες, ευτελείς συμπεριφορές και ακρότητες, που θα το μετέτρεπαν από πεδίο άσκησης πολιτικής και παραγωγής νομοθετικού έργου, σε μια διαρκή αρένα προς άγραν δημοσιότητας.
Προσωπικά, δεν βιάζομαι να προδικάσω τίποτε. Και αν σας μίλησα για το έργο της Βουλής, για την αποστολή της, για την αποστολή μας και για το ευοίωνο κατώφλι στο οποίο βρίσκεται η χώρα μας, είναι γιατί θέλησα να σας καλέσω σε μια πορεία κοινοβουλευτική που δεν θα έχει στοιχεία ούτε κωλυσιεργίας ούτε περιττής καταπονήσεως ούτε αλαζονείας».
Και η αλήθεια είναι ότι αυτή η «περίεργη», ετερόκλητη και απρόοπτη οκτακομματική Βουλή, δεν ξέρουμε τι μας επιφυλάσσει.
Τι έδειξαν οι πρώτες ημέρες
Ηδη, οι πρώτες δύο ημέρες της νέας Βουλής έχουν πολλά και ενδιαφέροντα.
Η «μάχη» για το χωροταξικό στα έδρανα είναι και συμβολική, αλλά και ουσιαστική. Κανένας δε θέλει να καθίσει δίπλα στους ακροδεξιούς «Σπαρτιάτες» ενώ αυτός ο ιδιότυπος διαχωρισμός των κοινοβουλευτικών ομάδων του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, πραγματικά ξενίζει.
Η ανθρωπογεωγραφία προκάλεσε αντιδράσεις, ειδικά από τη στιγμή που δεν τηρείται ο κανόνας της χωροθέτησης ανάλογα με την ιδεολογική τοποθέτηση.
Αλλωστε, γιατί πρέπει οι ακροδεξιοί «Σπαρτιάτες», οι υποστηριζόμενοι από τον καταδικασμένο Κασιδιάρη, να βρίσκονται πάνω από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, κι όχι στα άκρα δεξιά της αίθουσας του Κοινοβουλίου, εκεί όπου κάθονταν και οι Χρυσαυγίτες; Αυτό θα είχε έναν συμβολισμό.
Από την άλλη, διάφορες «περίεργες» παρουσίες και ενδυματολογικές εμπνεύσεις προκάλεσαν ποικίλα σχόλια, κυρίως ως προς το αν πρέπει οι βουλευτές να τηρούν τους κανόνες και τα πρωτόκολλα. Όμως, αυτό είναι το ελάχιστο. Εχουμε δει κι άλλες φορές «περίεργες» ενδυμασίες, αλλά το χειρότερο είναι οι προκλητικές, αντιδημοκρατικές και αντικοινοβουλευτικές συμπεριφορές, καθώς… τα ράσα δεν κάνουν τον παπά.
Σ’ αυτή την περίεργη Βουλή προς το παρόν βλέπουμε «ήσυχους» και αμίλητους τους «νέους», δηλαδή τη «Νίκη» και τους «Σπαρτιάτες». Όχι, όμως, την Πλεύση Ελευθερίας που με το «καλημέρα» έκανε την παρουσία της αισθητή η Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία είναι σίγουρο ότι τα μηνύματα του κ. Τασούλα για εφήμερη δημοσιότητα δεν θα τα λάβει και ιδιαίτερα υπόψη.
Κάτι που φάνηκε με την πρώτη παρέμβασή της, η οποία θύμισε το 2015 και αποδοκιμάστηκε από συναδέλφους της.
Όμως, ένα εξαιρετικά σοβαρό θέμα που προέκυψε ήδη αφορά τη δήλωση της νέας βουλευτού της Πλεύσης, της αοιδού κ. Τζώρτζιας Κεφαλά για τους «Σπαρτιάτες»: «Αντιπροσωπεύουν ένα κομμάτι της κοινωνίας το οποίο θέλει να προχωρήσει πιο δυναμικά», είπε για το κόμμα που εξελέγη με τις ευλογίες του Ηλία Κασιδιάρη.
Και το «μπαλάκι» πάει στην κ. Κωνσταντοπούλου. Είναι συγκεκριμένη «γραμμή» αντιμετώπισης των ακροδεξιών από την Πλεύση ή πρόκειται για άστοχες δηλώσεις μιας άπειρης πολιτικού; Χρειάζονται ξεκάθαρες απαντήσεις προτού τα ίδια τα κόμματα «ξεπλύνουν» ένα ακροδεξιό μόρφωμα, συνέχεια της Χρυσής Αυγής.
Ενδιαφέρουσα και άκρως ενδεικτική της ταυτότητάς τους και της λογικής με την οποία θα κινηθούν στη νέα Βουλή, είναι και η τοποθέτηση του Δ. Νατσιού, επικεφαλής της «Νίκης», που ξεκάθαρα ανοίγει θέμα για τις αμβλώσεις και ζητά να γίνουν στα σχολεία μαθήματα… αγνότητας.
Δεν περίμενε κανείς κάτι λιγότερο από ένα κόμμα που εξελέγη εξαιτίας αυτών των θέσεων και βρήκε πολλά ευήκοα ώτα.
Κατακερματισμένη Βουλή
Κατά τα λοιπά, μην ξεχνάμε ότι έχουμε μια 8κομματική Βουλή με πανσπερμία θέσεων και με πολλές αποκλίσεις στις ιδεολογίες, οι οποίες σίγουρα θα συγκρουστούν σφοδρά το επόμενο διάστημα.
Μια 8κομματική Βουλή που μπορεί να γίνει και 9κομματική αν υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και δεν καταφέρει να ξεπεράσει τις αντιθέσεις του και τα εσωκομματικά προβλήματα.
Εχουμε μια Βουλή όπου για πρώτη φορά στη Μεταπολίτευση δεν υπάρχει ένας ισχυρός δικομματισμός. Μια ισχυρή κυβέρνηση και μια αδύναμη αντιπολίτευση, ειδικά με μια αξιωματική αντιπολίτευση η οποία έχει μόλις 47 βουλευτές και βρίσκεται σε διαδικασία έντονης εσωκομματικής διεργασίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ, λοιπόν, έχει χάσει το ισχυρό όπλο της πρότασης μομφής που θα μπορούσε να καταθέσει αν είναι πάνω από 50 βουλευτές.
Υπενθυμίζουμε ότι για τη σύσταση εξεταστικής επιτροπής απαιτούνται 120 βουλευτές της αντιπολίτευσης. Αρα ο ΣΥΡΙΖΑ μαζί με πολλά ακόμη κόμματα θα πρέπει να συνεννοούνται για να πράξουν κάτι τέτοιο.
Για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο Αλέξης Τσίπρας δεν είναι πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, κάθεται ήδη σε άλλη θέση, κι αυτό έχει τη σημασία του.
Μια άλλη ιδιότυπη κατάσταση που συναντούμε είναι ότι δεξιά της Δεξιάς βρίσκονται τρία, πλέον κόμματα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την πολιτική, αλλά και για την παρουσία τους μέσα στο Κοινοβούλιο.
Η συγκεκριμένη Βουλή επίσης θα είναι αυτή που θα αποφασίσει τη Συνταγματική Αναθεώρηση, κι αυτό ασφαλώς έχει σημαντική σημασία για να δούμε ποιες προτάσεις θα κατατεθούν και ποιες θα υποστηριχθούν σε ένα κατακερματισμένο νομοθετικό σώμα.
Αυτή η Βουλή θα εκλέξει βεβαίως Πρόεδρο της Δημοκρατίας, είτε θα επανεκλέξει την Κ. Σακελλαροπούλου, εφόσον προταθεί, είτε κάποιο άλλο πρόσωπο. Και μπορεί πλέον να μην κρίνεται η βιωσιμότητα της κυβέρνησης, αφού θα χρειαστούν 151 βουλευτές, ωστόσο, είναι μια κοινοβουλευτική διαδικασία με ιδιαίτερο πολιτικό βάρος.
Τέλος, στον βίο αυτής της Βουλής θα γίνουν -τουλάχιστον- δύο εκλογές. Η πρώτη (διπλές) τον Οκτώβριο για Περιφερειάρχες και δημάρχους και η δεύτερης σε λιγότερο από ένα χρόνο για ευρωβουλευτές.
Πολλές οι προκλήσεις για το νέο Προεδρείο της Βουλής, την κυβέρνηση και τα κόμματα που οφείλουν να ασκήσουν σκληρή αλλά δίκαιη αντιπολίτευση.
Πόσο μπορεί η κυβέρνηση να ξεφύγει από τη λογική της ηγεμονίας και της αλαζονείας;
Πόσο μπορούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης να ανταποκριθούν στο ρόλο τους;
Ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ πόσο θα μπορέσει να σταθεί ξανά στα πόδια του και να αναλάβει το ρόλο της μείζονος αντιπολίτευσης;
Οι απαντήσεις προσεχώς…
- Ο Γιάννης αποθέωσε τον Τρεντ (vid)
- Ελλάδα: Τις πιο ψηλές θερμοκρασίες «έπιασαν» οι θάλασσες το 2024 – Θερμότερο καλοκαίρι εδώ και 40 χρόνια
- Πυροσβεστική: Απόπειρες εξαπάτησης επιχειρήσεων για δήθεν οικονομικές συναλλαγές με την υπηρεσία
- Κωνσταντίνος Αργυρός: Τι είπε ο πατέρας του, Βασίλης για τη γέννηση του εγγονού του
- Λοιμώξεις αναπνευστικού: Ξεκινάει η «σεζόν» των ιώσεων – Πώς θα προστατευθούμε
- Ο Τζορτζ Ράσελ poleman στο Λας Βέγκας