Λίγο μετά την ορκωμοσία των βουλευτών και λίγο προτού μαζευτούν για έναν καφέ στα πασοκικά γραφεία του πρώτου ορόφου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ φωτογραφήθηκε στα σκαλιά της Βουλής. Η ατμόσφαιρα μεταξύ των παριστάμενων ήταν χαλαρή και αισιόδοξη – ακριβώς το αντίθετο σε σχέση με εκείνη που επικρατούσε λίγα μέτρα μακριά, όπου οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνονταν για πρώτη φορά στην αίθουσα της Γερουσίας μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα.

Η αντίθεση έγινε ακόμα πιο έντονη με όσα είπε ο Νίκος Ανδρουλάκης, όταν οι πόρτες έκλεισαν: τους προέτρεψε να ασκήσουν «δυναμική αντιπολίτευση» και να παρεμβαίνουν στη Βουλή, γνωρίζοντας πως τουλάχιστον για το πρώτο διάστημα και μέχρι ο ΣΥΡΙΖΑ να βρει τον βηματισμό του, το ΠΑΣΟΚ μπορεί να αποτελέσει τη βασική αντιπολιτευτική φωνή στην Ολομέλεια – και οι προγραμματικές δηλώσεις μπορούν να αποτελέσουν ένα πρώτο δείγμα γραφής. «Το διακύβευμα για το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είναι να υπάρχει μία ισχυρή, στιβαρή, αξιόπιστη, γόνιμη και ωφέλιμη για τον τόπο αντιπολίτευση εντός και εκτός Βουλής», ανέφεραν χαρακτηριστικά από τη Χαριλάου Τρικούπη, ξεκαθαρίζοντας πως δεν πρέπει να υπάρξει καμία περίοδος χάριτος και κανενός είδους «λευκή επιταγή» στην κυβέρνηση. Σήμερα, με την εκλογή του προεδρείου της Βουλής, αναμένεται να ανακοινωθούν και οι υπόλοιπες θέσεις εντός της κοινοβουλευτικής ομάδας (γραμματέας, κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, αλλά και διευθυντής ΚΟ), ενώ αναμένεται και ο επόμενος εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, θέση για την οποία εξακολουθεί να ακούγεται ως σενάριο το όνομα του Θανάση Γλαβίνα – όσον αφορά το προεδρείο, το ΠΑΣΟΚ αναμένεται να προτείνει τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο για αντιπρόεδρο της Βουλής και τον Μανώλη Χριστοδουλάκη για τη θέση του γραμματέα του προεδρείου.

Ειδικό βάρος πέφτει και στους τομείς πολιτικής, καθώς ο Ανδρουλάκης δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην παρακολούθηση του κυβερνητικού έργου – γι’ αυτό στη χθεσινή του συνάντηση με τους βουλευτές του κόμματος τους προέτρεψε να αναφέρουν τις επόμενες αν κάποιος τομέας τους ενδιαφέρει ειδικά.

Αυτοδιοικητικές μηχανές

Στο ΠΑΣΟΚ, παράλληλα, ετοιμάζουν τα βήματά τους και για τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, που έρχονται τον επόμενο Οκτώβριο και θα αποτελέσουν το πρώτο τεστ τόσο για τους συσχετισμούς στην Κεντροαριστερά όσο και για την επαναφορά του κόμματος σε ρόλο πρωταγωνιστή – στα θετικά σημεία, το ΠΑΣΟΚ δεν έχασε ποτέ τα ισχυρά ερείσματα που είχε σε επίπεδο δήμων και περιφέρειας, τα οποία σκοπεύει να αξιοποιήσει και τώρα. Στις επόμενες εβδομάδες, μέχρι το τέλος του Ιουλίου, στόχος είναι να έχουν κλείσει τα περισσότερα «κενά» στον χάρτη, με δεδομένο πως τα ψηφοδέλτια θα πρέπει να έχουν κλείσει έως 31 Αυγούστου. Γι’ αυτόν τον λόγο σήμερα το απόγευμα αναμένεται και η πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας επιτροπής που θα αναλάβει να αποφασίσει για τα χρίσματα στις περιφέρειες και τους μεγάλους δήμους – καθώς μόνο εκεί θα δοθούν ξεκάθαρες κατευθύνσεις.

Στην επιτροπή, πέραν του γραμματέα του κόμματος Ανδρέα Σπυρόπουλου και του Κώστα Σκανδαλίδη, που όλα δείχνουν πως αναλαμβάνει τον συντονισμό, θα συμμετάσχουν, μεταξύ άλλων, οι τρεις που ηγήθηκαν της επιτροπής των εθνικών ψηφοδελτίων (Νίκος Σαλαγιάννης, Βαγγέλης Αργύρης, Μανώλης Οθωνας), καθώς επίσης και στελέχη με αυτοδιοικητική εμπειρία, όπως ο Γιώργος Πετρίδης, ο Σίμος Δανιηλίδης (δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών), ο Ξενοφών Μανιατογιάννης (πρώην δήμαρχος Βριλησσίων), η πρώην υπουργός Κατερίνα Μπατζελή, αλλά και οι νυν βουλευτές Ευαγγελία Λιακούλη, Πάρις Κουκουλόπουλος και Χριστίνα Σταρακά.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ