Η«πρώτη» της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία χθες αποτύπωνε και τη νέα κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ενα κραταιό μούδιασμα και το αίσθημα της ήττας. Η μόνη φορά που έμοιαζαν οι 47 βουλευτές να συγκροτούν ενιαία εικόνα ήταν στο θερμό χειροκρότημα για τον Αλέξη Τσίπρα το οποίο μάλιστα ακούστηκε δύο φορές: Μία όταν εκείνος εισήλθε στην αίθουσα και μία όταν τον προσφώνησε, ευχαριστώντας τον, ο διευθυντής της ΚΟ, Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Ευχαριστούμε για όλα τον πρόεδρο Αλέξη Τσίπρα», είπε στην έναρξη της συνεδρίασης.

Ο παραιτηθείς πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάθισε στο πρώτο έδρανο δίπλα στην Ολγα Γεροβασίλη και τον Σωκράτη Φάμελλο. Εμφανώς προβληματισμένος δε και με ανάγλυφη την αμηχανία στο πρόσωπό του. Το όλο κλίμα των βουλευτών αποτύπωνε και τη δύσκολη μετάβαση του κόμματος στη νέα εποχή του μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα στο Ζάππειο, αλλά και μια αίσθηση αποστάσεων ασφαλείας των βουλευτών-τριών μεταξύ τους. Η εικόνα του Δημήτρη Τζανακόπουλου στα ορεινά έδρανα απομονωμένου και σκεφτικού έχει προφανώς σχέση με το θερμό επεισόδιό του με τον Παναγιώτη Ρήγα, που επανήλθε στη συζήτηση της Πολιτικής Γραμματείας της Κυριακής και θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος.

Ο Παύλος Πολάκης αρχικώς «βαρύς», μετά πιο κινητικός και φιλικός με όλες τις πλευρές στην αίθουσα και προφανώς με τη σκέψη στην επόμενη ημέρα του χώρου. Δεν έχει αποκλείσει προς το παρόν τη δική του κάθοδο για την ηγεσία. Για όλους εξάλλου μεσολάβησε προχθές μια δύσκολη Πολιτική Γραμματεία που άνοιξε τους ασκούς του Αιόλου των τάσεων, παρά τη συμφωνία για τον νέο οδικό χάρτη του χώρου που θα κάνει διαρκές συνέδριο στα τέλη του Αυγούστου ενώ θα βγάλει νέο πρόεδρο το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Και μπορεί η νέα ΚΟ να έχει βασικά αναφορά στον Τσίπρα, ακόμη και η ομάδα των νεοπροεδρικών, όπως οι Γιώργος Καραμέρος, Πέτρος Παππάς (από το Κιλκίς) και Συμεών Κεδίκογλου, έμοιαζαν όμως οι περισσότεροι αποξενωμένοι ο ένας απ’ τον άλλον.

Η χωροταξία και οι «Σπαρτιάτες»

Στην προηγούμενη σύνθεση του 2019, ήταν 86 ενώ πλέον αν και θεσμικά ο ΣΥΡΙΖΑ έχει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης όλοι και όλες κατανοούν πως η άσκηση ελέγχου στη νέα κυβέρνηση θα γίνεται σε περιβάλλον αρνητικού συσχετισμού δύναμης. Κατά τη συνεδρίαση απασχόλησε πολύ η χωροταξία της ΚΟ και η γειτνίασή της με τους «Σπαρτιάτες». Ακούστηκε ακόμη και ο προβληματισμός, από μεριάς Ομπρέλας, αν θα έπρεπε να ψηφιστεί εκ νέου ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας, αν και δεν συνεχίστηκε η κουβέντα με αυτό το σενάριο. Με πρόταση του Τσίπρα, πάντως, συντάχθηκε επιστολή από τον μεταβατικό πρόεδρο της ΚΟ, Σωκράτη Φάμελλο προς τον πρόεδρο της Βουλής που ανέφερε πως «θεωρούμε απαράδεκτο και αδιανόητο ότι επιλέχθηκε να διασπαστεί ο χώρος των καθισμάτων της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ώστε να μην υπάρχει συνέχεια των θέσεων των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, κάτι το οποίο είναι πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά δεδομένα».

Οι θεσμικοί ρόλοι της ΚΟ

Χθες πάντως έγιναν ομόφωνα δεκτές οι προτάσεις της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ από την ΚΟ. Ετσι πρόεδρός της είναι ο Σωκράτης Φάμελλος (πρόκυψε ως λύση μετά την άρνηση της Ολγας Γεροβασίλη αφού εκείνη θεώρησε ότι δεν είχε τις τασικές εσωτερικές εγγυήσεις), γραμματέας ο Διονύσης Καλαματιανός και κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι οι Νίκος Παππάς, Θεοδώρα Τζάκρη και Νάσος Ηλιόπουλος, μετά από διάφορες υποχωρήσεις των ρευμάτων. Αποφασίστηκε δε, ότι οι του ΣΥΡΙΖΑ δεν θα υπερψηφίσουν τους αντιπροέδρους των «Σπαρτιατών» και της «Νίκης».

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ