Καταυλισμός στο Λαύριο: Εκκενώθηκε η δομή προσφύγων
Στο Λαύριο διέμεναν κατά κύριο λόγο πρόσφυγες κουρδικής καταγωγής και μάλιστα οι περισσότεροι για πολλά χρόνια
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Εκκενώθηκε η δομή προσφύγων στο Λαύριο, με τους 53 διαμένοντες να μεταφέρονται σε άλλες δομές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Στο Λαύριο έμεναν για δεκαετίες πρόσφυγες κατά κύριο λόγο κουρδικής καταγωγής.
Πρόκειται για τη δομή, την οποία η κυβέρνηση της Τουρκίας έχει βάλει στο στόχαστρο, υποστηρίζοντας ότι εκεί φιλοξενούνται και εκπαιδεύονται τρομοκράτες.
Η κυβέρνηση είχε μεταβιβάσει ήδη την κυριότητα της δομής στην τοπική αυτοδιοίκηση η οποία θα αξιοποιήσει τον χώρο για να στεγάσει υπηρεσίες.
Η πιο παλιά δομή του ελληνικού κράτους
Η απόφαση για να κλείσει η προσφυγική δομή, που είναι η πιο παλιά του ελληνικού κράτους, στο Λαύριο είχε ληφθεί εδώ και τρεις μήνες περίπου. Ενώ δεν γινόταν δεκτά νέα άτομα από το 2017, εκεί είχαν βρει καταφύγιο κατά κύριο λόγο πολιτικοί πρόσφυγες που ανήκουν στο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν καθώς και οικογένειες.
Η δομή ιδρύθηκε το 1947 αλλά σταμάτησε να χρηματοδοτείται από το ελληνικό κράτος το 2016. Τον Μάιο του 2017 αποχώρησε και ο Ερυθρός Σταυρός που διαχειριζόταν το κέντρο, καθώς το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτική δεν το ενέταξε στις μόνιμες δομές.
Εκεί διέμεναν το τελευταίο διάστημα περίπου 100 άτομα Κούρδοι από τη Συρία και την Τουρκία. Κάποιοι από αυτούς είχαν αρχίσει να μεταφέρονται τους προηγούμενους μήνες σε άλλες δομές, μέχρι την εκκένωση που έγινε σήμερα.
Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ.
«Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο αστυνομική επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής με τη συμμετοχή αστυνομικών διαφόρων Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, η οποία ξεκίνησε νωρίς σήμερα (05-07-2023) το πρωί, για την εκκένωση κτιρίου που λειτουργούσε από το 1947 αρχικά νόμιμα και τα τελευταία χρόνια τελούσε υπό κατάληψη.
Από το κτίριο μεταφέρθηκαν συνολικά 53 άτομα (26 άνδρες, 8 γυναίκες και 19 παιδιά), σε υφιστάμενες δομές του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου.
Η εκκένωση του κτιρίου πραγματοποιήθηκε σε κλίμα ηρεμίας και χωρίς να προβληθεί αντίσταση, έχοντας ως στόχο την εξασφάλιση καλύτερων συνθηκών διαβίωσης των ατόμων καθώς το συγκεκριμένο κτίριο ήταν ακατάλληλο για διαμονή.
Με το πέρας της επιχείρησης το κτίριο αποδόθηκε στο Δήμαρχο του Δήμου Λαυρεωτικής, καθώς τον Απρίλιο του 2023 με τροπολογία της Κυβέρνησης η εν λόγω έκταση παραχωρήθηκε από το Δημόσιο στον Δήμο».
Η ΕΛΑΣ έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο και φωτογραφίες από την επιχείρηση εκκένωσης
- Πούτιν: «Σε περίπτωση κλιμάκωσης, θα απαντήσουμε συμμετρικά» – Διάγγελμα του προέδρου της Ρωσίας
- Είναι εφικτή η απαγόρευση των social media στους ανηλίκους – Τι προσπαθεί να κάνει η Αυστραλία;
- World Pass powered by Telekom: Δύο τυχεροί συνδρομητές COSMOTE σε συναυλία του Justin Timberlake στο T-Mobile Center στις ΗΠΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις