Τεστ εκτέλεσης συνταγών φαρμάκων εντός συνόρων Ε.Ε.
Η ΗΔΙΚΑ πέτυχε εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών Ελλήνων ασθενών σε Ισπανία και Πολωνία, και αντίστροφα
- Τεχνητή νοημοσύνη και ωδή στο γυμνό: Αυτές ήταν οι πιο τολμηρές φωτογραφίες την χρονιά του 2024
- Πρόστιμα και επιπλέον φόροι για όσους δεν κλείσουν εκκρεμότητες μέχρι το τέλος του χρόνου
- Μαζική επίθεση με drones σε ρωσική πόλη 1.000 χλμ από τα σύνορα - Απομακρύνθηκαν κάτοικοι
- Χιόνια σε ορεινές περιοχές της Θεσσαλονίκης - Πού απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες
Ανταλλαγή συνοπτικού ιστορικού υγείας και εκτέλεση ηλεκτρονικών συνταγών φαρμάκων για Έλληνες ασθενείς που βρίσκονται εντός των συνόρων της Ε.Ε. προωθεί η ΗΔΙΚΑ, καθώς έχει οριστεί ως ο Ελληνικός Εθνικός κόμβος για την Ηλεκτρονική Υγεία και το Υπουργείο Υγείας έχει οριστεί ως Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας.
Η αρχή θα γίνει με την Ισπανία και την Πολωνία, ύστερα από την επιτυχημένη δοκιμή με τις δύο χώρες στην ανταλλαγή του ιστορικού ασθενούς και την εκτέλεση ηλεκτρονικής συνταγής, αντίστοιχα.
Οι σχετικές δοκιμές ολοκληρώθηκαν επιτυχώς την περασμένη Παρασκευή 23 Ιουνίου, όπου εκτελέστηκαν ελληνικές συνταγές, καταχωρισμένες στο ελληνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης από Πολωνό φαρμακοποιό και αντίστοιχα πολωνικές συνταγές από Έλληνα φαρμακοποιό.
Επίσης, Έλληνας ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Ισπανού πολίτη και αντίστοιχα Ισπανός ιατρός ανέκτησε το Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας Έλληνα πολίτη. Το ελληνικό Συνοπτικό Ιστορικό Υγείας δημιουργείται αυτόματα από τα δεδομένα τα οποία είναι καταχωρισμένα στον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) κάθε ατόμου.
Όπως επεσήμανε η ΗΔΙΚΑ, σημαντική ήταν η συνδρομή του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου προκειμένου να ολοκληρωθεί εγκαίρως η κωδικοποίηση των φαρμάκων.
Με την ολοκλήρωση των δοκιμών η ΗΔΙΚΑ προχωρά στα επόμενα βήματα, ώστε η Ελλάδα να λάβει την έγκριση από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα για τη έναρξη της παραγωγικής λειτουργίας των διασυνοριακών υπηρεσιών ηλεκτρονικής συνταγογράφησης και ανταλλαγής Συνοπτικού Ιστορικού Υγείας με την Ισπανία και την Πολωνία.
Επιπλέον, η ΗΔΙΚΑ θα προχωρήσει σταδιακά σε δοκιμές και με τα υπόλοιπα κράτη μέλη που έχουν αναπτύξει τις παραπάνω διασυνοριακές ηλεκτρονικές υπηρεσίες.
Οι διασυνοριακές υπηρεσίες στον τομέα της ηλεκτρονικής υγείας στοχεύουν στη διευκόλυνση των πολιτών και την παροχή καλύτερων υπηρεσιών υγείας κατά τη μετακίνησή τους σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις