Πώς να είστε το άτομο με την μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση – χωρίς να είστε ενοχλητικοί
Η αυτοπεποίθηση έχει κακή φήμη. Δυσκολευόμαστε να ορίσουμε τι πραγματικά είναι. Την εντοπίζουμε στους άλλους και τη θέλουμε για τον εαυτό μας. Και όμως, επίσης, περιφρονούμε τους ανθρώπους -και μάλιστα τους γελοιοποιούμε- όταν έχουν «πολύ» από αυτήν.
- Διπλασιάστηκε η κατανάλωση κοκαΐνης τις γιορτές - «Γίνεται κατάχρηση», λέει ο Θωμαΐδης
- Οι Δανοί τρολάρουν τον Τραμπ για την Γροιλανδία - «Θέλουμε να αγοράσουμε τις ΗΠΑ»
- «Πόλεμος με τα σκουπίδια στη Θεσσαλονίκη» – Μαζεύτηκαν διπλάσιοι τόνοι απορριμάτων από μια τυπική μέρα
- «Το μετρό καταστρέφει τη μοναδική πλατεία και μας διώχνει από τη γειτονιά» εξηγεί κάτοικος των Εξαρχείων στο in
Όχι ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για το πόση αυτοπεποίθηση είναι υπερβολική. Η εκδοχή της ήπιας αυτοπεποίθησης ενός ατόμου μπορεί να φανεί σε κάποιον άλλο ως το χειρότερο είδος αυτάρεσκου. Είναι κάτι για το οποίο όλοι έχουμε ακούσει αντιφατικά μηνύματα από τότε που ήμασταν παιδιά.
«Μην είσαι τόσο οπαδός του εαυτού σου». «Χαλάρωσε». Αλλά και το αντίθετο: «Αχ, μακάρι να ήσουν λίγο πιο σίγουρη». «Κράτα ψηλά το πηγούνι σου!». «Μην είσαι τόσο ταπεινό χαμομηλάκι». Δεν είναι περίεργο που οι περισσότεροι άνθρωποι είναι μπερδεμένοι και με αντιφατικά συναισθήματα σχετικά με την αυτοεκτίμησή τους, ειδικά όταν δεν είναι σαφές το πλαίσιο -πόσο αποδεκτό είναι να διατηρείς μια υγιή αυτοεκτίμηση;
Ακολουθούν μερικές ιδέες για το πώς να ανατρέψουμε το συγκεχυμένο στερεότυπο για την αυτοπεποίθησή μας και να το αντικαταστήσουμε με κάτι πιο εξατομικευμένο, τελικά.
Επιλέξτε κάτι άλλο αντί για την αυτοπεποίθηση
Χαρούμενη διάθεση ή υψηλές δονήσεις, ίσως είναι πιο κοντά στην κοινή αποδοχή.
Γιατί δεν είναι δυνατόν να έχουμε όλοι την ίδια ενέργεια ή αυτοπεποίθηση. Γι’ αυτό και κάποιοι μισούν κάποιους κωμικούς που άλλοι αγαπούν. Και κάποιοι άνθρωποι βρίσκουν ορισμένους πολιτικούς χαρισματικούς και συναρπαστικούς και άλλοι θεωρούν το συγκεκριμένο πρόσωπο ανυπόφορο και ναρκισσιστικό. (Σημαντικό: μέρος της αυτοπεποίθησης είναι να αποδεχτείς ότι δεν μπορείς να αγαπηθείς – ή έστω να γίνεις αρεστός – από όλους).
Για κάποιους από εμάς, αυτή η ιδιότητα θα μπορούσε να αφορά τη διοχέτευση ηρεμίας, διαβεβαίωσης και διπλωματίας. Για άλλους θα μπορούσε να είναι η χαρά, να αποπνέουμε κάτι ξεχωριστό ή να είμαστε ελαφρώς σαγηνευτικοί. Ή θα μπορούσε να έχει να κάνει με ένα μόνο από τα εξής χαρακτηριστικά: Περιέργεια, ζεστασιά, γενναιοδωρία, συγκέντρωση, ευκολία, δυναμισμό, εξυπνάδα, καλοσύνη… Δεν υπάρχει σωστή απάντηση.
Είναι «εσωτερικό» ή «εξωτερικό» για εσάς;
Στο δράμα και την κωμωδία, οι ερμηνευτές χωρίζουν την προσοχή τους σε δύο μέρη: «Εσωτερικά» και «εξωτερικά». Τα «εσωτερικά» αφορούν το πώς αισθάνεστε μέσα σας: Τα συναισθήματά σας, την πρόθεσή σας, τη στάση σας. Μόνο εσείς γνωρίζετε πραγματικά την αλήθεια για τα εσωτερικά σας.
Τα «εξωτερικά» είναι αυτό που βλέπουν οι άλλοι: Πώς παρουσιάζεστε στον κόσμο, πώς στέκεστε ή κάθεστε, πώς μπαίνετε σε ένα δωμάτιο, τι φοράτε.
Πάρα πολλοί άνθρωποι είναι ασαφείς στην εξέταση της αυτοπεποίθησής τους. Περιμένουν απλώς να την αισθάνονται αδιαμφισβήτητα. Αλλά αυτό είναι μη ρεαλιστικό. Δεν μπορείτε να ξυπνάτε κάθε μέρα νιώθοντας υπέροχα. Αξίζει να σκεφτείτε τι ακριβώς σας ενοχλεί και τι μπορείτε να κάνετε για να το διορθώσετε. Η απάντηση είναι συχνά πολύ συγκεκριμένη.
Ανακαλύψτε τι είναι αυτό που πληγώνει την αυτοπεποίθησή σας. Αν είναι «εξωτερικό», πειραματιστείτε αλλάζοντας κάτι αισθητικό ή ορατό, είτε πρόκειται για το ντύσιμό σας, είτε για τον χώρο που καταλαμβάνετε είτε για τη θέση στην οποία κάθεστε συνήθως στη δουλειά. (Όταν νιώθουμε μικροί, συρρικνώνουμε τον εαυτό μας και τις χειρονομίες μας.) Αν είναι εσωτερικό συναίσθημα, δουλέψτε για να το επαναπροσδιορίσετε. «Ίσως δεν είμαι νευρικός, είμαι απλώς ενθουσιασμένος» ή «ίσως εκείνο το άτομο να ήταν αγενές μαζί μου επειδή δεν την παλεύει ή επειδή απλώς έχει μια κακή μέρα, όχι επειδή το άξιζα». Ή «αν αισθάνομαι πνιγμένη, πρέπει να πάρω μια στιγμή για τον εαυτό μου να καθίσω και να αναπνεύσω».
Βγείτε από το μυαλό σας
Τα πάντα γύρω σας θα φαίνονται πιο γειωμένα και ασφαλή αν είστε άνετα στο σώμα σας. Μερικές φορές αυτό μπορεί να είναι τόσο εύκολο όσο το να σκεφτείτε: «Πού είναι τα πόδια μου;». Στείλτε την ενέργειά σας στα πέλματα των ποδιών σας. Νιώστε την επαφή των ποδιών σας στο πάτωμα.
Αν ταλαντεύεστε σε μια συνάντηση ή σε μια αγχωτική κατάσταση, ανακτήστε την αυτοσυγκέντρωση και την ψυχραιμία σας πιέζοντας ενεργά τα πόδια σας στο πάτωμα. Φανταστείτε τον εγκέφαλό σας ή το μυαλό σας να πέφτει σαν πέτρα στο κέντρο του σώματός σας. Φανταστείτε ότι αναπνέετε μέσα από τα πέλματα των ποδιών σας.
Τίποτα από αυτά δεν είναι επιστημονικό, παρεμπιπτόντως. Πρόκειται για τελετουργίες. Είτε πρόκειται για εικονικό φάρμακο είτε όχι, σας βοηθούν να ανακτήσετε την αίσθηση της προοπτικής και να νιώσετε χαλαροί μέσα σας.
Απομακρύνετε την προσοχή σας από το «εγώ, εγώ, εγώ»
Ακούγεται αντιφατικό, αλλά η μεγαλύτερη παγίδα με την αυτοπεποίθηση είναι να σκέφτεστε ότι το θέμα είναι να παρουσιάσετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας και να αφήσετε όλους να δουν πόσο καταπληκτικοί είστε.
Αυτός είναι, στην πραγματικότητα, ο ταχύτερος δρόμος για να γίνετε ενοχλητικοί. Αν αφαιρέσετε την εστίαση από τον εαυτό σας και τη μεταφέρετε στους άλλους, αυτό έχει δύο χρήσιμες συνέπειες.
Πρώτον, σας κάνει λιγότερο αμήχανους και σας αποσπά από τα δικά σας αισθήματα ανασφάλειας, κάνοντάς σας έτσι αυτόματα να δείχνετε πιο σίγουροι. Και, δεύτερον, είναι απίστευτα ελκυστικό για τους άλλους ανθρώπους όταν αναβαθμίζετε το κύρος τους, τους κάνετε να νιώθουν ότι τους ακούτε, δείχνοντας ότι έχετε κάνει χώρο γι’ αυτούς.
Ακόμα και όταν εκφωνείτε έναν μονόλογο, μπορείτε να «συμπεριλάβετε» τους άλλους ανθρώπους στη συζήτηση, κάνοντας οπτική επαφή, αφήνοντας παύσεις καθώς μιλάτε, ώστε να μπορούν να επεξεργαστούν αυτά που είπατε, και αφιερώνοντας χρόνο για να βεβαιωθείτε ότι σας ακούνε και σας καταλαβαίνουν.
Θυμηθείτε την ατάκα της Μάγια Αγγέλου: «Οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι είπες, οι άνθρωποι θα ξεχάσουν τι έκανες, αλλά οι άνθρωποι δεν θα ξεχάσουν ποτέ πώς τους έκανες να νιώσουν».
Να είστε ο καλύτερος ακροατής ή/και παρατηρητής στην αίθουσα
Κάνουμε ένα τεράστιο λάθος όταν νομίζουμε ότι η αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με το να καταλαμβάνουμε χώρο μιλώντας. Η πραγματική αυτοπεποίθηση έχει να κάνει με το να ξέρουμε τι είναι σωστό για μια συγκεκριμένη στιγμή και τι είναι κατάλληλο και αναγκαίο σε μια κατάσταση.
Μερικές φορές αυτό σημαίνει ότι πρέπει να μη μιλήσετε αλλά να ακούσετε.
Να κάνετε ένα βήμα πίσω, να παρατηρήσετε και να ακούσετε πολύ προσεκτικά τι συμβαίνει. Μερικές φορές το πιο σίγουρο άτομο στην αίθουσα είναι εκείνο που ενθαρρύνει τους άλλους να μιλήσουν και να νιώσουν χαλαροί, όντας ένας απολαυστικά προσεκτικός ακροατής.
Δεν θα θέλαμε όλοι μας να υπήρχαν περισσότεροι τέτοιοι γύρω μας;
*Με στοιχεία από το βιβλίο «Happy High Status: How to Be Effortlessly Confident» του Viv Groskop
*Με στοιχεία από telegraph.co.uk
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις