Ανδρέας Λοβέρδος: Φεύγει από το ΠΑΣΟΚ – Η επιστολή του στον Ανδρουλάκη
Οι λόγοι της παραίτησής του, όπως λέει, είναι αμιγώς πολιτικοί
Παρελθόν αποτελεί από σήμερα για το ΠΑΣΟΚ, ο Ανδρέας Λοβέρδος, καθώς με δημόσια επιστολή του ενημερώνει ότι αποχωρεί τόσο από τα όργανα, όσο και από το ίδιο το κόμμα.
Ο ίδιος δεν αφήνει περιθώρια για παρερμηνεία της απόφασής του καθώς ξεκαθαρίζει ότι οι λόγοι που φεύγει από το κόμμα με το οποίο διετέλεσε βουλευτής και υπουργός επί σειρά ετών, είναι «αμιγώς πολιτικοί».
Ακόμα σημειώνει ότι έχει ενημερώσει για τους λόγους της απόφασής του τον Νίκο Ανδρουλάκη, με «άκρως εμπιστευτική επιστολή».
Η ανακοίνωση του Ανδρέα Λοβέρδου
Από σήμερα παραιτούμαι από όλα ανεξαιρέτως τα όργανα του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στα οποία συμμετέχω. Παραιτούμαι επίσης από την ιδιότητα του μέλους του κόμματος. Οι λόγοι της παραίτησής μου είναι αμιγώς πολιτικοί και τους εξέθεσα με μία άκρως εμπιστευτική επιστολή σήμερα προς τον Πρόεδρο του Κινήματος.
Εύχομαι στον Πρόεδρο, τα στελέχη και τα χιλιάδες μέλη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καλή επιτυχία στον αγώνα και τις προσπάθειές τους.
ΥΓ: Για τα μέλη, τα στελέχη και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ που με αγάπησαν και αγάπησα: η απόφασή μου αυτή είναι για καλό και πάνω απ΄όλα είναι πεντακάθαρη.
Η πορεία του Ανδρέα Λοβέρδου
Ο Ανδρέας Λοβέρδος εξελέγη βουλευτής το 2000 με το ΠΑΣΟΚ, διετέλεσε υπουργός σε πολλές κυβερνήσεις και διεκδίκησε τον δικό του ρόλο στην προοδευτική παράταξη ως υποψήφιος σε εσωκομματικές διαδικασίες ή ακόμα και ως ιδρυτής κόμματος, εκτός ΠΑΣΟΚ.
Η πρώτη φορά που έμεινε εκτός Βουλής ήταν στις πρόσφατες βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου.
Οι υπουργικές θέσεις
Διετέλεσε υφυπουργός Εξωτερικών το 2002 έως το 2004 στην κυβέρνηση Σημίτη με αρμοδιότητα τις διεθνείς οικονομικές σχέσεις και την αναπτυξιακή συνεργασία.
Στην κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου, ανέλαβε το χαρτοφυλάκιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (2009-2010).
Το 2010 ανέλαβε το υπουργείου Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (2010-2012), στις κυβερνήσεις Παπανδρέου και Παπαδήμου.
Το 2014 διορίστηκε υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, στην κυβέρνηση Σαμαρά.
Οι εσωκομματικές κόντρες
Το 2012, διαφώνησε με την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και δημιούργησε νέα πολιτική κίνηση, τη Ριζοσπαστική Κίνηση Σοσιαλδημοκρατικής Συμμαχίας με το αρκτικόλεξο «ΡΙ.Κ.Σ.ΣΥ.» (που διαβάζεται και Ρήξη) από την οποίο προήλθε η Συμφωνία για τη Νέα Ελλάδα, που συμμετείχε στις ευρωεκλογές του 2014 στον συνασπισμό κομμάτων Ελιά – Δημοκρατική Παράταξη.
Τον φθινόπωρο του 2014 επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ. Τον Ιούνιο του 2015, διεκδίκησε ανεπιτυχώς την αρχηγία του κόμματος, ενώ ήταν ξανά υποψήφιος στις εσωκομματικές διαδικασίες για την ανάδειξη αρχηγού τον Δεκέμβριο του 2021, χωρίς ούτε τότε να εκλεγεί.
- Μπόνους δόμησης: Μάχη χαρακωμάτων δημάρχων – ΥΠΕΝ μετά την απόφαση του ΣτΕ
- Εύβοια: «Τα παιδιά αυτά λειτούργησαν ως μαριονέτες» – Νέα στοιχεία για τη δολοφονία
- Ιορδάνης Χασαπόπουλος: Εκτός εκπομπής – Τι είπε η Ανθή Βούλγαρη για την απουσία του
- Βεζένκοφ – Ναν: Ανταγωνισμός για τα πρωτεία
- Μιχαήλ Στασινόπουλος: Η πρώτη εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας μετά τη Χούντα
- Νικηφόρος Βρεττάκος: «Νιώθω ευτυχία, χαμογελώ πικραμένος»