ΣΥΡΙΖΑ: Η ρήξη των τάσεων…
Με σκληρές συγκρούσεις και άτυπες συμμαχίες κορυφώνονται οι διεργασίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να ξεκαθαρίσει η λίστα των υποψηφίων διαδόχων του Αλέξη Τσίπρα
Συγκρούσεις, ρήξεις, συνθέσεις, άτυπες συμμαχίες, ζυμώσεις των τάσεων. Οι ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ στη μετά Τσίπρα εποχή έχουν τον χαρακτήρα διεργασιών στο εσωτερικό του. Αλλά και λόγω της έλλειψης συνεκτικότητας μετά το σοκ Τσίπρα, συνοδεύονται και από μια εικόνα κλιμακούμενων αντιθέσεων με άξονα τον οδικό χάρτη του κόμματος, τη διαδοχολογία, αλλά και συνολικά τον ΣΥΡΙΖΑ του νέου πολιτικού σκηνικού – χθες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος υπερψήφισε την υποψηφιότητα του Κώστα Τασούλα για την προεδρία της Βουλής.
Νέοι σταθμοί των διεργασιών και του έντονου παρασκηνίου θεωρούνται η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που ήταν προγραμματισμένη για σήμερα και μετατέθηκε τελικώς για τη Δευτέρα και, βέβαια, η Κεντρική Επιτροπή (15-16 Ιουλίου).
Η όλη μεγάλη εικόνα σήμερα στην Κουμουνδούρου συντίθεται καταρχάς από ορισμένα νέα δίδυμα ρήξεων. Πιο θορυβώδες ήταν αυτό των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παναγιώτη Ρήγα με αφορμή το μεταξύ τους άγριο θερμό επεισόδιο που προκάλεσε ο πρώτος και που θα παραπεμφθεί στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος. Εχει σημασία ότι απασχόλησε και μερικώς την προηγούμενη Πολιτική Γραμματεία.
«Αυτονόμηση» Σπίρτζη
Παράλληλα, μια νέα παράξενη σχέση που διαμορφώνεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι η μερική «αυτονόμηση» του Χρήστου Σπίρτζη από την προεδρική και πλειοψηφικότερη όλων των τάσεων Κίνηση Μελών (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Ξενογιαννακοπούλου κ.ά.) και η επαναλαμβανόμενη διαφωνία του με τις φαστ τρακ διαδικασίες για την εκλογή αρχηγού και συνεδρίου. Η διατυπωμένη δε πρόθεσή του να παραιτηθεί από τα συλλογικά όργανα – παρότι θα παραβρεθεί στην προσεχή Πολιτική Γραμματεία και στην Κεντρική Επιτροπή – συνοδεύθηκε πέραν της αποστασιοποίησής του από το ρεύμα που εσωτερικά ανήκει και με ορισμένες ηχηρές βολές κατά του οικονομικού επιτελείου του κόμματος στο πεδίο των αντιπολιτευτικών ημερών και με αιχμή πως το κόμμα δεν διάβασε την οικονομική πραγματικότητα των ημερών Μητσοτάκη. «Ηταν ένα κενό από το οικονομικό μας επιτελείο που δεν γνώριζε ότι η αγορά έχει πάρει μια μεγάλη ανάσα», είπε ο πρώην υπουργός και με προφανή αιχμή κατά των Αχτσιόγλου – Χαρίτση – Τσακαλώτου.
Εσχάτως έχει ενδιαφέρον πάντως πως και ο Δημήτρης Βίτσας που δεν βρίσκεται σε καμία περίπτωση στο ίδιο μήκος κύματος με τον Χρήστο Σπίρτζη εκτόξευσε παρόμοιες βολές, τύπου «μπορεί να λοιδορούσαμε τα 100 και τα 150 και τα 50 ευρώ επίδομα, αλλά η κοινωνία δεν το αντιμετώπιζε ως ένα άθλιο σύστημα Μητσοτάκη, τα είχε ανάγκη».
Πάντως, στην τελευταία Πολιτική Γραμματεία του κόμματος αποτυπώθηκε αυτό που λέει κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ: «Τίποτε δεν είναι το ίδιο μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα». Εδώ οι τάσεις έδειξαν να ανασχηματίζονται, να μετασχηματίζονται και να διαμορφώνονται τακτικές έστω συμμαχίες που άλλοτε θα ξένιζαν τους γνώστες των διεργασιών. Για παράδειγμα, είχαμε συμμαχίες του ρεύματος της Ομπρέλας με την ομάδα των 6 συν 6 (Ηλιόπουλος κ.λπ.), αλλά και σε σημεία την υπερψήφιση προτάσεων – για παράδειγμα για τον οδικό χάρτη του κόμματος – από την Ομπρέλα και την Κίνηση Μελών μαζί. Ρήγας – Τζανακόπουλος, Σπίρτζης – Κίνηση Μελών, Σπίρτζης – οικονομικό επιτελείο είναι ορισμένα από τα νέα ντουέτα ρήξεων.
Εκτός κούρσας ο Τεμπονέρας
Παράλληλα, οι ζυμώσεις πυκνώνουν με αιχμή τη διαδοχολογία. Και εδώ θα δούμε «ανίερες συμμαχίες», αν και όπως λέει επιτελικός της Κουμουνδούρου, ας περιμένουμε τις καταληκτικές ανακοινώσεις στην ΚΕ του κόμματος αφού όλα τώρα είναι σε κίνηση. Νέο δεδομένο είναι από χθες η επίσημη θέση του Διονύση Τεμπονέρα πως με τις ως τώρα αποφάσεις του οδικού χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν θα συμμετάσχει σε εκλογή προέδρου από μια διαδικασία που δεν τον βρίσκει σύμφωνο (Παραπολιτικά fm). Τα ονόματα που παραμένουν στο τραπέζι είναι εκείνα των Εφης Αχτσιόγλου και Αλέξη Χαρίτση, αν και το παρασκήνιο λέει πως δύσκολα θα κατέβουν ανταγωνιστικά για την ηγεσία και είναι σαφώς σε επικοινωνία μεταξύ τους.
Πάντως δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους ακόμη και αυτό έχει να κάνει με ένα ζωηρό παρασκήνιο συνεννοήσεων και υπόγειων διεργασιών που έχει στο κέντρο τη στάση της Ομπρέλας (που χθες ολοκλήρωσε το διαδικτυακό της πανελλαδικό μάζεμα) και το πώς θα κινηθεί το εν λόγω ρεύμα. Επί της αρχής πάντα στηρίζει τον δικό της Ευκλείδη Τσακαλώτο, που όμως μια όψη των σεναρίων τον θέλει σε μια πρώτη συνεννόηση με την Εφη Αχτσιόγλου. Ερώτημα παραμένει πώς θα κινηθεί η τριχοτομημένη πλέον προεδρική Κίνηση Μελών που φαίνεται να περνά τη μεγαλύτερη κρίση μετά την παραίτηση Τσίπρα. Οι Νίκος Παππάς και Παύλος Πολάκης προς το παρόν δεν έχουν αποκλείσει ο καθένας εξ αυτών μια δική του κάθοδο στην κούρσα, ενώ και η Ρένα Δούρου παραμένει στο κάδρο των πιθανών υποψηφιοτήτων και παρά το χθεσινό αίτημα για άρση ασυλίας από την ίδια για την υπόθεση στο Μάτι.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις