Βουλή: Διασταυρώνουν τα ξίφη τους στις προγραμματικές Μητσοτάκη – Πρώτη φορά χωρίς τον Τσίπρα, «βάπτισμα πυρός» για Ανδρουλάκη
Με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε αν θα θελήσει να τοποθετηθεί, για πρώτη φορά ως απλός βουλευτής και όχι ως πολιτικός αρχηγός, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας
- Ο καλλιτέχνης που απείλησε ότι θα κατέστρεφε πολύτιμα έργα τέχνης αν ο Τζούλιαν Ασάνζ πέθαινε στη φυλακή
- Αλλαγές εξετάζει η Κομισιόν για την οδήγηση μετά τα 70 έτη - Τι θα αναφέρεται στην ευρωπαϊκή οδηγία
- Τι βλέπει η ΕΛ.ΑΣ. για τη γιάφκα στο Παγκράτι – Τα εκρηκτικά ήταν έτοιμα προς χρήση
- Την άρση ασυλίας Καλλιάνου εισηγείται η Επιτροπή Δεοντολογίας της Βουλής
Μετά από δύο απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, η πρώτη πολιτική αντιπαράθεση στη Βουλή, στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, θα φαινόταν σχεδόν αδιάφορη για τους πολίτες εν μέσω θέρους – έχουν ακούσει τόσα πολλά, άλλωστε, για τα προγράμματα των κομμάτων και τις εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη ενόψει της δεύτερης θητείας του – εάν δεν υπήρχε μία ειδοποιός διαφορά: η παραίτηση Τσίπρα και μία εξαιρετικά αποδυναμωμένη, σε αριθμό βουλευτών, αξιωματική αντιπολίτευση.
Ύστερα από αρκετά χρόνια, θα είναι η πρώτη φορά που δεν θα διασταυρώσουν τα «ξίφη» τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Αλέξη Τσίπρα, ενώ να… «ανάψει τα αίματα» έχει σκοπό ο Νίκος Ανδρουλάκης, που θα πάρει το «βάπτισμα του πυρός» μιλώντας ως αρχηγός κόμματος στη Βουλή.
Στη θέση του παραιτηθέντος προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα μιλήσει ο νεοεκλεγείς πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, Σωκράτης Φάμελλος, στους ώμους του οποίου πέφτει το βάρος να δώσει με σαφήνεια το αντιπολιτευτικό στίγμα του κόμματος, αλλά και να μην επιτρέψει στη Νέα Δημοκρατία και τον αρχηγό της να εκμεταλλευτούν το κενό που άφησε η αποχώρηση Τσίπρα.
Στην αντιπαράθεση αυτή, βέβαια, από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, θα έχει κεντρικό ρόλο και η Έφη Αχτσιόγλου, την οποία οι πληροφορίες φέρουν ως πιθανή – ή και πιθανότερη – στην «κούρσα» της διαδοχής, καθώς παραμένει η αρμόδια τομεάρχης του κόμματος σε θέματα οικονομίας.
Παράλληλα, το ΠΑΣΟΚ, ανανεωμένο και με ενισχυμένη την κοινοβουλευτική του ομάδα κατά δέκα βουλευτές σε σχέση με το 2019, θα επιχειρήσει δια του προέδρου του, Νίκου Ανδρουλάκη, να αποδείξει στην ουσία – και όχι στην επικοινωνία – ότι μπορεί να ασκήσει αξιόπιστη αντιπολίτευση απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον μεγάλο νικητή των διπλών εκλογών, αλλά και να αξιοποιήσει την «αναμπουμπούλα» στον ΣΥΡΙΖΑ για να διεκδικήσει με αξιώσεις την εκπροσώπηση της Κεντροαριστεράς.
Όσο για τις πρόσφατες… «αναταράξεις» μετά την παραίτηση του Ανδρέα Λοβέρδου από το ΠΑΣΟΚ, στην Χαριλάου Τρικούπη νιώθουν μάλλον ανακούφιση για κάτι που θεωρούσαν προδιαγεγραμμένο.
Οι προτεραιότητες Μητσοτάκη με το βλέμμα στην οικονομία
Αύξηση του εισοδήματος των πολιτών, μείωση της ανεργίας και μονοψήφιο ποσοστό από το 2025, ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας, καταπολέμηση της ακρίβειας, αύξηση των επενδύσεων και των εξαγωγών, αλλά και περαιτέρω ψηφιοποίηση του κράτους, θα είναι οι άξονες στους οποίους αναμένεται να δώσει έμφαση ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ένα κομμάτι των ποργραμματικών δηλώσεων του πρωθυπουργού θα αφορά μέτρα άμεσης εφαρμογής, προκειμένου να ενισχυθούν οι πολίτες απέναντι στην ακρίβεια. Αυτό το κομμάτι θα αφορά, μεταξύ άλλων, επέκταση του market pass ως το τέλος του έτους, έκτακτη οικονονική βοήθεια στους συνταξιούχους με προσωπική διαφορά και κατάργηση του «πέναλτι» του 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
Κυβερνητικές πηγές, μάλιστα, αφήνουν να εννοηθεί ότι ο κ. Μητσοτάκης, πέρα από αυτά τα μέτρα, που λίγο ως πολύ είναι γνωστά και δεδομένα, σκοπεύει να ανακοινώσει και κάποια ακόμη, τα οποία χαρακτηρίζουν ως «έκπληξη».
Σε κάθε περίπτωση, η οικονομία και η ανάπτυξη θα έχουν κεντρική θέση στην κυβερνητική ατζέντα, η οποία συμβαδίζει με τις δηλώσεις Μητσοτάκη στο Bloomberg για την πρόωρη αποπληρωμή δανείων του πρώτου μνημονίου, δύο χρόνια πριν το αρχικό χρονοδιάγραμμα.
Επιπλέον, η απόκτηση, μετά από 13 χρόνια, επενδυτικής βαθμίδας, στην οποία αναμένεται να αναφερθεί ο πρωθυπουργός θα ανοίξει το δρόμο για φθηνότερο κόστος δανεισμού και διπλασιασμό κεφαλαίων από νέους επενδυτές.
Κομβικό ρόλο στην ομιλία του θα έχουν, μεταξύ άλλων, οι προεκλογικές εξαγγελίες του Κυριάκου Μητσοτάκη για νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο, με αυξήσεις αποδοχών από 1/1/2024, η αύξηση του αφορολογήτου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά, η αύξηση στις συντάξεις και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους ασφαλίζουν ακίνητα από φυσικές καταστροφές.
Οι στόχοι για την τετραετία
Στους κυβερνητικούς στόχους, οι οποίοι έχουν τεθεί με ορίζοντα τετραετίας, περιλαμβάνονται:
– Μέση ετήσια ανάπτυξη 3%
– Αναλογία χρέους / ΑΕΠ στο 140%
– Ανεργία κάτω από το 10%
– Αύξηση επενδύσεων κατά 70%
– Αύξηση εξαγωγών στο 60% του ΑΕΠ
Αισχροκέρδεια, εργασιακά, υγεία και δικαιοσύνη στην ατζέντα ΣΥΡΙΖΑ
Σε… «παύση» μπαίνουν για ένα τριήμερο οι εσωτερικές διεργασίες του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς η 47μελής Κοινοβουλευτική του Ομάδα καλείται αύριο, Πέμπτη, και μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, να αποδείξει το «αξιόμαχο» του κόμματος, παρά την ολιγομελή της σύνθεση και το μούδιασμα από την παραίτηση Τσίπρα.
Βασικός στόχος του ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η αποκωδικοποίηση, αλλά και η αποδόμηση των εξαγγελιών του Κυριάκου Μητσοτάκη, επισημαίνοντας την «πεισματική» επιμονή της κυβέρνησης να μην προχωρήσει σε προσλήψεις, για παράδειγμα, και υπογραμμίζοντας πως το σύστημα «μία πρόσληψη για κάθε αποχώρηση» συνιστά «κοροϊδία».
Τόσο ο Σωκράτης Φάμελλος, όσο και τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη του κόμματος, θα δώσουν έμφαση στα ζητήματα της οικονομίας και ιδίως της ακρίβειας, όπως και στα εργασιακά, το κράτος δικαίου και τη διαφθορά, το ΕΣΥ, για το οποίο θα καταγγείλλουν τον πρωθυπουργό ότι σχεδιάζει ιδιωτικοποίηση από την «πίσω πόρτα», την Παιδεία και την δίκαιη ενεργειακή πολιτική – έναν τομέα που γνωρίζει καλά ο νέος πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ.
Με ενδιαφέρον αναμένεται να δούμε αν θα θελήσει να τοποθετηθεί, για πρώτη φορά ως απλός βουλευτής και όχι ως πολιτικός αρχηγός, απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη ο Αλέξης Τσίπρας…
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις