Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

«Ο Ισραηλινός Στρατός χαίρεται να σκοτώνει παιδιά;» – on air κόντρα δημοσιογράφου BBC και Μπένετ

«Ο Ισραηλινός Στρατός χαίρεται να σκοτώνει παιδιά;» – on air κόντρα δημοσιογράφου BBC και Μπένετ

Σε κόντρα εξελίχτηκε η συνέντευξη που έδωσε ο πρώην πρωθυπουργός του Ισραήλ Ναφτάλι Μπένετ στη δημοσιογράφο του BBC Anjana Gadgil για τα αιματηρά γεγονότα στην Τζενίν.

Ο Μπένετ μίλησε την Τετάρτη 5 Ιουλίου στο βρετανικό μέσο στον απόηχο της κλιμάκωσης της βίας στη Δυτική Όχθη με το Ισραήλ να πραγματοποιεί αεροπορική επιδρομή στη πόλη, αφήνοντας πίσω θύματα, μεταξύ αυτών και ανήλικους..

Η παρουσιάστρια, ρωτώντας τον Ισραηλινό πολιτικό για την ισραηλινή επιχείρηση, είπε πως «Ο ισραηλινός στρατός το αποκαλεί «στρατιωτική επιχείρηση», αλλά τώρα ξέρουμε ότι σκοτώνονται νέοι, τέσσερις από αυτούς κάτω των 18 ετών. Είναι πράγματι αυτό που ο στρατός σχεδίασε να κάνει; Να σκοτώσει ανθρώπους μεταξύ 16 ετών και 18;».

«Το αντίθετο», απάντησε ο Μπένετ. «Στην πραγματικότητα, και οι 11 νεκροί εκεί είναι μαχητές. Το γεγονός ότι υπάρχουν νεαροί τρομοκράτες που αποφασίζουν να κρατήσουν όπλα είναι δική τους ευθύνη».

Ο Μπένετ εξήγησε ότι από πολλές από τις τρομοκρατικές επιθέσεις του περασμένου έτους, με θύματα Ισραηλινούς αμάχους πραγματοποιήθηκαν από δράστες που κατάγονται από την Τζενίν. «Η Τζενίν έχει γίνει επίκεντρο τρόμου», συμπλήρωσε. «Όλοι οι Παλαιστίνιοι που σκοτώθηκαν ήταν τρομοκράτες σε αυτή την υπόθεση».

Τα αίματα άναψαν

Τα αίματα άναψαν όταν η δημοσιογράφος συνέχισε λέγοντας «τρομοκράτες, αλλά παιδιά. Οι ισραηλινές δυνάμεις χαίρονται να σκοτώνουν παιδιά»;

Τότε ο Μπένετ απάντησε: «Είναι απίστευτο αυτό που ρωτάτε, εάν ένας ένοπλος 17χρονος Παλαιστίνιος πυροβολούσε την οικογένειά σας, τι θα ήταν;»

H δημοσιογράφος τότε επικαλέστηκε τον ΟΗΕ σύμφωνα με τον οποίο οι «μαχητές» -τους οποίους ο Μπένετε αποκάλεσε «τρομοκράτες»-, είναι παιδιά.

Όταν ο Μπένετε, φανερά ενοχλημένος, επανέλαβε την ερώτησή του, η Βρετανίδα δημοσιογράφος είπε: «Δεν μιλάμε για αυτό». Ο Μπένετ προσέθεσε ότι «Καμία Ισραηλινή μάνα δεν θέλει να στείλει το αγόρι της στη Τζενίν. Το κάνουμε γιατί δεν έχουμε άλλη επιλογή», είπε ο Μπένετ. «Αυτό είναι ασύμμετρο. Δεν στοχεύουμε αμάχους. Στοχεύουν μόνο αμάχους» ισχυρίστηκε.

Υπενθυμίζεται ότι πρόσφατα, ο Ισραηλινός υπουργός Εθνικής Ασφάλειας Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ, στέλεχος του ακροδεξιού κόμματος Εβραϊκή Δύναμη, κάλεσε τη κυβέρνηση να ξεκινήσει μια μεγάλης κλίμακας στρατιωτική επιχείρηση στη Δυτική Όχθη, λέγοντας ότι οι δυνάμεις ασφαλείας πρέπει να σκοτώσουν «χιλιάδες τρομοκράτες».

Ο Μπένετ δεν είπε όλη την αλήθεια

Όταν η δημοσιογράφος τον ρώτησε πότε θα τερματιστεί η σύγκρουση, ο Μπένετ απάντησε «Όταν αποφασίσουν ότι αποδέχονται το εβραϊκό κράτος στη γη του Ισραήλ».

Μπορεί ο Ναφτάλι Μπένετ να μην δήλωσε ότι ο Ισραηλινός στρατός χαίρεται να σκοτώνει παιδιά, αλλά παρέλειψε να πει ότι το ζήτημα δεν είναι η αποδοχή του εβραϊκού κράτους στη γη του Ισραήλ, αλλά ότι το Ισραηλινό κράτος σφετερίζεται εδάφη που δεν του ανήκουν.

Ήδη το Ισραήλ ξεκίνησε απροκάλυπτα να μεταφέρει διοικητικές δομές στη Δυτική Όχθη, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου και των δεσμεύσεών του.

Όπως αναφέρει με παρέμβαση του στο Foreign Policy, ο Ισραηλινός νομικός Διεθνούς Δικαίου Michael Sfard, η κυβέρνηση Μπέντζαμιν Νετανιάχου αποφάσισε να αλλάξει την επίσημη δομή διακυβέρνησης της Δυτικής Όχθης μεταφέροντας πολλές διοικητικές εξουσίες από τη στρατιωτική στην πολιτική διοίκηση.

Μια τέτοια απόφαση όμως ισοδυναμεί με επίσημη παραβίαση των δεσμεύσεων του Ισραήλ μετά το 1967 ενώπιον της διεθνούς κοινότητας.

Πριν φτάσει ο Νετανιάχου σε αυτή την ιστορική απόφαση, οι προηγούμενες ισραηλινές κυβερνήσεις είχαν προετοιμάσει το έδαφος, ποδοπατώντας σταδιακά με βίαιους εποικισμούς το διεθνές δίκαιο.

Από το 1967, το Ισραήλ έχει χτίσει περισσότερους από 130 οικισμούς (και βοήθησε στην κατασκευή περίπου 140 φυλακίων εποίκων) στη Δυτική Όχθη. Σήμερα, 700.000 Ισραηλινοί έποικοι ζουν στην επικράτεια, περίπου 230.000 από αυτούς στην Ανατολική Ιερουσαλήμ, όπως αναφέρει ο Ισραηλινός νομικός.

Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί έποικοι, οι οποίοι έχουν πλήρη αστικά και πολιτικά δικαιώματα και είναι άρρηκτα συνδεδεμένοι με τις υποδομές και τους πόρους του Ισραήλ, κατοικούν δίπλα σε εκατομμύρια Παλαιστίνιους που υπόκεινται στον ισραηλινό στρατιωτικό έλεγχο και δεν έχουν κανένα λόγο για τον τρόπο διακυβέρνησής τους. Για πολλούς αυτό το καθεστώς είναι παρόμοιο με εκείνο του απαρτχάιντ.

Συνεπώς, ο Ισραηλινός στρατός στην πραγματικότητα διεξάγει έναν επιθετικό πόλεμο.

Καταγγελία Ισραήλ από ΟΗΕ

Σημειώνεται ότι η Τζενίν είναι ένας καταυλισμός προσφύγων στην πόλη, η οποία βρίσκεται στο βόρειο τμήμα της κατεχόμενης Δυτικής Όχθης και υπάρχει από τις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Δημιουργήθηκε για τους Παλαιστίνιους που εκτοπίστηκαν κατά τη διάρκεια του πολέμου του 1948-49, ενώ σύμφωνα με την παλαιστινιακή υπηρεσία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, εκεί φιλοξενούνται σήμερα περίπου 14.000 άνθρωποι.

Μετά την ισραηλινή επιχείρηση, η εικόνα από τον προσφυγικό καταυλισμό είναι αποκαρδιωτική, ενώ πάνω από 3.000 άνθρωποι εκτοπίστηκαν μετά την εισβολή των ισραηλινών.

Οργανώσεις και εβραϊκό λόμπι υποστήριξαν αμέσως τον ισραηλινό πρωθυπουργό που έδωσε συνέντευξη στο BBC, όπως το Συμβούλιο των Αντιπροσώπων των Βρετανών Εβραίων και το φιλοϊσραηλινό HonestReporting.

Αλλά η ισραηλινή επιχείρηση είναι στο πλαίσιο της ευρύτερης πολιτικής που εφαρμόσει το Ισραήλ να οικειοποιηθεί τα Κατεχόμενα παραβιάζοντας το Διεθνές Δίκαιο.

Μπορεί η Βρετανίδα δημοσιογράφος να αποπειράθηκε να ερεθίσει τον Ισραηλινό προσκεκλημένο της, αλλά υπενθυμίζεται ότι στα τέλη Ιουνίου, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα Volker Turk προειδοπούσε ότι η βία στη Δυτική Όχθη «κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο». Ο Turk καταδίκασε τη χρήση φονικής βίας από το Ισραήλ σε μια επιδρομή στον καταυλισμό Τζενίν που σκότωσε τουλάχιστον επτά Παλαιστίνιους, μεταξύ των οποίων και παιδιά.

Must in

Rockhouse: Μια ματιά μέσα στο ξενοδοχείο στη Τζαμάικα που αποτέλεσε το καταφύγιο για πολλούς σταρ

Το Rockhouse, ο «παράδεισος» για σταρ όπως οι Rolling Stones και ο Μπομπ Ντίλαν, κλείνει 50 χρόνια ζωής και το γιορτάζει με ένα εντυπωσιακό φωτογραφικό βιβλίο.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024