Άδωνις Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια οι τριετίες – Επιφυλάξεις για τις συμβάσεις
Τι σχεδιάζει ο υπουργός Εργασίας κ. Άδωνις Γεωργιάδης
Απέχουμε ενάμιση έως δύο χρόνια από την επαναφορά των τριετιών, καθώς η ανεργία θα πρέπει να μειωθεί κάτω του 10% σε ετήσια βάση και όχι για ένα ή δύο μήνες.
Ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης θεωρεί ότι η αποκλιμάκωση του προβλήματος θα είναι πιο αργή – το επόμενο διάστημα – ενώ προσδιόρισε το χρόνο επαναφοράς των τριετιών εντός των επόμενων δύο ετών.
Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις
Σημειώνεται πως σήμερα ο κ. Γεωργιάδης θα έχει συνάντηση με το προεδρείο της ΓΣΕΕ η οποία μεταξύ των άλλων θα του θέσει το ζήτημα της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Ο νέος υπουργός εμφανίστηκε διστακτικός στο αίτημα της Συνομοσπονδίας για την επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, ως μέσο προσδιορισμού των κατώτατων μισθών, τονίζοντας ότι «όλα εξετάζονται με γνώμονα την ανταγωνιστικότητα της εθνικής οικονομίας».
Υπογράμμισε ότι μια από τις αιτίες που οδήγησαν την χώρα στα μνημόνια ήταν ότι κατακόρυφη πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας μας.
Οι τριετίες
Σε ο, τι αφορά τις τριετίες σημείωσε ότι η χώρα μας έχει αναλάβει ορισμένες δεσμεύσεις, και θα τις σεβαστεί. Μια εξ αυτών είναι το «πάγωμα» των τριετιών όσο η ανεργία είναι άνω του 10%.
Όταν οι συνθήκες το επιτρέψουν (δηλαδή μειωθεί η ανεργία σε ετήσια βάση κάτω του 10%) τότε το κράτος θα προχωρήσει στην επαναφορά των αυξήσεων που προβλέπονται με τις τριετίες.
Ψηφιακή κάρτα εργασίας
Θέσπιση κινήτρων για τις επιχειρήσεις που θα εφαρμόσουν εθελοντικά – και νωρίτερα – την ψηφικακή κάρτα εργασίας, θα υιοθετήσει το υπουργείο Εργασίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες το υπουργείο Εργασίας προωθεί την κατάργηση της ανάρτησης στην «Εργάνη» μιας σειράς εντύπων, μεταξύ των οποίων και της προαναγγελίας των υπερωριών ως κίνητρο για τις μικρές επιχειρήσεις που υιοθετούν την ψηφιακή κάρτα εργασίας. Στόχος είναι η αποφυγή της γραφειοκρατίας, δεδομένου ότι μέσω της ψηφιακής κάρτας το πραγματικό ωράριο των μισθωτών θα απεικονίζεται σε πραγματικό χρόνο στο σύστημα «Εργάνη».
«Η ψηφιακή κάρτα εργασίας θα πρέπει να εφαρμοστεί παντού», ξεκαθάρισε ο υπουργός Εργασίας κ. Αδ. Γεωργιάδης. Κι αυτό γιατί αποτελεί «την ασπίδα» προάσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.
Είναι υποχρεωτική αλλά η εφαρμογή της απαιτεί χρόνο και προσαρμογή των επιχειρηματικών κλάδων στην νέα πραγματικότητα.
Τα κίνητρα
Ωστόσο ο νέος υπουργός διευκρίνισε ότι στο νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή εντός του θέρους θα θεσπίζονται κίνητρα – κυρίως γραφειοκρατικού τύπου – για τις επιχειρήσεις που προχωρούν εθελοντικά στην εφαρμογή της κάρτας, πριν ακόμη έλθει η σειρά τους.
Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει αλλαγές στις διατάξεις που αφορούν την Εργάνη, αλλά και θα κυρώνει ευρωπαϊκή οδηγία για «δια φανείς και προβλέψιμους όρους εργασίας». Στην οδηγία προβλέπεται η υποχρέωση του εργοδότη να ενημερώνει σε έγκαιρο χρόνο τον εργαζόμενο, κατά την πρόσληψη αλλά και στην εξέλιξη της εργασιακής σύμβασης για κάθε αλλαγή των όρων εργασίας.
Πηγή: ΟΤ
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ