Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση στα οικιακά τιμολόγια του Ιουνίου σε Ευρώπη και Ελλάδα [γράφημα]
Έρευνα του HEPI σε Αθήνα και 32 πόλεις της Ευρώπης
- Τουλάχιστον 9 νεκροί από αλλεπάλληλες εκρήξεις ηφαιστείου στην Ινδονησία - Συγκλονιστικές εικόνες
- Στους 217 οι νεκροί και ο αριθμός τους αναμένεται να αυξηθεί
- Νεκρός 60χρονος επιβάτης κρουαζιερόπλοιου στο λιμάνι Ηρακλείου
- Εξαιτίας «φωτεινού αντικειμένου» η Air France δεν πετά πάνω από την Ερυθρά Θάλασσα
Οι ευνοϊκές καιρικές συνθήκες για την αύξηση της παραγωγής ρεύματος από ΑΠΕ και η διατήρηση της καταναλωτικής συμπεριφοράς με τον περιορισμό της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση των οικιακών τιμολογίων τόσο σε Ελλάδα όσο και Ευρώπη.
Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει το μηνιαίο report του HEPI, του δείκτη που μετρά τις τιμές ρεύματος για τους οικιακούς καταναλωτές σε 33 πόλεις της Ευρώπης.
Σύμφωνα με την έρευνα τον Ιούνιο στην πλειονότητα των πρωτευουσών των χωρών της Ευρώπης κατεγράφησαν μειώσεις έναντι του Μαΐου.
Πτώση
Μάλιστα ο HEPI που εκπονούν οι ρυθμιστικές αρχές Ουγγαρίας και Αυστρίας και η εταιρεία VAASA ETT, παρατηρεί ότι οι μειώσεις στα οικιακά τιμολόγια επανέρχονται μετά τον Μάιο, οπότε και είχαν διαπιστωθεί αυξήσεις αλλά και μηδενικές μεταβολές. Οι τιμές λιανικής ρεύματος υποχωρούν από τον περασμένο Νοέμβριο του 2022 ως απόρροια της αποκλιμάκωσης των χρηματιστηριακών τιμών ενέργειας και του φυσικού αερίου TTF αλλά και του ήπιου χειμώνα που δεν ανέβασε τη ζήτηση.
Σύμφωνα με το σκέλος της έρευνας που αφορά στο μέσο κόστος της κιλοβατώρας για σταθερά και μεταβλητά τιμολόγια σε 33 πόλεις της Ευρώπης, η Αθήνα βρίσκεται στην 13η θέση ως προς το ύψος της τιμής και κάτω από το μέσο όρο των 27.
Διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στα 25,71 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η τιμή αυτή είναι κάτω από το μέσο ευρωπαϊκό όρο των 25,82 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Το Δουβλίνο έχει την ακριβότερη κιλοβατώρα στα 47,12 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ακολουθεί το Λονδίνο με 45,21 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα και η Πράγα με 40,97 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Σε ό,τι αφορά το δείγμα των μεταβλητών τιμολογίων του HEPI σε 14 πόλεις η Αθήνα βρίσκεται στην όγδοη θέση σε σύνολο 14 πόλεων με τη μέση οικιακή τιμή ρεύματος να διαμορφώνεται στα 24,23 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Η μέση τιμή των δεκατεσσάρων πόλεων, είναι στα 29,15 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα.
Οι πόλεις της Ευρώπης
Οι πόλεις όπου οι τιμές τον Ιούνιο υποχώρησαν σημαντικά έναντι του Μαΐου είναι η Στοκχόλμη (-13%), η Λισαβόνα (-9%), οι Βρυξέλλες (-8%) και το Βίλνιους (-7%).
Στην Αθήνα, το Όσλο, τη Ρήγα, τη Μαδρίτη και το Λονδίνο τα οικιακά τιμολόγια ρεύματος έπεσαν κατά 3%, ενώ μεγαλύτερες σε σχέση με τις πέντε πόλεις ήταν οι μειώσεις σε Ελσίνκι (-6%) και σε Κοπεγχάγη, Λευκωσία και Ρώμη (-5%). Κατά 2% μειώθηκαν οι τιμές στο Άμστερνταμ.
Στην ελληνική πρωτεύουσα η μείωση αποδίδεται αφενός στην τιμολογιακή πολιτική των παρόχων αλλά και στην πολιτική των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος που συνεχίστηκε και τον προηγούμενο μήνα.
Στη Στοκχόλμη, η μείωση στις λιανικές τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος οφείλεται κυρίως στη χονδρική τιμή, η οποία έφτασε στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων δύο ετών, καταγράφοντας πολλές ώρες μηδενικών ή και αρνητικών τιμών, κάτι που αποτυπώθηκε και στη λιανική.
Το χρηματιστήριο Nord Pool
Ομοίως, στο Βίλνιους, το Ελσίνκι και το Όσλο, η πτώση στις τιμές λιανικής ηλεκτρικής ενέργειας οφείλεται κυρίως στη μείωση στο χρηματιστήριο Nord Pool, η οποία προήλθε από τις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, τη μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας και την αύξηση της παραγωγής.
Στη Λισαβόνα, οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας των νοικοκυριών μειώθηκαν λόγω των αντίστοιχων μεταβολών στη χονδρεμπορική αγορά. Επιπλέον, οι κύριοι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας ανακοίνωσαν χαμηλότερα τιμολόγια λιανικής ενέργειας, που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου.
Στις Βρυξέλλες, τον Ιούνιο ανακοινώθηκαν νέα μειωμένα τιμολόγια ηλεκτρικής ενέργειας, κυρίως λόγω της πτώσης στις αγορές χονδρικής ηλεκτρικής ενέργειας που παρατηρείται τους τελευταίους μήνες.
Μοναδική «παραφωνία» αποτέλεσε η Λιουμπλιάνα με αύξηση 11% στα οικιακά τιμολόγια ρεύματος. Η αύξηση αποδίδεται στο γεγονός ότι ο μειωμένος ΦΠΑ, που ίσχυε από τον Σεπτέμβριο του 2022, επέστρεψε στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή στο 22%.
Πηγή ΟΤ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις