Τράπεζες: Γυρίζουν την πλάτη στις υψηλές αποδόσεις οι Έλληνες και μένουν…Ταμιευτήριο
Τι δείχνουν τα στοιχεία της ΤτΕ. Τα τραπεζικά προϊόντα με υψηλότερα επιτόκια
- Στραμμένες στη διαμόρφωση της πολιτικής Τραμπ οι αγορές - Αναμένεται άνοδος μετοχών, δολαρίου και χρυσού
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής
- Οι βουτηχτάδες και τα έθιμα που αναβιώνουν ανά την Ελλάδα ανήμερα των Θεοφανείων
- Διανυκτέρευση σε υποβρύχιο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου προσφέρει το Ναυτικό Μουσείο του Ουισκόνσιν
Διστακτική στην αξιοποίηση της πλεονάζουσας ρευστότητάς της για την επίτευξη μίας υψηλής απόδοσης παραμένει η πλειονότητα των καταθετών, παρά τις ευκαιρίες που παρουσιάζονται στο τρέχον περιβάλλον αυξανόμενων επιτοκίων στην Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου των νοικοκυριών βρίσκεται παρκαρισμένο σε ουσιαστικά άτοκους καταθετικούς λογαριασμούς πρώτης ζήτησης.
Ακόμη κι οι πρόσφατες αναπροσαρμογές των επιτοκίων στα προϊόντα προσυμφωνημένης διάρκειας (προθεσμιακές καταθέσεις) δεν αποδείχθηκαν αρκετές για να αλλάξουν τις ισορροπίες, ενώ χαμηλές πτήσεις καταγράφονται και στην αγορά των αμοιβαίων κεφαλαίων.
Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι στην Ελλάδα μόλις το 8% της κινητής περιουσίας των νοικοκυριών έχει τεθεί υπό επαγγελματική διαχείριση. Πρόκειται για το χαμηλότερο ποσοστό στην Ευρωζώνη, με τη δεύτερη Πορτογαλία να βρίσκεται πάνω από 15% και άλλες χώρες ακόμη και στο 50 – 50.
Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως από τα χρήματα που τηρούνται στις τράπεζες, το 75% είναι τοποθετημένο σε προγράμματα ανοιχτής ζήτησης (Ταμιευτήριο, τρεχούμενοι λογαριασμοί), όπου οι αποδόσεις είναι μηδενικές.
Μπορεί από τις αρχές του χρόνου να έχουν μετακινηθεί αποταμιεύσεις σε προθεσμιακές καταθέσεις, ωστόσο το μερίδιό τους παραμένει εξαιρετικά χαμηλό, γύρω στο 25%, και σε μεγάλη απόσταση από την πρόβλεψη των τραπεζών για αναρρίχησή του στο 40% εντός του 2023.
Χαμηλές πτήσεις στα Α/Κ
Ανάλογη είναι η εικόνα και στον τομέα των αμοιβαίων κεφαλαίων. Παρά το ράλι που έχουν σημειώσει από τις αρχές του έτους μετοχές και ομόλογα, τόσο στην Ελλάδα, όσο και διεθνώς, οι καθαρές εισροές διαμορφώθηκαν στο α΄ εξάμηνο του χρόνου σε μόλις 1,5 δισ. ευρώ.
«Πρόκειται για σταγόνα στον ωκεανό, μπροστά στις καταθέσεις ύψους 140 δισ. ευρώ που βρίσκονται στις ελληνικές τράπεζες» υποστηρίζει γενικός διευθυντής συστημικού ομίλου.
Σύμφωνα με τον ίδιο, από τα διαθέσιμα στοιχεία εξάγονται δύο βασικά συμπεράσματα:
Πρώτον, οι Έλληνες αποταμιευτές επιδεικνύουν αποστροφή στον κίνδυνο και δεν διαθέτουν την αποταμιευτική κουλτούρα που συναντάται σε άλλες ώριμες αγορές
Δεύτερον, τα περιθώρια ανάπτυξης του wealth management στη χώρα μας είναι σημαντικά. Αρκεί οι τράπεζες να προσεγγίσουν με σωστό τρόπο και με τα κατάλληλα προϊόντα τους πελάτες τους
Οι διαθέσιμες επιλογές
Η αλήθεια είναι ότι μετά τη σημαντική άνοδο στα ευρωπαϊκά επιτόκια, τα πιστωτικά ιδρύματα και οι θυγατρικές τους απέκτησαν ξανά τη δυνατότητα να δημιουργήσουν ελκυστικά επενδυτικά προγράμματα ακόμη και για τους πλέον συντηρητικούς επενδυτές.
Μεταξύ αυτών ξεχωρίζουν τα εξής:
1. Δομημένα επενδυτικά προϊόντα με εγγυημένο το αρχικό κεφάλαιο και σε ορισμένες περιπτώσεις με εξασφαλισμένη μία ελάχιστη απόδοση και τελικό κέρδος συναρτώμενο από την πορεία συγκεκριμένων χρηματοοικονομικών δεικτών.
Απευθύνονται σε επενδυτές που δεν θέλουν να αναλάβουν κανένα ρίσκο, αλλά επιζητούν μία υψηλή απόδοση επιπέδου χρηματιστηρίου, με μόνο κίνδυνο να χάσουν τους τόκους που θα λάμβαναν εάν τοποθετούσαν τα χρήματα σε προθεσμιακή κατάθεση.
2. Αμοιβαία κεφάλαια που επενδύουν σε ομόλογα και υπόσχονται ετήσια καταβολή μερίσματος.
Πρόκειται για προϊόντα που συστήνονται σε όσους έχουν επενδυτικό ορίζοντα 5 ετών.
Αποτελούν μία σχετικά ασφαλή επιλογή, λόγω της διασποράς του χαρτοφυλακίου τους και της επένδυσης σε τίτλους με διάρκεια ίση με το χρόνο ζωής του αμοιβαίου κεφαλαίου.
Με την προοπτική δε, της έναρξης του κύκλου αποκλιμάκωσης των ευρωπαϊκών επιτοκίων κάποια στιγμή από το 2024 και αργότερα, μπορούν να δώσουν υψηλές κεφαλαιακές υπεραξίες, πέραν των ετήσιων τοκομεριδίων.
Εξάλλου, πλεονέκτημά τους συνιστά το γεγονός ότι υπό προϋποθέσεις δημιουργούν τακτικό εισόδημα, μέσω της επιστροφής κεφαλαίου στους μεριδιούχους.
3. Αμοιβαία κεφάλαια με εγγύηση στο αρχικό κεφάλαιο της επένδυσης, από 80% έως και 100%, τα οποία δια της έκθεσής τους σε μετοχικές και ομολογιακές αγορές μπορούν να πετύχουν υψηλές αποδόσεις.
Για παράδειγμα, συστημικός όμιλος διαθέτει αυτήν τη στιγμή στην αγορά προϊόν με εξασφαλισμένο το κεφάλαιο του επενδυτή και απόδοση που μπορεί να φτάσει έως και το 32,5% στην 5ετία.
4. Καλάθια αμοιβαίων κεφαλαίων, που διατίθενται χωρίς προμήθειες εισόδου και εξόδου και απευθύνονται σε όσους επιθυμούν να κάνουν τακτική αποταμίευση, που μπορεί να ξεκινά ακόμη και από τα 50 ευρώ το μήνα.
Στην προκειμένη περίπτωση η επένδυση γίνεται σε διαφορετικές τιμές. Έτσι, εξομαλύνονται οι επιπτώσεις από τις διακυμάνσεις των αγορών σε σύγκριση με την εφάπαξ τοποθέτηση σε μια τυχαία στατιστικά χρονική στιγμή.
5. Υψηλές αποδόσεις μπορούν να πετύχουν οι αποταμιευτές και με τίτλους σταθερού εισοδήματος, όπως είναι τα ομόλογα και τα έντοκα γραμμάτια του δημοσίου.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι νέοι τίτλοι της εταιρείας Μυτιληναίος, που βρίσκονται αυτές τις ημέρες σε δημόσια προσφορά, με τοκομερίδιο που θα κυμανθεί μεταξύ 4% και 4,5%.
Μάλιστα, στους όρους των ομολόγων προβλέπεται η εξαμηνιαία καταβολή των τόκων, ενώ το ελάχιστο ποσό της επένδυσης διαμορφώνεται σε μόλις 1.000 ευρώ.
Από την άλλη, μία απολύτως ασφαλή επιλογή με υψηλές αποδόσεις αποτελούν τα έντοκα γραμμάτια του ελληνικού δημοσίου, που εκδίδονται σε μηνιαία βάση.
Τη Τετάρτη εκδόθηκαν τριμηνιαίοι τίτλοι, με την απόδοσής τους να φτάνει στο 3,59% στη δημοπρασία, ενώ πριν λίγες ημέρες τα εξάμηνα έντοκα διατέθηκαν με 3,65%.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις