Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024
ΝΑΤΟ: Συνάντηση Κρίστερσον με Ερντογάν ανακοίνωσε ο Στόλτενμπεργκ – Αισιόδοξος για ένταξη της Σουηδίας μέχρι το Βίλνιους

«Οι μόνοι άνθρωποι που ωφελούνται από αυτές τις προκλήσεις είναι αυτοί που θέλουν να χωρίσουν το ΝΑΤΟ. Οιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα την καλωσορίσει το PKK και ο πρόεδρος Πούτιν», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Αισιόδοξος πως οι αντιρρήσεις της Τουρκίας μπορούν να καμφθούν και η Σουηδία θα μπορέσει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της συμμαχίας στο Βίλνιους στις 11-12 Ιουλίου, εμφανίστηκε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ

«Έφτασε η ώρα η Σουηδία να ενταχθεί στη Συμμαχία», είπε ο Στόλτενμπεργκ μετά από συνάντηση που είχε με αντιπροσώπους από την Τουρκία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ακόμα όπως ανακοίνωσε πως ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Σουηδός πρωθυπουργός Ουλφ Κρίστερσον θα συναντηθούν τη Δευτέρα στο Βίλνιους σε μια προσπάθεια να αρθούν τα τουρκικά εμπόδια για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και να «γεφυρωθεί το κενό» που υπάρχει.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ ακόμα ανέφερε πως ελπίζει σε μια θετική έκβαση των συνομιλιών εγκαίρως για τη σύνοδο κορυφής της Συμμαχίας που ξεκινά την Τρίτη στη λιθουανική πρωτεύουσα.

«Είναι ξεκάθαρο πως η Σουηδία έχει εκπληρώσει τις δεσμεύσεις της στο πλαίσιο του τριμερούς μνημονίου», είπε ακόμα ο Γενς Στόλτενμπεργκ.

«Όλοι συμφωνήσαμε ότι έχει σημειωθεί καλή πρόοδος. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η πλήρης ένταξη της Σουηδίας είναι προς το συμφέρον της ασφάλειας όλων των μελών της συμμαχίας και όλοι θέλουμε να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία το συντομότερο δυνατόν», είπε χαρακτηριστικά ο γ.γ. του ΝΑΤΟ και προσέθεσε σύμφωνα με το Associated Press πως: «Υπάρχουν ορισμένα ζητήματα που δεν έχουν επιλυθεί ακόμα. Θα εργαστούμε πάνω σε αυτά κατά τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου», ανέφερε ακόμα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Αναγνωρίζουμε πως το PKK είναι τρομοκρατική οργάνωση και τα σουηδικά δικαστήρια έχουν λάβει κάποιες σημαντικές αποφάσεις για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας», είπε ακόμα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

Όπως είπε ακόμα ο Γενς Στόλτενμπεργκ οι διαδηλώσεις κατά της Τουρκίας και του ΝΑΤΟ στη Σουηδία έχουν στόχο να σταματήσουν «τη Σουηδία από να μπει στο ΝΑΤΟ».

«Οι μόνοι άνθρωποι που ωφελούνται από αυτές τις προκλήσεις είναι αυτοί που θέλουν να χωρίσουν το ΝΑΤΟ. Οιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα την καλωσορίσει το PKK και ο πρόεδρος Πούτιν», είπε ακόμα ο γ.γ. του ΝΑΤΟ.

«Η ένταξη της Σουηδίας θα φέρει μεγάλα οφέλη σε όλη τη συμμαχία και θα παρέχει μία αδιάσπαστη ασπίδα στην περιοχή της Μαύρης και της Βαλτικής Θάλασσας. Η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα μας κάνει όλους ισχυρότερους και ασφαλέστερους», συμπλήρωσε.

Υπενθυμίζεται πως η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι τα μόνα μέλη του ΝΑΤΟ που έχουν ενστάσεις για την είσοδο της Σουηδίας στη συμμαχία. Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν έχει διατυπώσει κάποια ανησυχία επίσημα και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι μόλις η Τουρκία άρει τις ενστάσεις της, η Βουδαπέστη δεν θα εγείρει πρόβλημα.

Περιμένει «με ανυπομονησία» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ο Μπάιντεν

Η Τουρκία και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δέχονται πιέσεις τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Εμανουέλ Μακρόν και ο Όλαφ Σολτς ώστε να άρει τις αντιρρήσεις και να αποδεχθεί την είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε την Τετάρτη ότι περιμένει «με ανυπομονησία» την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, κατά τη διάρκεια συνομιλίας που είχε με τον Σουηδό πρωθυπουργό Ουλφ Κρίστερσον στον Λευκό Οίκο.

Έχοντας δίπλα του τον Κρίστερσον, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους ότι «υποστηρίζει πλήρως την ένταξη της Σουηδίας»  στην Ατλαντική Συμμαχία, η οποία επί του παρόντος παρεμποδίζεται από την Τουρκία.

Ο Κρίστερσον ευχαρίστησε τον Μπάιντεν για την πρόσκληση και είπε ότι η Σουηδία «εκτιμά ιδιαιτέρως»  την υποστήριξη του προέδρου των ΗΠΑ σε ό,τι αφορά την προσχώρηση της σκανδιναβικής χώρας στο ΝΑΤΟ. «Και εμείς επίσης πιστεύουμε ότι έχουμε πράγματα να συνεισφέρουμε», δήλωσε.

Μετά τη συνάντησή του με τον Τζο Μπάιντεν, ο Σουηδός πρωθυπουργός δήλωσε ότι ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε πολύ ισχυρή υποστήριξη για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Δήλωσε επίσης ότι Ουάσινγκτον και Στοκχόλμη συμφωνούν πως η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους είναι η κατάλληλη στιγμή για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

«Και οι δύο συνειδητοποιούμε ότι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους σε μια εβδομάδα είναι μια πολύ κατάλληλη στιγμή για να ολοκληρωθεί αυτό. Αλλά και οι δύο γνωρίζουμε επίσης ότι εναπόκειται αποκλειστικά στην Τουρκία να λάβει τις δικές της αποφάσεις», είπε ο Κρίστερσον σε δημοσιογράφους στη σουηδική πρεσβεία στην Ουάσινγκτον.

Ισπανία – Ελλάδα 77-71: Μπλακ άουτ και αποκλεισμός

Η Εθνική Παίδων κόλλησε επιθετικά στα τελευταία λεπτά και έδωσε την ευκαιρία στην Ισπανία να φτάσει στην ανατροπή και στον τελικό του Eurobasket U16.

Παρασκευή 16 Αυγούστου 2024