Νότια Αφρική: Υδροξείδιο του νατρίου σκοτώνει τουλάχιστον 16 ανθρώπους – 3 παιδιά ανάμεσά τους
Διαρροή υδροξειδίου του νατρίου από κυλινδρικό δοχείο προκάλεσε τη δηλητηρίαση και τον θάνατο τουλάχιστον 16 ανθρώπων σε παραγκούπολη της Νότιας Αφρικής, ενώ ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται παιδιά.
- Κύμα οργής από τους κατοίκους της Μαγιότ εναντίον του Μακρόν - «Δεν φταίω εγώ για τον κυκλώνα!»
- Πώς αμοίβονται οι αργίες Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς
- Πώς συνδέεται η χρόνια λοίμωξη του εντέρου με το Αλτσχάιμερ - Τι είναι ο κυτταρομεγαλοϊός
- Η Ουγγαρία δίνει άσυλο σε πρώην υφυπουργό της Πολωνίας - Σε βάρος του ισχύει ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης
Δεκαέξι άνθρωποι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, βρήκαν τον θάνατο εξαιτίας διαρροής αερίου κοντά στην Μπόξμπουργκ, περίπου σαράντα χιλιόμετρα ανατολικά του Γιοχάνεσμπουργκ, στη Νότια Αφρική, ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη το βράδυ η υπηρεσία πρώτων βοηθειών και η πυροσβεστική (φωτογραφία, επάνω, από το Reuters/Siphiwe Sibeko).
«Οδυνηρό»
Για 24 νεκρούς έκανε λόγο, με δηλώσεις του στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο εκπρόσωπος της υπηρεσίας πρώτων βοηθειών Ουίλιαμ Εντλάντι, διευκρινίζοντας πως οι έρευνες στην παραγκούπολη συνεχίζονται, ενώ ορισμένοι έχουν μεταφερθεί σε νοσοκομεία της περιοχής.
Επικρατεί σύγχυση, ωστόσο, με τον αριθμό των νεκρών καθώς ο πρωθυπουργός της επαρχίας Gauteng της Νότιας Αφρικής, Panyaza Lesufi, δήλωσε αργότερα στα μέσα ενημέρωσης ότι ο αριθμός τους είχε επαληθευτεί στους 16.
At least 24 people have died after a gas leak in Boksburg at Angelo informal settlement
Ekurhuleni emergency services say nitrate oxide used to extrapolate Gold out of the soil used by illegal mining activities caused the Gas Explosion pic.twitter.com/i4aWsm40ix
— News Live SA (@newslivesa) July 5, 2023
«Δεν είναι ωραία σκηνή. Είναι οδυνηρό, συναισθηματικά εξοντωτικό και τραγικό», είπε ο Λεσουφί, περιγράφοντας πτώματα σκορπισμένα στο έδαφος, συμπεριλαμβανομένου βρέφους μόλις ενός έτους, όπως μεταδίδει το Al Jazeera.
Τα άλλα δύο παιδιά ήταν 6 και 15 ετών, σύμφωνα με το AP, το οποίο επικαλείται τις αστυνομικές υπηρεσίες της Νότιας Αφρικής.
Αστυνομικοί δίπλα σ’ ένα καλυμμένο πτώμα στην περιοχή όπου σημειώθηκε η διαρροή (φωτογραφία AP/Themba Hadebe)
Οταν έλαβαν κλήση περί τις 20:00 [τοπική ώρα], με τις πληροφορίες αρχικά να κάνουν λόγο για έκρηξη, μέλη της υπηρεσίας άμεσης βοήθειας διαπίστωσαν πως επρόκειτο για διαρροή αερίου.
Φρικτή σκηνή
Επιτόπου βρέθηκε δοχείο με υδροξείδιο του νατρίου. Διαρροή από αυτό το κυλινδρικό δοχείο εκτιμάται πως προκάλεσε δηλητηρίαση των κατοίκων της παραγκούπολης, βάσει των αρχικών στοιχείων της έρευνας.
Αυτό που συνέβη ήταν «διαρροή αερίου από φιάλη, που ήταν υδροξείδιο του νατρίου, αέριο εξαιρετικά τοξικό, το οποίο έπληξε κατοίκους του άτυπου προαστίου της Μπόξμπουργκ», ανέφερε ο Ουίλιαμ Εντλάντι.
Αλλος αξιωματούχος της υπηρεσίας Πρώτων Βοηθειών περιέγραψε στο Times live τη φρικτή σκηνή: «Δυστυχώς, οι άνθρωποι που κοιμούνταν, πνίγηκαν. Αλλοι, που ήταν ξύπνιοι, προσπάθησαν να τρέξουν αλλά οι αναθυμιάσεις ήταν έντονες και δεν κατάφεραν να γλιτώσουν».
At least 24 people have died after a gas leak in Boksburg, according to Ekurhuleni emergency services. pic.twitter.com/jixkt8E8PM
— The Instigator (@Am_Blujay) July 5, 2023
Ο Ουίλιαμ Εντλάντι υπέθεσε ότι το υδροξείδιο του νατρίου είχε χρησιμοποιηθεί για την εξαγωγή χρυσού από το έδαφος. Η παράνομη εξόρυξη χρυσού είναι μια διαρκής απειλή στη Νότια Αφρική, με τη φτώχεια, την ανεργία και το έγκλημα να οδηγούν αυτήν την παράνομη βιομηχανία.
Παράνομες εξορύξεις
Οι παράνομοι ανθρακωρύχοι έχουν ονομαστεί «zama zamas» – ο όρος των Ζουλού για τους ανθρώπους που δοκιμάζουν την τύχη τους – καθώς διακινδυνεύουν τη ζωή τους σε αχρηστευμένα ορυχεία και υποτυπώδεις σήραγγες, που ανοίγονται στη γη χωρίς μέτρα ασφαλείας.
Εκρηξη αερίου τον Μάιο σκότωσε περίπου 31 χρυσωρύχους που εργάζονταν παράνομα στην πόλη Welkom, παγιδεύοντας τα πτώματά τους κάτω από την επιφάνεια καθώς οι προσπάθειες ανάκτησης παρεμποδίστηκαν από τα υψηλά επίπεδα μεθανίου στο ορυχείο – και την απειλή περαιτέρω εκρήξεων.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο αριθμός των εγκαταλειμμένων ορυχείων χρυσού στη χώρα ανέρχεται περίπου στις 6.000 και η παράνομη εξόρυξη έχει επίσης κατηγορηθεί για την αύξηση της βίας των συμμοριών καθώς οι επίδοξοι χρυσωρύχοι αναζητούν τις καλύτερες τοποθεσίες εκσκαφής.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις