Εργοδοτικές αυθαιρεσίες και παρανομίες στη Ρόδο
Κανονικά συνεχίζει να λειτουργεί το beach bar το οποίο έχει φτιάξει παράνομες κατασκευές μέσα και έξω από τη θάλασσα
- Εργαζόμενοι στο αεροδρόμιο του Σικάγο έπαιξαν ξύλο με... τις πινακίδες «προσοχή βρεγμένο δάπεδο»
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
- Τα ζώδια σήμερα: Το μάτι μου με κοίταγε
Στο επίκεντρο της δημοσιότητας για όλους τους… λάθος λόγους βρέθηκε τρεις φορές μέσα σε μία εβδομάδα η Ρόδος. Συγκεκριμένα, αφορμή για να στραφούν τα φώτα στο δημοφιλές νησί αποτέλεσαν περιστατικά που προκάλεσαν κοινωνικές αντιδράσεις και απασχόλησαν τις Αρχές: Παράνομες κατασκευές σε ειδυλλιακές παραλίες, απλήρωτα πρόστιμα για αυθαιρεσίες, ξυλοδαρμοί εργαζομένων, άγριες αντιπαραθέσεις για την εκμετάλλευση δημοφιλών ακτών του νησιού, ανέδειξαν μια άλλη, σκοτεινή πλευρά, της τουριστικής άνθησης που γνωρίζει η χώρα.
Δεν είναι, όμως, μόνο τα παραπάνω. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό και τον Τουρισμό Γιώργο Χότζογλου, στα τέλη Ιουνίου λαντζέρης λιποθύμησε στο νησί εν ώρα εργασίας διότι δεν είχε πάρει ρεπό από την ημέρα που προσελήφθη, ενώ συνάδελφός του στη Σαντορίνη είχε να λάβει ρεπό από τις αρχές Απριλίου.
Οπως επεσήμανε ο ίδιος, οι έλεγχοι – όχι μόνο στη Ρόδο – είναι σχεδόν ανύπαρκτοι: Στο «νησί των ιπποτών» δεν υφίσταται τεχνικό κλιμάκιο επιθεωρητών αρμόδιο για την υγιεινή και την ασφάλεια των εργαζομένων και οι όποιοι έλεγχοι επαφίονται σε τέσσερις υπαλλήλους με έδρα την… Αττική.
Οι ξαπλώστρες είναι στη θέση τους
Στο beach bar της Ρόδου που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων εξαιτίας του σερβιτόρου που ήταν αναγκασμένος να μπαίνει στη θάλασσα μέχρι τον λαιμό κρατώντας δίσκο με τις παραγγελίες, προκειμένου να εξυπηρετήσει πελάτες ξαπλωμένους σε πλατφόρμες μέσα στο νερό, τίποτε δεν έχει αλλάξει.
Η επιχείρηση, μάλιστα, πέρασε στην… αντεπίθεση και πλέον υποστηρίζει ότι τα θαλάσσια κρεβάτια δεν συνιστούν παρανομία καθώς είναι κινητές και όχι μόνιμες κατασκευές και ως εκ τούτου μπορούν να αφαιρεθούν ανά πάσα στιγμή, ενώ δεν έχει καταστεί σαφές αν οι αρμόδιοι θα προχωρήσουν στην απομάκρυνσή τους.
Και όλα αυτά, παρά το γεγονός ότι η Κτηματική Υπηρεσία Ρόδου έχει δώσει διορία για την απομάκρυνσή τους έως τις 21 Ιουλίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι υπεύθυνοι του beach bar προτίθενται να καταβάλουν τα πρόστιμα -ύψους περίπου 15.000 ευρώ – που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια ελέγχων τον Μάιο και τον Ιούνιο του 2023.
Η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια
Την ίδια στιγμή, συνεχίζεται η μεγάλη συζήτηση που έχει ανοίξει σε σχέση με το νομικό καθεστώς υπό το οποίο λειτουργεί το εν λόγω κατάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η επιχείρηση λειτουργεί χωρίς άδεια και κατά παράβαση του νόμου περί αυθαιρέτων από το 2016.
Οπως αναφέρθηκε, τα προηγούμενα χρόνια το κατάστημα είχε σφραγιστεί, η άδεια είχε ανακληθεί αλλά η λειτουργία του… συνεχίστηκε. Από την πλευρά τους οι υπεύθυνοι του beach bar υποστηρίζουν ότι υπάρχει άδεια, χωρίς, όμως, να είναι ξεκάθαρο ποιοι όροι τη διέπουν.
Σημειώνεται, δε, ότι η Εφορεία Αρχαιοτήτων φέρεται να έχει επίσης διαπιστώσει «εκτεταμένες αυθαίρετες επεμβάσεις» στον αιγιαλό και στην παραλία, επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη περιοχή βρίσκεται εντός των ορίων του αρχαιολογικού χώρου της πόλης της Ρόδου.
Κι αν όσα συνέβησαν στο συγκεκριμένο beach bar προκάλεσαν την οργή χιλιάδων ανθρώπων που έκαναν λόγο για εξευτελισμό των εργαζομένων και για καταπάτηση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας έναντι αντιτίμου, όλα δείχνουν πως δεν αποτελούν μεμονωμένο περιστατικό.
Οπως επεσήμανε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων, «δεν μπορούμε να λέμε κάθε μέρα ότι έχουμε ένα μεμονωμένο περιστατικό ή ότι είναι η μειοψηφία. Πολλές μειοψηφίες μαζί, στο τέλος κάνουν μια πλειοψηφία. Δυστυχώς, οι κακοί εργοδότες έχουν γίνει πλειοψηφία. Ξυλοδαρμοί, καψίματα με λάδι σε μαύρο και ανασφάλιστο εργαζόμενο στην Κρήτη. Λαντζέρης στη Ρόδο λιποθύμησε στις 25 Ιουνίου γιατί είχε να πάρει ρεπό από τότε που προσλήφθηκε. Μάγειρας στη Σαντορίνη έχει να πάρει ρεπό από τη Μεγάλη Δευτέρα, δηλαδή από τις 10 Απριλίου. Στη Ρόδο δεν υπάρχει κλιμάκιο για την υγεινή και την ασφάλεια, υπάρχουν μόνο τέσσερις υπάλληλοι στον Πειραιά που έχουν την ευθύνη για όλο το Νότιο Αιγαίο, τα νησιά του Αργοσαρωνικού και τον Πειραιά».
Με αφορμή τις τελευταίες εξελίξεις, άλλωστε, τέσσερις δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Ρόδου με ανοικτή επιστολή τους ζητούν τον «εκσυγχρονισμό της νομοθεσίας», λέγοντας πως η ανυπαρξία «πλαισίου που να ορίζει και να οριοθετεί την κατασκευή και τη λειτουργία των beach bar» ενισχύει ακόμη περισσότερο την παρανομία.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις