Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ρωγμές στο ΝΑΤΟ: Τα παιχνίδια του Ερντογάν και οι βόμβες διασποράς του Μπάιντεν

Ρωγμές στο ΝΑΤΟ: Τα παιχνίδια του Ερντογάν και οι βόμβες διασποράς του Μπάιντεν

Λίγα 24ωρα πριν κάτσουν οι νατοϊκοί Σύμμαχοι στη Σύνοδο στη Βίλνιους, φαίνεται ότι οι αποκλίσεις όχι μόνο δεν μειώνονται, αλλά αυξάνονται.

Η απόφαση τελικά του προέδρου των ΗΠΑ να ενισχύει την Ουκρανία με τα περίφημα όπλα διασποράς έχει προκαλέσει τη δυσαρέσκεια ακόμα και των πιο στενών συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Όπως αναφέρει ο αμυντικός αναλυτής του BBC, Φράνκ Γκάρντνερ, τα πυρομαχικά έχουν προκαλέσει διαμάχη σχετικά με τον ρυθμό αστοχίας τους, που σημαίνει ότι οι μικρές βόμβες που δεν έχουν εκραγεί μπορεί να παραμένουν στο έδαφος για χρόνια και να εκραγούν αδιακρίτως αργότερα.

Έτσι, «ένας ένας, οι σύμμαχοι της Αμερικής στο ΝΑΤΟ έχουν παραταχθεί για να αποστασιοποιηθούν από την απόφασή της να προμηθεύσει την Ουκρανία με αμφιλεγόμενες βόμβες διασποράς» λέει ο Βρετανός αναλυτής.

Ην. Βασίλειο: Έχουμε υπογράψει σύμβαση

Ως γνωστόν η Γηραιά Αλβιόνα έχει υπογράψει τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς του 2008 που απαγορεύει την παραγωγή και τη χρήση τους και αποθαρρύνει τη χρήση τους από άλλους.

Συγκεκριμένα, όταν ο Βρετανός πρωθυπουργός Rishi Sunak ρωτήθηκε για τη θέση του σχετικά με την απόφαση των ΗΠΑ, τόνισε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μία από τις 123 χώρες που έχουν υπογράψει τη Σύμβαση για τα πυρομαχικά διασποράς, η οποία απαγορεύει την παραγωγή ή τη χρήση πυρομαχικών διασποράς και αποθαρρύνει τη χρήση τους.

Καναδάς: Είμαστε εναντίον

Ο Καναδάς προχώρησε παραπέρα, με μια κυβερνητική δήλωση που ανέφερε ότι δεσμεύτηκε να θέσει τέλος στις επιπτώσεις των πυρομαχικών διασποράς στους αμάχους, ιδιαίτερα στα παιδιά.

Η καναδική κυβέρνηση δήλωσε ότι ανησυχεί ιδιαίτερα για τις πιθανές επιπτώσεις των βομβών στα παιδιά, καθώς εφόσον μερικές φορές δεν έχουν πυροδοτηθεί για πολλά χρόνια, μπορεί να σκάσουν σε ανύποπτο χρόνο πάνω σε παιδιά που έτυχε να βρεθούν στην περιοχή.

Είπε επίσης ότι ήταν ενάντια στη χρήση των βομβών διασποράς και παρέμεινε πλήρως συμμορφωμένη με τη Σύμβαση για τα Πυρομαχικά Διασποράς, όπως και το Λονδίνο.

«Ο Καναδάς συμμορφώνεται πλήρως με τη Σύμβαση και λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη την υποχρέωσή μας βάσει της Σύμβασης να ενθαρρύνουμε την καθολική υιοθέτησή της», ανέφερε σε ανακοίνωσή της.

Ισπανία-Γερμανία: Ναι στην άμυνα, αλλά όχι με αυτές τις βόμβες

Η Ισπανία είπε ότι αυτά τα όπλα δεν πρέπει να σταλούν στην Ουκρανία, ενώ η Γερμανία είπε ότι ήταν επίσης αντίθετη στην απόφαση, αν και κατανοούσε το σκεπτικό πίσω από αυτήν.

Η υπουργός Άμυνας της Ισπανίας, Μαργαρίτα Ρόμπλες, δήλωσε μάλιστα στους δημοσιογράφους ότι η χώρα της έχει μια «σταθερή δέσμευση» ότι ορισμένα όπλα και βόμβες δεν μπορούν να σταλούν στην Ουκρανία.

«Όχι στις βόμβες διασποράς και ναι στη νόμιμη άμυνα της Ουκρανίας, η οποία καταλαβαίνουμε ότι δεν πρέπει να διεξάγεται με βόμβες διασποράς», είπε.

Πονοκέφαλος νο. 2: Δύσκολα τα πράγματα για τη Σουηδία

Ωστόσο, το ζήτημα των πυρομαχικών είναι το πλέον πρόσφατο από τα προβλήματα που ταλανίζουν τη Συμμαχία, καθώς εδώ και μήνες το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει δυσκολίες στη διαδικασία της διεύρυνσης.

Η Τουρκία και η Ουγγαρία είναι οι δύο τελευταίες χώρες του ΝΑΤΟ που δεν έχουν  επικυρώσει την ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία.

Ωστόσο, η Ουγγαρία δεν έχει διατυπώσει κάποια ανησυχία επίσημα και αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ εκτιμούν ότι μόλις η Τουρκία άρει τις ενστάσεις της, η Βουδαπέστη δεν θα εγείρει πρόβλημα.

Μπορεί ο γ.γ. του ΝΑΤΟ να δείχνει αισιόδοξος πως οι αντιρρήσεις της Τουρκίας μπορούν να καμφθούν και η Σουηδία θα μπορέσει να εισέλθει στο ΝΑΤΟ στη Σύνοδο της Συμμαχίας, ωστόσο ο Ερντογάν παρά τις πιέσεις που δέχεται έρχεται να δηλώσει πως η Τουρκία δεν πρόκειται να αποδεχτεί στο ΝΑΤΟ χώρες που «αγκαλιάζουν» τρομοκράτες.

«Υποστηρίξαμε και θα υποστηρίζουμε την πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ. Είμαστε έτοιμοι να αγκαλιάσουμε οποιονδήποτε θα δείξει αφοσίωση στον πυρήνα των αξιών της Συμμαχίας, ειδικά σε όσους δρουν αποφασιστικά στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία. Έχουμε δείξει την ηθική στάση μας με το αποδεχτούμε την υποψηφιότητα της Φινλανδίας, αλλά δεν θα διστάσουμε να δείξουμε την αντίδρασή μας σε εκείνους που προστατεύουν τρομοκράτες και δεν λαμβάνουν τα κατάλληλα μέτρα στη μάχη ενάντια στην τρομοκρατία», είπε αρχικά ο Τούρκος πρόεδρος σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Anadolu στέλνοντας απαισιόδοξα μηνύματα ενόψει της Συνόδου του Βίλνιους.

Μάλιστα άφησε «αιχμές» σημειώνοντας πως σε όσους μας συμβουλεύουν, θα πρέπει να μας απαντήσουν ειλικρινά τις ερωτήσεις: «Πώς μπορεί η Τουρκία να εμπιστευτεί μία χώρα που οι τρομοκράτες τριγυρίζουν στους δρόμους της; Πώς μπορεί ένα κράτος που αποτυγχάνει να αποστασιοποιηθεί από την τρομοκρατία να συνεισφέρει στο ΝΑΤΟ; Πώς μπορούν αυτοί που δεν αντιμετωπίζουν τους τρομοκράτες να πολεμούν τους αντιπάλους της Συμμαχίας;».

«Κάποια στιγμή στο μέλλον»

Τη Παρασκευή 7 Ιουλίου, ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι αναμένει ότι η ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ θα κερδίσει την τελική έγκριση στο εγγύς μέλλον, ανέφερε το Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν είπε ότι είναι «πιθανό» η Τουρκία και η Ουγγαρία να αποσύρουν την αντίθεσή τους στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την επόμενη εβδομάδα, αλλά αν όχι, «πιστεύουμε ότι θα συμβεί στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον».

Ο Σάλιβαν είπε ότι υπήρχε «βασικά καλή θέληση» για την προσφορά της Σουηδίας εντός της συμμαχίας.

Δεν έχετε ενότητα, λέει ο Ζελένσκι

Στη συζήτηση για την επικύρωση της ένταξης της σκανδιναβικής χώρας μπήκε και ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένκι ο οποίος, λίγο πριν συναντήσει τον Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη, επέκρινε την έλλειψη ενότητας στις τάξεις της Συμμαχίας αναφορικά με τις διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Ουκρανίας.

Υποστήριξε ότι αυτή η έλλειψη ενότητας  αντιπροσωπεύει «απειλή» για την παγκόσμια ασφάλεια.

«Νομίζω ότι δεν υπάρχει επαρκής ενότητα σε αυτόν τον τομέα. Και είναι μια απειλή για τη δύναμη της Συμμαχίας (…) Είναι πολύ σημαντικό για την ασφάλεια όλου του κόσμου», είπε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σλοβακία. «Περιμένουμε ενότητα από τη Συμμαχία γιατί η ενότητα είναι η δύναμη του ΝΑΤΟ», επέμεινε ο Ουκρανός πρόεδρος. Η Ρωσία υπολογίζει στην «αδυναμία και τη διχόνοια στη Συμμαχία», κάτι που «δεν μπορεί να επιτραπεί», πρόσθεσε.

Must in

Μαθήματα ελληνικής Ιστορίας

Στη μελέτη «Ιστορία, έθνος και μυθιστόρημα στη Μεταπολίτευση» ο Δημήτρης Τζιόβας προσεγγίζει τη σχέση λογοτεχνίας και έθνους μέσα από τις μεταμορφώσεις του λεγόμενου «ιστορικού μυθιστορήματος», της μνήμης και των τραυμάτων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024