Συρία: Το συριακό καθεστώς ανακάλεσε τις διαπιστεύσεις ανταποκριτών του BBC
Aνακαλεί τις διαπιστεύσεις ανταποκριτών του BBC η Δαμασκός, κατηγορώντας το βρετανικό Μέσο για δημοσίευση «προκατειλημμένων ειδήσεων και ρεπορτάζ»
- Αυτές είναι οι πιο αμφιλεγόμενες απονομές χάριτος στην ιστορία των ΗΠΑ
- Ξεκινά η κατασκευή του μεγαλύτερου κύβου στον κόσμο - Θα χωράει το Empire State Building 20 φορές
- Εκτός λειτουργίας οι ανελκυστήρες σε επτά σταθμούς του μετρό Θεσσαλονίκης
- Διστακτικοί οι Έλληνες στην κατάργηση των κερμάτων 1 και 2 λεπτών - Ποσοστό έκπληξη έδειξε το ευρωβαρόμετρο
Η ανακοίνωση από το συριακό καθεστώς ήρθε το Σάββατο 8 Ιουλίου, ενώ πρόκειται ως ένα σπάνιο μέτρο κατά ενός διεθνούς μέσου ενημέρωσης στη σπαρασσόμενη από τον πόλεμο χώρα.
«Καθώς ο (βρετανικός όμιλος μέσων ενημέρωσης) δεν τήρησε επαγγελματικά πρότυπα και η επιμονή του να παρέχει πολιτικοποιημένες και μεροληπτικές ειδήσεις και ρεπορτάζ», το υπουργείο Πληροφοριών αποφάσισε να «ακυρώσει τη διαπίστευση» των ανταποκριτών του BBC και του BBC Radio, σύμφωνα με την ανακοίνωση.
Το BBC δεν έχει αντιδράσει δημοσίως μέχρι στιγμής.
«Παρά τις επανειλημμένες προειδοποιήσεις» προς τον όμιλο, αυτός «συνέχισε να διαδίδει παραπλανητικές πληροφορίες βασισμένες σε δηλώσεις (…) από τρομοκρατικές και εχθρικές οντότητες προς τη Συρία», σημείωσε το υπουργείο.
Από το ξέσπασμά του το 2011, ο εμφύλιος πόλεμος στη Συρία έχει στοιχίσει πάνω από μισό εκατομμύριο ζωές και έχει εκτοπίσει εκατομμύρια ανθρώπους. Πολλοί ξένοι δημοσιογράφοι εγκατέλειψαν τη χώρα καθώς κλιμακωνόταν ο πόλεμος.
Στις τελευταίες θέσεις στην ελευθερία του Τύπου
Η ανάκληση της διαπίστευσης από εκπροσώπους διεθνών μέσων ενημέρωσης παραμένει σπάνια στη Δαμασκό, όπου τα λίγα εναπομείναντα ξένα μέσα ενημέρωσης έχουν ανταποκριτές στη χώρα.
Η Συρία κατατάσσεται στην 175η θέση από τις 180 χώρες στον δείκτη ελευθερίας του Τύπου που καταρτίζεται από τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Η συριακή κυβέρνηση και άλλες αρχές επιβάλλουν αυστηρούς περιορισμούς στην κάλυψη μέσων ενημέρωσης.
Το BBC δημοσίευσε ένα ρεπορτάζ τον περασμένο μήνα, αναφέροντας «άμεσες σχέσεις» μεταξύ του εμπορίου ενός είδους αμφεταμίνης, γνωστής ως captagon, και της οικογένειας του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, καθώς και του συριακού στρατού.
Η Δαμασκός αρνήθηκε οποιοδήποτε ρόλο στο εμπόριο του ναρκωτικού αυτού.
ΗΠΑ, Βρετανία και Ευρωπαϊκή Ένωση έχουν κατηγορήσει την κυβέρνηση της Συρίας για την παραγωγή και την εξαγωγή του ναρκωτικού, κατηγορώντας τον Μαχέρ αλ Άσαντ – αρχηγό της Τέταρτης Μεραρχίας του στρατού και αδελφό του Σύρου προέδρου – ότι έχει πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτές τις δραστηριότητες.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις