ΝΑΤΟ: Φρούριο το Βίλνιους για τη σύνοδο κορυφής – Προηγμένα όπλα και 1.000 στρατιώτες στους δρόμους
Πολλά κράτη, παρέχουν επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας που στερούνται τα κράτη της Βαλτικής.
Σε φρούριο, με προηγμένα όπλα, έχει μετατραπεί το Βίλνιους, ενόψει της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ, την επόμενη εβδομάδα, που θα πραγματοποιηθεί μόλις 151 χιλιόμετρα από τη Ρωσία και 32 χιλιόμετρα από τον συνοριακό φράχτη της Λιθουανίας με τη -σύμμαχο της Ρωσίας- Λευκορωσία, μεταδίδει το Reuters.
Δεκαέξι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ έχουν στείλει συνολικά περίπου 1.000 στρατιώτες για να προστατεύσουν τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν και τους υπόλοιπους ηγέτες του ΝΑΤΟ, που θα καταφτάσουν στο Βίλνιους για τη σύνοδο, στις 11-12 Ιουλίου. Πολλά κράτη, παρέχουν επίσης προηγμένα συστήματα αεράμυνας που στερούνται τα κράτη της Βαλτικής.
«Θα ήταν κάτι παραπάνω από ανεύθυνο να έχουμε τον ουρανό μας απροστάτευτο καθώς φτάνουν, ο Μπάιντεν και οι ηγέτες 40 χωρών», δήλωσε ο πρόεδρος της Λιθουανίας Γκιτάνας Ναουσέντα.
NATO has turned Vilnius into a fortress defended by advanced weaponry to protect President Joe Biden and other alliance leaders meeting next week, only a few miles away from Lithuania’s razor-wire-topped border fence with Russian ally Belarus https://t.co/P1v1eaZeeN pic.twitter.com/Fdb9AWRdTM
— Reuters (@Reuters) July 8, 2023
Οι χώρες της Βαλτικής, η Λιθουανία, η Εσθονία και η Λετονία, που κάποτε βρισκόταν υπό την κυριαρχία της Μόσχας, αλλά από το 2004 είναι μέλη, τόσο του ΝΑΤΟ όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ξοδεύουν πάνω από το 2% του προϋπολογισμού τους τους, στην άμυνα, το μεγαλύτερο ποσοστό από τους άλλους συμμάχους του ΝΑΤΟ.
Αλλά για την περιοχή με συνολικό πληθυσμό περίπου 6 εκατομμυρίων ανθρώπων, αυτό δεν αρκεί για να συντηρήσει μεγάλους στρατούς, να επενδύσει στα δικά της μαχητικά αεροσκάφη ή στην προηγμένη αεράμυνα, αναφέρει το Reuters.
Τι όπλα έστειλαν οι χώρες
Η Γερμανία ανέπτυξε 12 εκτοξευτές πυραύλων Patriot, που χρησιμοποιούνται για την αναχαίτιση βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ ή πολεμικών αεροσκαφών.
Η Ισπανία έφερε ένα σύστημα αεράμυνας NASAMS, η Γαλλία στέλνει αυτοκινούμενα οβιδοβόλα Caesar. Η Πολωνία και η Γερμανία έστειλαν δυνάμεις ειδικών επιχειρήσεων με ελικόπτερα. Άλλοι στέλνουν εξοπλισμό για την αντιμετώπιση πιθανών χημικών, βιολογικών και πυρηνικών επιθέσεων.
Για τον Ναουσέντα, η συμμαχική προσπάθεια να διασφαλιστεί η αεροπορική ασφάλεια κατά τη σύνοδο των ηγετών σημαίνει ότι το ΝΑΤΟ πρέπει να δημιουργήσει επειγόντως μόνιμες αεράμυνες στα κράτη της Βαλτικής.
«Σκεφτόμαστε τι θα συμβεί μετά το τέλος της συνόδου κορυφής και θα συνεργαστούμε με τους συμμάχους για τη δημιουργία μιας εκ περιτροπής δύναμης για μια μόνιμη εναέρια προστασία», δήλωσε στους δημοσιογράφους.
- Τραμπ: Η διευθύντρια της εκστρατείας του αναλαμβάνει προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο
- Μέση Ανατολή: Στέλνουν και άλλα F-15 οι ΗΠΑ εν είδει προειδοποίησης στο Ιράν
- Πούτιν: Χωρίς ουδετερότητα της Ουκρανίας δεν μπορεί να υπάρξει ειρήνη
- Ρέθυμνο: Νέος βαρύς φόρος αίματος στον ΒΟΑΚ – Αλλοι 2 νεκροί σε σφοδρή μετωπική (βίντεο)
- Πώς ετοιμάζεται η Κίνα για δασμούς Τραμπ
- Προβληματίζει η αύξηση του εργατικού κόστους στις ΗΠΑ – Μικρή αύξηση των αιτήσεων για επιδόματα ανεργίας