Τηλεφωνική επικοινωνία Μπάιντεν με Ερντογάν: Συμφωνία για συνάντηση στο Βίλνιους – Τι είπαν για Σουηδία και F16
Επαναφέρει την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας ενόψει Βίλνιους ο Ερντογάν.
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Πώς τα δεδομένα που συλλέγει η Ουκρανία θα εκπαιδεύσουν την ΑΙ του πολέμου
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Ολα όσα πρέπει να ξέρετε για το πρόγραμμα «Σπίτι μου 2» – Οδηγός με 32 ερωταπαντήσεις
Τηλεφωνική επικοινωνία είχαν αργά το βράδυ της Κυριακής ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός ομόλογός του, Τζο Μπάιντεν, λίγες ώρες πριν τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 11-12 Ιουλίου στο Βίλνιους, όπου και αποφάσισαν να συναντηθούν από κοντά.
Υπενθυμίζεται ότι τις προηγούμενες ημέρες υπήρχαν έντονες διεργασίες ώστε να συναντηθούν οι δύο ηγέτες στο Βίλνιους, κάτι που τελικά αναμένεται να συμβεί.
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σύμφωνα με όσα διαμηνύει η τουρκική πλευρά θέλησε να διαφοροποιήσει το ζήτημα της πώλησης των F-16 από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ αναφέρθηκε μετά από καιρό στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας και στην είσοδό της στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Τι αναφέρει η τουρκική προεδρία
Ειδικότερα σύμφωνα με την ανακοίνωση της τουρκικής προεδρίας κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής ομιλίας συζητήθηκαν η θέση της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, η ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία, η παράδοση των F-16 στην Τουρκία, καθώς και η διαδικασία πλήρους ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ).
Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συναντηθούν κατ’ ιδίαν στο Βίλνιους και να συζητήσουν λεπτομερώς τις διμερείς σχέσεις Τουρκίας-ΗΠΑ καθώς και περιφερειακά ζητήματα.
Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε ότι η Σουηδία έχει κάνει κάποια βήματα προς τη σωστή κατεύθυνση, κάνοντας αλλαγές στην αντιτρομοκρατική νομοθεσία, αλλά και πως οι υποστηρικτές της τρομοκρατικής οργάνωσης PKK/PYD/YPG συνεχίζουν να πραγματοποιούν ελεύθερες διαδηλώσεις επαινώντας την τρομοκρατία, γεγονός που ακυρώνει τα βήματα που έγιναν.
Παράλληλα υπογράμμισε ότι δεν είναι σωστό να συσχετίζεται το αίτημα της Τουρκίας για F-16 με την ένταξη της Σουηδίας. Ακόμα ο πρόεδρος Ερντογάν ευχαρίστησε τον πρόεδρο των ΗΠΑ για την υποστήριξή του στο αίτημα της Τουρκίας για F-16.
Δηλώνοντας ότι η Τουρκία είναι ειλικρινής όσον αφορά την ένταξή της στην ΕΕ, ανέφερε ότι θέλει να αναβιώσει τη διαδικασία ένταξής της και ότι στη Σύνοδο Κορυφής του Βίλνιους θα ήθελε οι ηγέτες των χωρών και η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης να δώσουν ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα υποστήριξης της ένταξης της Τουρκίας.
Cumhurbaşkanımız @RTErdogan, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Başkanı Joe Biden ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi.
Görüşmede, Ukrayna’nın NATO’daki konumu, İsveç’in NATO üyeliği, F-16’ların teslimi ve Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) tam üyelik süreci ele alındı.…
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) July 9, 2023
«Σκληρό» πόκερ ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους
Ενόψει της Συνόδου Κορυφής του Βίλνιους αναμένονται σκληρές διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ να αναζητούν ανταλλάγματα προκειμένου να πείσουν τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να άρει τις ενστάσεις του και να πει το «ναι» στην ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία έτσι ώστε η σκανδιναβική χώρα να γίνει το 32ο μέλος του Οργανισμού Βορειοατλαντικού Συμφώνου.
Ο Τζο Μπάιντεν ελπίζει να αδράξει την ευκαιρία της Συνόδου για να πείσει την Τουρκία να άρει το βέτο της για την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αλλά έχει δηλώσει ότι δεν θα ενδώσει στις εκκλήσεις για ένταξη της Ουκρανίας στη Συμμαχία.
Η «περίεργη» δήλωση Μπάιντεν
Μάλιστα το συγκεκριμένο σενάριο ήρθε να περιπλέξει μία «περίεργη» δήλωση του προέδρου των ΗΠΑ στο CNN. Συγκεκριμένα ο Τζο Μπάιντεν υποστήριξε πως υπάρχει στο τραπέζι ταυτόχρονη ενίσχυση τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας αλλά και ένταξη της Σουηδίας στη Συμμαχία με αναφορά στα F-16 χωρίς να γίνει πιο συγκεκριμένος.
«Η Τουρκία αναζητά τον εκσυγχρονισμό των αεροσκαφών F-16. Και ο (Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος) Μητσοτάκης στην Ελλάδα αναζητά επίσης κάποια βοήθεια», είπε αρχικά ο Τζο Μπάιντεν.
«Και λοιπόν, αυτό που προσπαθώ, ειλικρινά, να πράξω είναι λίγο μια ‘κοινοπραξία’, όπου ενισχύουμε το ΝΑΤΟ όσον αφορά τη στρατιωτική ικανότητα τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας και επιτρέπουμε στη Σουηδία να εισέλθει Αλλά είναι στο παιχνίδι. Δεν έχει γίνει», συμπλήρωσε.
Επίσης, δήλωσε ότι η συζήτηση για την επικείμενη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ είναι πρόωρη. «Δεν νομίζω ότι υπάρχει ομοφωνία στο ΝΑΤΟ σχετικά με το αν θα ενταχθεί ή όχι η Ουκρανία στην οικογένεια του ΝΑΤΟ τώρα, αυτή τη στιγμή, εν μέσω πολέμου», είπε χαρακτηριστικά ο Μπάιντεν.
«Για παράδειγμα, εάν το κάναμε αυτό, τότε, ξέρετε – και εννοώ αυτό που λέω – είμαστε αποφασισμένοι να δεσμεύσουμε κάθε εκατοστό εδάφους που είναι έδαφος του ΝΑΤΟ. Είναι μια δέσμευση που όλοι έχουμε αναλάβει ανεξάρτητα από το πώς και τι. Αν ο πόλεμος συνεχίζεται, τότε είμαστε όλοι σε πόλεμο. Είμαστε σε πόλεμο με τη Ρωσία», προσέθεσε.
Αναχώρησε για την ευρωπαϊκή του περιοδεία ο Μπάιντεν
Ο Τζο Μπάιντεν αναχώρησε σήμερα για το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου θα συναντήσει τον βασιλιά Κάρολο, πριν ο Αμερικανός πρόεδρος μεταβεί στο Βίλνιους της Λιθουανίας για τη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ.
Το αμερικανικό προεδρικό αεροσκάφος απογειώθηκε από τη στρατιωτική βάση στο Ντέλαγουερ.
Αύριο θα συναντήσει τον Κάρολο Γ΄ στο Κάστρο του Ουίνδσορ για πρώτη φορά μετά τη στέψη του ως μονάρχης του Ηνωμένου Βασιλείου.
Οι δύο άνδρες αναμένεται συνομιλήσουν κυρίως για περιβαλλοντικά ζητήματα, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο. Στη συνέχεια, ο Αμερικανός πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό Ρίσι Σούναν στην Ντάουνινγκ Στριτ.
Ωστόσο, το επίκεντρο της περιοδείας Μπάιντεν είναι η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ την Τρίτη και την Τετάρτη στο Βίλνιους, όπου τα κράτη μέλη της Συμμαχίας θα συζητήσουν την υποστήριξή τους στην Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή.
Κατά την επίσκεψή του στο Βίλνιους, ο Μπάιντεν θα εκφωνήσει επίσης μια ομιλία για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής σε πανεπιστήμιο της λιθουανικής πρωτεύουσας.
Τελικός σταθμός της περιοδείας του θα είναι η Φινλανδία, το νεότερο μέλος της Ατλαντικής Συμμαχίας
Η διπλωματική του περιοδεία έρχεται λίγο μετά την άκρως αμφιλεγόμενη απόφαση της Ουάσινγκτον να προμηθεύσει το Κίεβο με πυρομαχικά διασποράς, η χρήση των οποίων απαγορεύεται από τα περισσότερα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά τα οποία οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις