Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
Ανάγκη για παρέα: Οι κροταλίες αποκαλύπτουν την αγαπησιάρικη πλευρά τους

Ανάγκη για παρέα: Οι κροταλίες αποκαλύπτουν την αγαπησιάρικη πλευρά τους

Ακόμα και τα φίδια αντιδρούν λιγότερο σε στρεσογόνα ερεθίσματα όταν έχουν συντροφιά.

Η θεωρία που θέλει τα ερπετά να μην έχουν ιδέα από κοινωνικότητα δείχνει να ανατρέπεται από μελέτη που δείχνει ότι ακόμα και τα φίδια αγαπούν τη συντροφικότητα.

Τα πειράματα έδειξαν ότι ο κροταλίας της Καλιφόρνια (Crotalus helleri), ο οποίος ανήκει στην οικογένεια της οχιάς, αντιδρά λιγότερο έντονα σε στρεσογόνα ερεθίσματα όταν έχει για παρέα ένα δεύτερο άτομο του είδους του, αναφέρουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση Frontiers in Ethnology.

Προηγούμενες έρευνες έχουν τεκμηριώσει το φαινόμενο στα θηλαστικά και τα πτηνά, τα οποία τείνουν να νιώθουν πιο ήρεμα όταν έχουν παρέα, όπως δείχνουν μετρήσεις ζωτικών σημείων όπως η καρδιακή συχνότητα και τα επίπεδα των ορμονών του στρες.

Οι ερευνητές που υπογράφουν τη μελέτη πειραματίστηκαν με 25 κροταλίες τους οποίους είχαν κληθεί να απομακρύνουν από κήπους και οικόπεδα στην ορεινή Νότια Καλιφόρνια.

Μια συσκευή καρδιακού μόνιτορ χρησιμοποιήθηκε για να εξεταστεί η συμπεριφορά των ερπετών σε τρία διαφορετικά σενάρια: όταν το φίδι βρισκόταν μόνο του, όταν είχε παρέα ένα άλλο κροταλία και όταν βρισκόταν στον ίδιο χώρο με ένα σχοινί, ένα άψυχο αντικείμενο που επιλέχθηκε για λόγους σύγκρισης.

Οι ερευνητές μέτρησαν την αντίδραση στο στρες μετρώντας την καρδιακή συχνότητα (Chelsea Martin)

Οι ερευνητές τοποθετούσαν τα φίδια σε έναν κλειστό κουβά και περίμεναν 20 λεπτά μέχρι τα ερπετά να ηρεμούσαν. Στη συνέχεια άνοιγαν τον κουβά και τα ενοχλούσαν για να εξετάσουν τις αντιδράσεις τους. Συγκεκριμένα, μετρούσαν την αύξηση των καρδιακών παλμών, τον χρόνο που περνούσε μέχρι να επανέλθει η καρδιακή λειτουργία στο κανονικό και τον χρόνο που περνούσε το κάθε φίδι κροταλίζοντας.

«Δείξαμε ότι όταν δύο φίδια βρίσκονται μαζί και βιώνουν μια στρεσογόνο κατάσταση, καταπραϋνουν το ένα στο άλλο την αντίδραση στο στρες, όπως συμβαίνει και στους ανθρώπους που περνούν μαζί ένα στρεσογόνο συμβάν» σχολίασε η Τσέλσι Μάρτιν, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστημίου της Λόμα Λίντα στην Καλιφόρνια, πρώτη συγγραφέας της μελέτης.

«Η καταστολή της αντίδρασης στρες δεν είχε μέχρι σήμερα αναφερθεί για κανένα είδος ερπετού» επισήμανε.

Τα ευρήματα, κατέληξε, ίσως βοηθήσουν στο να αλλάξει η άσχημη φήμη που συνήθως συνοδεύει αυτά τα παρεξηγημένα πλάσματα.

Must in

Απότομη πτώση στα αποθέματα γλυκού νερού – Ανησυχία για παγκόσμια ξηρασία

Η ποσότητα γλυκού νερού που χάθηκε σε μια δεκαετία ξεπερνά κατά 35.000 φορές τη λίμνη του Μαραθώνα. Η προειδοποίηση του ΟΗΕ και ο ρόλος της κλιματικής αλλαγής.

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Δευτέρα 18 Νοεμβρίου 2024