Κεραμέως: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων – Καταργούνται όλοι οι περιορισμοί
Η Νίκη Κεραμέως αναφέρθηκε σε συνέντευξή της και στις αλλαγές στο Δημόσιο, σημειώνοντας ότι οι προσλήψεις θα γίνονται με σύστημα τεχνητής νοημοσύνης ενώ έκανε λόγο και για bonus παραγωγικότητας
- Μπορεί η τεχνητή νοημοσύνη να αντικαταστήσει τον άνθρωπο στις μεταφράσεις;
- Μέγκαν Μαρκλ: Η συνέντευξη του 2017 που έδειχνε ότι θα πάει κόντρα στο παλάτι - αλλά κανείς δεν κατάλαβε
- Γαλλία και Γερμανία απειλούνται από ύφεση και ακυβερνησία
- Ο Κιμ Γιονγκ Ουν προτρέπει σε βελτίωση των στρατιωτικών δυνατοτήτων για πόλεμο, λέει το KCNA
Σήμερα κατατίθεται το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων που αίρει όλους τους περιορισμούς που είχαν τεθεί το 2019, όπως είπε η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως μιλώντας στο MEGA.
H κ. Κεραμέως αναφέρθηκε ακόμα στις αλλαγές που έρχονται στο δημόσιο, όπου όπως είπε δεν θα παγώσουν οι προσλήψεις αλλά θα γίνονται με βάση ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα «υπολογίζει» τις ανάγκες που υπάρχουν.
Για το νομοσχέδιο για την ψήφο των αποδήμων, η κ. Κεραμέως σημείωσε ότι η πρόβλεψη είναι να αρθούν όλοι οι περιορισμοί που είχαν τεθεί το 2019 και είχε κάνει δεκτούς η ΝΔ προκειμένου να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των 200 βουλευτών, ενώ προβλέπεται ακόμα ότι θα μπορούν να ψηφίσουν όσοι είναι στους εκλογικούς καταλόγους αλλά τις μέρες των εκλογών βρίσκονται για κάποιο λόγο στο εξωτερικό.
«Το συζητάμε 50 χρόνια. Έχει γίνει ένα μεγάλο άλμα και ήρθε η ώρα να κάνουμε ακόμη ένα μεγαλύτερο. Πριν από το 2019 αυτοί που διαμένουν στο εξωτερικό, Έλληνες πολίτες που έχουν το δικαίωμα ψήφου, δεν μπορούσαν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, παρά μόνο εάν έρχονταν στην Ελλάδα.
Το 2019 η ΝΔ πέρασε έναν νόμο, όμως για να ισχύσει αυτός ο νόμος χρειαζόταν να ψηφίσουν τουλάχιστον 200 βουλευτές, έγιναν κάποιοι συμβιβασμοί. Τέθηκαν περιορισμοί κατόπιν πρότασης άλλων κομμάτων ως προς το ποιός μπορεί να ασκήσει με αυτόν τον τρόπο το εκλογικό του δικαίωμα. Στις εκλογές του 2023 πήγαμε με αυτή τη δυνατότητα, κάνοντας αυτή τη διευκόλυνση», είπε αρχικά.
Ποιους αφορά
«Η αλλαγή είναι στο ότι τώρα είναι εφικτό να ψηφίζουν στο εξωτερικό, όσοι είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Δύο κατηγορίες πολιτών: αυτοί που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν δικαίωμα ψήφου αλλά και για εκείνους που για κάποιον λόγο μπορεί να είναι εκτός Ελλάδος την ημέρα των εκλογών. Δεν υπάρχει περιορισμός στο φύλο ή στην ηλικία.
Θέλουμε να καλέσουμε όλα τα κόμματα, και τους 300 βουλευτές για να κάνουμε όλοι μαζί αυτό το βήμα. Το θέμα είναι θέμα σεβασμού στον απανταχού ελληνισμό. Το 2021 φέραμε την ίδια διάταξη, ωστόσο μαζί με ΠΑΣΟΚ και Ελληνική Λύση, ήμασταν 190.
Σήμερα όλοι αυτοί μαζί είμαστε 202. Σήμερα ξεκινάμε επαφές με όλα τα κόμματα, είναι ένα ζήτημα ελληνισμού. Έχουμε μία ιστορική ευκαιρία. Έχουμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα και θα το κάνουμε όσο πιο εύκολο γίνεται. Σήμερα θα μπει σε διαβούλευση και ψηφίζεται πριν από τις θερινές διακοπές», συνέχισε η κ. Κεραμέως.
«Σύστημα τεχνητής νοημοσύνης θα βλέπει από νωρίς τις ανάγκες προσλήψεων στο Δημόσιο»
«Στόχος μας είναι να εξυπηρετήσουμε όσο γίνεται καλύτερα τον πολίτη. Για να γίνει αυτό, σημαίνει ότι πρέπει να έχεις δάσκαλο στο σχολείο, γιατρό στο νοσοκομείο, υπάλληλο στις δημόσιες υπηρεσίες, κτλ. Γι΄αυτόν τον λόγο έχουμε ήδη επιταχύνει τις διαδικασίες των προσλήψεων, προτεραιοποιούμε τις ανάγκες που είναι πιο έντονες στο Δημόσιο, για παράδειγμα στον κλάδο της υγείας.
Τώρα προχωράει η διαδικασία για τους 250 μοτοσικλετιστές διασώστες, που είναι μέσα στους 800 του ΕΚΑΒ. Δεν κλείνουν οι προσλήψεις, αλλά βάζουμε σε λειτουργία ένα σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να διαβλέπουμε ποιες είναι οι ανάγκες του Δημοσίου και έτσι από νωρίς θα μπορούμε να στελεχώνουμε το δημόσιο. Στους κλάδους που ψηφιοποιούνται θα χρειαζόμαστε λιγότερο κόσμο, αλλά σε άλλους κλάδους θα χρειαζόμαστε περισσότερο», αποκάλυψε η κ. Κεραμέως.
Και πρόσθεσε: «Στο υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης προβλέπονται νέες διαδικασίες, και ο νέος υπουργός το έχει θέσει ως προτεραιότητα. Άκουσα προηγουμένως το ρεπορτάζ με το υποθηκοφυλακείο, και ήδη έχει ψηφιοποιηθεί ένα μέρος για να βλέπουν οι δικηγόροι και άλλοι τα σχετικά με τις εγγραφές στο κτηματολόγιο και από εκεί και πέρα, να ψηφιοποιούνται σιγά σιγά και οι διεργασίες και οι πράξεις για την καταχώρηση αυτών των πράξεων.
Εμείς σχεδιάζουμε τον προϋπολογισμό των προσλήψεων που θα συζητηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον Σεπτέμβριο. Μέχρι τότε είμαστε σε επαφή με όλα τα υπουργεία προκειμένου να μας τεκμηριώσουν τις ανάγκες που έχουν στο κάθε υπουργείο. Με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, βλέπεις ποιες είναι οι τάσεις συνολικά με βάση οικονομικές εξελίξεις, με βάση την ψηφιοποίηση των διαδικασιών. Στόχος είναι η επιτάχυνση προσλήψεων».
Αξιολόγηση στους διοικητές δημόσιων φορέων
Αναφορικά με τις διοικήσεις φορέων τόνισε: «Θα οριστεί νέος τρόπος διοικήσεως, σε διοικήσεις δημόσιων φορέων κι οργανισμών. Εκεί προβλέπεται μεταξύ άλλων και αξιολόγηση των διοικήσεων αυτών στα μέσα της θητείας τους, και αν δεν ανταποκρίνονται θετικά στην στοχοθεσία που έχει τεθεί για την διοίκηση του φορέα, τότε θα μπορεί να απομακρύνεται. Μιλάμε για τις διοικήσεις των φορέων. Αξιολόγηση στα σχολεία είχε να γίνει από το 1982 και μετά από 40 χρόνια ξεκίνησε εκ νέου».
«Είμαστε εδώ για να ικανοποιούμε τις ανάγκες του κάθε υπουργείου, και η Παιδεία και η Υγεία χρειάζεται. Δίνονται ειδικά κονδύλια στους Δήμους για την πρόσληψη προσωπικού καθαριότητας στα σχολεία. Τα τελευταία χρόνια είχαν αυξηθεί τα κονδύλια προς τις σχολικές επιτροπές για την πρόσληψη υπαλλήλων καθαριότητας στα σχολεία συγκεκριμένα, και θα συνεχίσουμε να δίνουμε έμφαση σε αυτό το θέμα.
Βγαίνουν συνέχεια προκηρύξεις με βάση τι; Ανάγκες των αρμόδιων υπουργείων. Τον Σεπτέμβριο στο υπουργικό συμβούλιο θα αποφασίσουμε για τις προσλήψεις του 2024. Έχουμε έναν βασικό κανόνα, για κάθε μία αποχώρηση μία πρόσληψη. Εάν για παράδειγμα στην υγεία έχουμε περισσότερες αποχωρήσεις, θα πάρουμε παραπάνω άτομα, ανάλογα τις ανάγκες», υπογράμμισε η υπουργός Εσωτερικών.
Τι είναι το bonus παραγωγικότητας;
Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, «είναι μία νέα πρωτοβουλία που εισάγει ένα υγιές κίνητρο σε ό,τι αφορά στην λειτουργία του Δημοσίου. Όσο πιο αποτελεσματικός είναι κάποιος, θα παίρνει ένα bonus παραγωγικότητας, δηλαδή επιπλέον αμοιβή. Αυτό δεν έχει σχέση με την αύξηση των μισθών του Δημοσίου που ανακοινώθηκε ήδη. Το bonus θα γίνεται με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, ποιος ασχολείται με τον κάθε τομέα.
Ο προϊστάμενος θα δίνει το bonus αυτό σε όλη την ομάδα που θα φέρει εις πέρας παραγωγικότερα ένα έργο. Αυτό γίνεται ήδη για το Ταμείο Ανακάλυψης, για το ΕΣΠΑ, και για τα ετήσια σχέδια δράσης. Σκοπός να γίνει αυτό σε όλο το Δημόσιο για να έχουμε υγιή κίνητρα στην απόδοση των δημοσίων υπαλλήλων. Θα είναι σε ετήσια βάση».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις