Κυριακή 30 Ιουνίου 2024
weather-icon 21o
Ουκρανία: Ο Στάινμαϊερ υπέγραψε την απαγόρευση των όπλων διασποράς αλλά «δεν μπορούμε να γίνουμε εμπόδιο» στις ΗΠΑ

Ουκρανία: Ο Στάινμαϊερ υπέγραψε την απαγόρευση των όπλων διασποράς αλλά «δεν μπορούμε να γίνουμε εμπόδιο» στις ΗΠΑ

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ είχε υπογράψει ως υπουργός Εξωτερικών τη Σύμβαση του Οσλο που απαγορεύει τα όπλα διασποράς, αλλά τώρα λέει ότι «στην τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορούμε να μπούμε εμπόδιο στον δρόμο των ΗΠΑ».

Ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, ο Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ (φωτογραφία αρχείου, επάνω, από EPA/Justin Lane), δήλωσε χθες Κυριακή πως η χώρα του θα πρέπει να αποδεχθεί την απόφαση των ΗΠΑ να προμηθεύσουν τον στρατό της Ουκρανίας με πυρομαχικά διασποράς, παρότι η χώρα του είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση του Οσλο και τάσσεται πάγια εναντίον της χρήσης τους.

Είμαστε εναντίον, όμως…

«Η γερμανική θέση εναντίον των όπλων διασποράς είναι δικαιολογημένη όσο πάντα», όμως «στην τρέχουσα κατάσταση, δεν μπορούμε να μπούμε εμπόδιο στον δρόμο των ΗΠΑ», είπε ο κ. Στάινμαϊερ, που εκφράστηκε σε εκπομπή του γερμανικού δημόσιου τηλεοπτικού δικτύου ZDF.

Ο νυν πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν αυτός που υπέγραψε τη Σύμβαση του Οσλο, που απαγορεύει τα όπλα διασποράς, το 2008, όταν ήταν ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησης συνασπισμού της Ανγκελα Μέρκελ. «Είμαι προκατειλημμένος» στο ζήτημα αυτό», σημείωσε.

Ούτε η Ρωσία ούτε η Ουκρανία έχουν κυρώσει τη σύμβαση. Και οι δύο χώρες φέρονται να έχουν χρησιμοποιήσει όπλα διασποράς στον πόλεμο που ξέσπασε τον Φεβρουάριο του 2022.

Τεράστιες δαπάνες για όπλα

Ο κ. Σταϊνμάιερ, ο οποίος όταν ήταν επικεφαλής της γερμανικής διπλωματίας είχε καταβάλει προσπάθειες να αυξηθεί η συνεργασία με τη Μόσχα, επισήμανε εξάλλου πως πλέον έχουν εξαχθεί τα συμπεράσματα από την ένοπλη σύρραξη που οδεύει να συμπληρώσει 17 μήνες.

«Αυτό σημαίνει, δυστυχώς, ότι η ασφάλεια στην Ευρώπη στο μέλλον δεν θα είναι κοινή με τη Ρωσία, αλλά ότι θα λαμβάνουμε μέτρα προφύλαξης ο ένας έναντι του άλλου — με τεράστιες δαπάνες στους αμυντικούς προϋπολογισμούς μας, προκειμένου να προστατεύσουμε την Ευρώπη, στο πλαίσιο της συμμαχίας [του NATO] και για την προστασία του δικού μας πληθυσμού εδώ στη Γερμανία».

Πηγή: ΑΠΕ

Sports in

Λεπενιώτης για Βεζένκοφ: «Ήταν και παραμένει σημαντικό μέλος του Ολυμπιακού, όμως είναι παίκτης των Ράπτορς»

O Γενικός διευθυντής της ΚΑΕ Ολυμπιακός, Νίκος Λεπενιώτης, αποθέωσε τον Γιώργο Πρίντεζη, ενώ σχολίασε και την κατάσταση με τον Σάσα Βεζένκοφ, στο πλαίσιο του Stoiximan AegeanBall Festival

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΑΛΤΕΡ ΕΓΚΟ ΜΜΕ Α.Ε.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Κυριακή 30 Ιουνίου 2024