Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συνάντηση υψηλού συμβολισμού και περιορισμένων προσδοκιών
Θα αποτελέσει μία νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις η συνάντηση του Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν και του Κυριάκου Μητσοτάκη στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ;
- «Στην Τριχωνίδα τέτοιοι σεισμοί έχουν συνέχεια - Χρειάζεται επιτήρηση» - Λέκκας για δόνηση στο Αγρίνιο
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Τα βλέμματα όλων θα είναι στραμμένα στην προγραμματισμένη συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την πρώτη ύστερα από 16 μήνες, αλλά και την επανεκλογή των δύο στην κορυφή της ηγεσίας των χωρών τους.
Εκτιμάται ότι η αυριανή υψηλού συμβολισμού συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αποτελεί εύφορο έδαφος για την επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, αφήνοντας πίσω την εμπρηστική ρητορική με τα «Μητσοτάκης γιοκ» και «θα έρθουμε νύχτα».
«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο» ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφερόμενος στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ερντογάν, προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Ο έλληνας πρωθυπουργός υπογράμμισε δε ότι δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε με την Τουρκία σε ένα διαρκές κλίμα έντασης και πρόσθεσε ότι και οι «δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».
Ένα πρώτο βήμα
Η Αθήνα κρατά χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών από αυτή τη συνάντηση μιλώντας για ένα πρώτο βήμα ώστε να υπάρξει επανεκκίνηση του διαλόγου των δύο χωρών και αποφυγή των εντάσεων.
«Έχει διαμορφωθεί ένα θετικό κλίμα τους τελευταίους μήνες στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μας και ευελπιστώ και προσβλέπω ότι μπορούμε να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτό το θετικό κλίμα και να κάνουμε κάποια σημαντικά βήματα προόδου, βήματα προόδου που θα είναι προφανώς προς όφελος και των δύο λαών μας» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
Δεν προκαλούμε, δεν υποχωρούμε
Την πάγια θέση της Ελλάδας για ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με την Τουρκία ώστε να επιλυθούν οι διαφορές των δύο χωρών, χωρίς όμως αυτό επουδενί να σημαίνει ότι θα παραβιάσει τις κόκκινες γραμμές επανέλαβε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.
«Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα. Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης».
Και συνέχισε: «Από κει και πέρα, όμως, θεωρούμε ότι εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά, εφόσον εισέλθουμε σε αυτή τη φάση του διαλόγου, μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες. Η ένταση, άλλωστε, δεν οδήγησε ποτέ πουθενά. Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, καλύτερα, για να κρίνουμε αναλόγως».
Ποιοι θα παραστούν στην συνάντηση των δύο ηγετών
Σε ότι αφορά τη σύνθεση των αποστολών που αναμένεται να παραστούν στην συζήτηση των δύο ηγετών: μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργό Άννα-Μαρία Μπούρα
Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν και τον επικεφαλής σύμβουλό του Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς. Θα έχουν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις