Σύνοδος ΝΑΤΟ: Την Τετάρτη το τετ α τετ Μητσοτάκη με Ερντογάν
Για την Τετάρτη είναι προγραμματισμένη η συνάντηση των ηγετών - Ποια θέματα θα θέσει επί τάπητος η τουρκική πλευρά
Ξεκινά σήμερα η κρίσιμη και συνάμα ιστορική Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας. Βασικό θέμα στην ατζέντα είναι η προσχώρηση ή μη της Σουηδίας στο Βορειοατλαντικό Σύμφωνο. Ακόμη, θα τεθούν επί τάπητος μεταξύ άλλων η εφαρμογή των αποφάσεων της Μαδρίτης για την προσαρμογή της αποτρεπτικής και αμυντικής διάταξης της Συμμαχίας στο νέο περιβάλλον ασφαλείας, η αύξηση των πόρων, που διατίθενται από τους Συμμάχους για την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων τους, αλλά και η μορφή, που θα λάβει η συνέχιση της βοήθειας και ενίσχυσης της Ουκρανίας.
Για την Ελλάδα, η Σύνοδος αυτή είναι εξαιρετικής σημασίας, καθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός αναμένεται να συναντήσει τον Τούρκο πρόεδρο. Επίσης, είναι η πρώτη σύνοδος Κορυφής σην οποία πρόκειται να συμμετάσχει ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά την νίκη του στις εκλογές της 25ης Ιουνίου. Η συμμετοχή του αυτή αναμένεται να αποτελέσει ευκαιρία για σημαντικές συναντήσεις με Ευρωπαίους ηγέτες.
Ποιους θα συναντήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα συναντηθεί αύρο το πρωί στο περιθώριο της Συνόδου με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Επιπλέον, μετά τη συνάντηση, που θα έχει με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Καγκελάριο της Γερμανίας Όλαφ Σολτς.
Αυτές οι συναντήσεις δίνουν εξάλλου τη δυνατότητα για μια συνολική ανταλλαγή απόψεων για θέματα της ευρωπαϊκής και διμερούς ατζέντας. Το πρόγραμμα των συναντήσεων θα ολοκληρωθεί με τον ηγέτη της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβατσέφσκι.
Σήμερα το απόγευμα ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Αλβανίας Έντι Ράμα στην πρώτη τους επαφή μετά την σοβαρή κρίση, που έχει προκαλέσει στις ελληνοαλβανικές σχέσεις, η σύλληψη του Φρέντη Μπελέρη. Ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί επίσης και με τον ομόλογο του Μαυροβουνίου.
Υπό νέες συνθήκες η σύναντηση των δύο ηγετών
Το βλέμμα των διεθνών παραγόντων είναι στραμμένο στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, οι οποίοι θα συναντηθούν 16 μήνες μετά από την πρώτη τους συνάντηση, σε ένα νέο περιβάλλον.
Τόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν, έχουν μία ισχυρή εντολή, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες, ενώ για πρώτη φορά είναι ορατό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Σχέσεις που το προηγούμενο διάστημα είχαν δυναμιτιστεί με εκφράσεις, όπως «Μητσοτάκης γιοκ» και «Θα έρθουμε μία νύχτα».
Παρόλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, όπου ο Ερντογάν και το επιτελείο του εφάρμοσαν την διπλωματία των σεισμών προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και με την Ελλάδα.
Ποιοι θα παραστούν στην συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν
«Κλείδωσε» την Δευτέρα η σύνθεση των αποστολών που αναμένεται να παραστούν στην συζήτηση των δύο ηγετών. Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργό Άννα-Μαρία Μπούρα
Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και το σύμβουλο του Ερντογάν Τσαγατάι Κιλίτς. Θα έχουν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
Νέα αρχή στα ελληνοτουρκικά
Αύριο ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Ταγίπ Ερντογάν πρόκειται να συζητήσουν για το τι μελλει γενέσθαι για τα ελληνοτουρκικά. Αυτήν την περίοδο η σχέση μεταξύ των δύο χωρών είχε θετικά και αρνητικά στοιχεία.
Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός θα επιμείνει στην προώθηση της θετικής ατζέντας που μπορεί να δημιουργήσει κλίμα αμοιβαίας εμπιστοσύνης και να λειτουργήσει προς όφελος των δύο λαών. Στην συνάντηση αναμένεται να επαναλάβει ότι η μόνη διαφορά που αναγνωρίζει η ελληνική πλευρά είναι η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ Κι ο μόνος τρόπος επίλυσης των διαφορών είναι το Διεθνές Δίκαιο. Ο κ. Μητσοτάκης θα επαναλάβει ότι οι δύο χώρες «δεν είμαστε καταδικασμένοι να ζούμε σε καθεστώς μόνιμης κλιμάκωσης και στα όρια ενός θερμού επεισοδίου».
Από την άλλη πλευρά, ο Ερντογάν έχοντας πλέον απομακρύνει Τσαβούσογλου και Ακάρ από το υπουργικό συμβούλιο έχει δείξει πως θέλει να έχει έναν διαφορετικό προσανατολισμό στην εξωτερική του πολιτική. Ένα από τα βασικά αιτήματα του Τούρκου προέδρου είναι ο τερματισμός της κούρσας εξοπλισμών την οποία ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά και η αποστρατιωτικοποίηση των νησιών.
Ακόμη, ο Τούρκος πρόεδρος επιδιώκει την αναθέρμανση της ευρω-τουρκικών σχέσεων, κάτι που έδειξε να επιθυμεί ο κ. Ερντογάν κατά τις χθεσινές επαφές του στη Λιθουανία, ενώ στο Μέγαρο Μαξίμου υπάρχει συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ο διάλογος μεταξύ των δύο χωρών στο ανώτατο επίπεδο ενισχύει τις προοπτικές εξομάλυνσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις
«Ψύχραιμη» η στάση της Αθήνας
Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Παύλος Μαρινάκης ανέφερε «Εμείς πιστεύουμε στον διάλογο, πιστεύουμε ότι είναι πάρα πολύ σημαντικό να συνομιλούμε με τη γείτονα χώρα. Από κει και πέρα είμαστε ξεκάθαροι στις θέσεις μας. Δεν υπάρχει καμία δυνατότητα ή πιθανότητα υποχώρησης». Την ίδια ώρα, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι στην Τουρκία η μόνη διαφορά προς επίλυση είναι ο καθορισμός ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας, στη βάση πάντα του Διεθνούς Δικαίου.
«Από κει και πέρα, όμως, θεωρούμε ότι εφόσον φανεί και η αντίστοιχη διάθεση από την άλλη πλευρά, εφόσον εισέλθουμε σε αυτή τη φάση του διαλόγου, μπορούμε να έχουμε καλύτερες μέρες. Η ένταση, άλλωστε, δεν οδήγησε ποτέ πουθενά. Περιμένουμε να δούμε, λοιπόν, καλύτερα, για να κρίνουμε αναλόγως» πρόσθεσε ο κ. Μαρινάκης, δίνοντας το στίγμα των προσδοκιών της Αθήνας για τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν σήμερα στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
- «Μονόκλινο σε Μπουάτ» της Όλγας Στέφου στο θέατρο Αλκμήνη από τις 18 Ιανουαρίου
- Θεσσαλονίκη: Άγνωστοι λήστεψαν και προκάλεσαν φθορές σε σχολικές μονάδες
- Κλιματική αλλαγή: Έξι απλοί τρόποι για να βοηθήσουμε τον πλανήτη μας το 2025
- Βήμα πίσω για ηλεκτρονικό ραντεβού με γιατρό ΕΟΠΥΥ: Από Φεβρουάριο και βλέπουμε
- Οι αθόρυβοι MVP είναι το μυστικό του
- Απάτες υψηλής τεχνολογίας: Από πλαστές τηλεφωνικές κλήσεις μέχρι deepfake φωνές και βίντεο