Σύνοδος του ΝΑΤΟ: «Πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική το μεταναστευτικό» – Όσα είπε ο Κ. Μητσοτάκης στην πρώτη του παρέμβαση
Επιπλέον χαιρέτισε την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ
- Οι πρώτες συναντήσεις της συζύγου του αστυνομικού της Βουλής με τις τρεις κόρες της - Τι της είπαν
- Μηχανική βλάβη σε πλοίο με 115 επιβάτες - Επέστρεψε στον Πειραιά
- Στο στόχαστρο της αστυνομίας τρία άτομα που χειροκροτούσαν τον μακελάρη στο Μαγδεμβούργο
- Αμερικανικό μαχητικό καταρρίφθηκε κατά λάθος από αμερικανικό καταδρομικό
Στην παρέμβασή του στην πρώτη συνεδρία της Ολομέλειας της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης χαιρέτισε την διαδικασία ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Επιπλέον, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές έκανε ειδική αναφορά στο Μεταναστευτικό, το οποίο, όπως είπε, είναι πρόκληση πολιτική και γεωπολιτική για το ΝΑΤΟ, καθώς αφορά τις σχέσεις των χωρών της Συμμαχίας με τη Νότια Γειτονία.
Αναφερόμενος στην Ουκρανία, τόνισε ότι η Συμμαχία έχει κάνει πολλά και ότι το Ανακοινωθέν της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ αντανακλά τον κοινό τόπο των χωρών-μελών της Συμμαχίας.
Ο Πρωθυπουργός επέστησε την προσοχή στις εντάσεις στα Δυτικά Βαλκάνια, υπογραμμίζοντας ότι μπορεί να είναι ακόμη μια πρόκληση για τη σταθερότητα του ΝΑΤΟ.
Η αυριανή συνάντηση με τον Ερντογάν
Το βλέμμα των διεθνών παραγόντων είναι στραμμένο στην συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο, οι οποίοι θα συναντηθούν 16 μήνες μετά από την πρώτη τους συνάντηση, σε ένα νέο περιβάλλον.
Τόσο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όσο και ο Ταγίπ Ερντογάν, έχουν μία ισχυρή εντολή, μετά τις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν στις δύο χώρες, ενώ για πρώτη φορά είναι ορατό το ενδεχόμενο επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας. Σχέσεις που το προηγούμενο διάστημα είχαν δυναμιτιστεί με εκφράσεις, όπως «Μητσοτάκης γιοκ» και «Θα έρθουμε μία νύχτα».
Παρόλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν μετά τους φονικούς σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, όπου ο Ερντογάν και το επιτελείο του εφάρμοσαν την διπλωματία των σεισμών προκειμένου να αλλάξει το κλίμα και με την Ελλάδα.
Ποιοι θα παραστούν στην συνάντηση των δύο ηγετών
«Κλείδωσε» την Δευτέρα η σύνθεση των αποστολών που αναμένεται να παραστούν στην συζήτηση των δύο ηγετών. Μαζί με τον Έλληνα πρωθυπουργό, θα είναι ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και η διπλωματική σύμβουλος του πρωθυπουργό Άννα-Μαρία Μπούρα
Από την άλλη πλευρά, ο Τούρκος πρόεδρος θα έχει μαζί του τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Χακάν Φιντάν και το σύμβουλο του Ερντογάν Τσαγατάι Κιλίτς. Θα έχουν προηγηθεί κατ’ ιδίαν συναντήσεις των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών των δύο χωρών.
«Έχουμε σημαντικές διαφορές, αλλά μπορούμε να συμφωνήσουμε»
«Έχουμε προφανώς σημαντικές διαφορές, μπορούμε όμως να συμφωνήσουμε ότι με γνώμονα τις σχέσεις καλής γειτονίας αλλά και το σεβασμό στο διεθνές δίκαιο θα χαράξουμε έναν οδικό χάρτη, ώστε να μπορέσουμε να επιλύσουμε την γεωπολιτική μας διαφορά που δεν είναι άλλη από την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών, δηλαδή ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα, στο Αιγαίο και στην ανατολική Μεσόγειο», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους της Λιθουανίας.
Και πρόσθεσε ότι και οι «δύο με μία ισχυρή λαϊκή εντολή μπορούμε να κάνουμε ένα πρώτο βήμα επανεκκίνησης των σχέσεων Ελλάδας και Τουρκίας».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις