ΝΑΤΟ: Δεσμεύσεις και υποσχέσεις για να πει το «ναι» ο Ερντογάν, που ακόμη κρατά το «κλειδί»
Οι δεσμεύσεις και οι υποσχέσεις για να πει το «ναι» ο Ερντογάν στην ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και το «όπλο» που κρατά ο Τούρκος πρόεδρος
- Οι πριγκίπισσες της Disney κινδυνεύουν σύμφωνα με ένα νέο σατιρικό επιστημονικό άρθρο
- Γιατί η Βραζιλία έχει μεγάλη οικονομία αλλά απαίσιες αγορές
- «Είναι άρρωστος και διεστραμμένος, όσα μου έκανε δεν τα είχα διανοηθεί» - Σοκάρει η 35χρονη για τον αστυνομικό
- «Πιο κοντά από ποτέ» βρίσκεται μια συμφωνία για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα, σύμφωνα με την Χαμάς
Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν «δεσμεύτηκε» ότι «θα διαβιβάσει το Πρωτόκολλο Προσχώρησης για τη Σουηδία στη Μεγάλη Εθνοσυνέλευση και θα συνεργαστεί στενά με τη Συνέλευση για να εξασφαλίσει την επικύρωση».
Το ΝΑΤΟ «δεσμεύτηκε» ότι «δεν πρέπει να υπάρχουν περιορισμοί, φραγμοί ή κυρώσεις στο αμυντικό εμπόριο και τις επενδύσεις μεταξύ των Συμμάχων. Θα εργαστούμε για την εξάλειψη τέτοιων εμποδίων».
Η Σουηδία «δεσμεύτηκε» ότι «θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη ως τη βάση της συνεχιζόμενης καταπολέμησης της τρομοκρατίας σε όλες τις μορφές και εκδηλώσεις της προς την πλήρη εφαρμογή όλων των στοιχείων του Τριμερούς Μνημονίου, συμπεριλαμβανομένου του άρθρου 4. Η Σουηδία επαναλαμβάνει ότι δεν παρέχει υποστήριξη στο YPG/PYD και στην οργάνωση που περιγράφεται ως FETÖ στην Τουρκία».
Ακόμα η Σουηδία δεσμεύτηκε ότι «θα υποστηρίξει ενεργά τις προσπάθειες για την αναζωογόνηση της διαδικασίας ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του εκσυγχρονισμού της Τελωνειακής Ένωσης ΕΕ – Τουρκίας και της ελευθέρωσης των θεωρήσεων».
Οι ΗΠΑ
Ο Μπάιντεν «χαιρέτισε» τη δήλωση δεσμεύσεων Ερντογάν, Στόλτενμπεργκ και Κρίστερσον (πρωθυπουργός της Σουηδίας).
Δεν δεσμεύτηκε αλλά δήλωσε «έτοιμος» να συνεργαστεί με τον Ερντογάν και την Τουρκία για την ενίσχυση της άμυνας και της αποτροπής στον ευρωατλαντικό χώρο. Κλείνοντας το μάτι για άρση των αντιρρήσεων του Κογκρέσου για τα τουρκικά F-16.
Η ΕΕ
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ επίσης δεν δεσμεύτηκε, αλλά «συμφώνησε» με τον Ερντογάν να ενεργοποιήσει εκ νέου τις σχέσεις ανάμεσα σε Τουρκία και ΕΕ.
Και η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ ακόμα δεν έχει ξεκινήσει.
Το κλειδί
Με το «κλειδί» να είναι ότι ο Ερντογάν δεν δεσμεύτηκε σε κάποιο χρονοδιάγραμμα.
Αντίθετα θέτει έναν οδικό χάρτη υλοποίησης βημάτων που τον φέρνουν πιο κοντά στη Δύση, ενώ το πρωί ο ίδιος έβαζε τα «προαπαιτούμενα» στο καλάθι του διπλωματικού παζαριού του με τη Δύση.
Οι όροι
Πριν την αναχώρηση του από την Τουρκία ο Ερντογάν έβαλε τους δικούς του όρους, που ήταν η ενεργοποίηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας στην ΕΕ, η απόκτηση και ο εκσυγχρονισμός των F-16, καθώς και άρση των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στην Άγκυρα στη σκιά της απόκτησης των S-400. Και όλα συνδέθηκαν με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.
Έλαβε δηλώσεις – αρχικά – καταγγελίας της σύνδεσης της διεύρυνσης του ΝΑΤΟ με τη διεύρυνση της ΕΕ.
Και στη συνέχεια τις απαραίτητες δεσμεύσεις για να δεσμευτεί και ο ίδιος ότι θα ανάψει πράσινο φως στην έγκριση του πρωτοκόλλου ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την τουρκική βουλή.
Η έλλειψη χρονοδιαγράμματος μπορεί να γίνει όπλο στα χέρια του Ερντογάν. Που ταυτόχρονα έδειξε να συναντά τις ανησυχίες της Δύσης. Γιατί ίσως αυτό έχει ανάγκη αυτή την περίοδο.
Το πώς θα κινηθεί από εδώ και πέρα και τι θα απαιτήσει να προηγηθεί θα δείξει τις διαθέσεις του.
Ενδιαφέρον και το πώς θα αντιδράσει η Μόσχα.
Οι συναντήσεις
Την Τρίτη αναμένεται η συνάντηση του τούρκου προέδρου με τον αμερικανό ομόλογο του.
Την Τετάρτη η συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν.
Με τις εξελίξεις να δείχνουν να δρομολογούνται προς συγκεκριμένη κατεύθυνση. Με φόντο την Ουκρανία και την Ανατολική Μεσόγειο μέρος του παιχνιδιού.
Ποιος κέρδισε και τι θα φανεί στις υπογραφές. Ανεξαρτήτως δεσμεύσεων.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις