ΣΥΡΙΖΑ: Η Πολιτική Γραμματεία που επικύρωσε μια ισορροπία τάσεων
Μετά την παραίτηση Τσίπρα διαμορφώθηκε μια πλειοψηφία, ετερόκλητη μα συμπαγής, στην συριζαϊκή πολυκατοικία που έχει δύο αρχές
Η δεύτερη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επιβεβαίωσε την εισήγηση στην Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου και άρα τον οδικό χάρτη που θα βγάλει σε συνέδριο και νέα ηγεσία.
Ποιο είναι το χρονοδιάγραμμα που για άλλη μία φορά – η πρώτη απόφαση ήταν στην πρώτη ΠΓ μετά την παραίτηση Τσίπρα- επικυρώθηκε; ΚΕ το Σαββατοκύριακο. Κατάθεση υποψηφιοτήτων όσων θέλουν να είναι στην κούρσα της ηγεσίας. Διαρκές συνέδριο στο τέλος του Αυγούστου – άρα με την ίδια σύνθεση του προηγούμενου. Εκλογή προέδρου το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη. Και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβρη.
Γιατί δεν άλλαξε ο οδικός χάρτης;
Γιατί όμως επικράτησε εκ νέου η άποψη για τον εν λόγω οδικό χάρτη και παρά την τοποθέτηση του Παύλου Πολάκη που ήθελε συνέδριο πιο πίσω στοιχιζόμενος με τον Χρήστο Σπίρτζη; Γιατί δεν μεταβλήθηκε προς το παρόν ο εν λόγω οδικός χάρτης και παρά τις αντιρρήσεις του Διονύση Τεμπονέρα που θα πάει με πλατφόρμα στην ΚΕ για μετάθεση των διαδικασιών – ενώ μαζί του θα είναι και η τάση της ΡΕΝΕ;
Διότι μετά την παραίτηση Τσίπρα διαμορφώθηκε μια πλειοψηφία, ετερόκλητη μα συμπαγής στην συριζαϊκή πολυκατοικία που έχει δύο αρχές: πρώτον πως το κόμμα δεν μπορεί θεσμικά και πολιτικά να πάει για πολύ «ακέφαλο» έναντι του Κυριάκου Μητσοτάκη και της κυβέρνησής του.
Δεύτερον, γιατί δεν μπορεί να «σέρνεται» μακρά μια περιδίνηση στο κόμμα, εκ των πραγμάτων ελκυστική σε διαλυτικές τάσεις.
Ποιοι επιμένουν
Με τις άμεσες – fast track τις λένε οι εσωτερικοί αντίπαλοι- διαδικασίες τάσσονται στελέχη της Ομπρέλας, μια μεγάλη ομάδα της προεδρικής Κίνησης Μελών όπως η Όλγα Γεροβασίλη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Κώστας Ζαχαριάδης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, ο Γιάννης Ραγκούσης, άλλοτε στελέχη της ΔΗΜΑΡ, όπως ο διευθυντής της ΚΟ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, στελέχη της Γέφυρας όπως ο Νίκος Μπίστης, ο ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδημούλης αλλά και η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, ο αναπληρωτής Γιώργος Βασιλειάδης και βέβαια η προσκείμενη στην Έφη Αχτσιόγλου ομάδα των 6 συν 6 (Νάσος Ηλιόπουλος κα).
Μια όχι αμελητέα πλειοψηφία που επέμεινε στο χρονοδιάγραμμα και στην συνεδρίαση της ΠΓ της Δευτέρας. Και με εσωτερική εγγύηση πως οι όροι της διεύρυνσης δεν θα απομειωθούν.
Η ΠΓ αυτή βέβαια έβγαλε και ομόφωνα νέο εκπρόσωπο Τύπου τον Στέργιο Καλπάκη – του κλίματος της πάλαι ΔΗΜΑΡ και με καλή χημεία με τις τάσεις εσωτερικά.
Άνοιξε το θέμα των αυτοδιοικητικών εκλογών
Έγινε δε και μια πρώτη συζήτηση για το ακανθώδες πεδίο των αυτοδιοικητικών εκλογών του Οκτωβρίου και εδώ έπεσαν ονόματα μα και βολές. Πχ. υπήρξε κριτική από στελέχη της Ομπρέλας και όχι μόνον στον Χρήστο Σπίρτζη για την προεργασία που (δεν) έκανε.
Σημειώθηκε επίσης συναίνεση και θετικό κλίμα για την στήριξη στην Περιφέρεια Αττικής στο πρόσωπο του πολύπειρου αυτοδιοικητικού Γιώργου Ιωακειμίδη- θα ‘χει ενδιαφέρον να δούμε πώς θα εξελιχθεί το εσωτερικό μπρα ντε φερ αφού μερίδα στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ στο σημερινό περιφερειακό συμβούλιο της Αττικής έχουν ήδη συμπράξει με κεντροαριστερές δυνάμεις έναντι του Γιώργου Πατούλη, αλλά τον Ιωακειμίδη δεν τον θέλουν.
Ονόματα επίσης ακούστηκαν σε θετικό τόνο όπως του πρώην βουλευτή Γιάννη Στέφου για την Περιφέρεια της Ηπείρου.
Τα επόμενα βήματα
Επόμενο βήμα η ΠΓ της Πέμπτης και η ΚΕ εν μέσω καύσωνα το Σαββατοκύριακο. Εδώ θα υπάρξει αντιπρόταση για να πάει ο όλος οδικός χάρτης πίσω από τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Και βέβαια θα ξέρουμε και τα πρώτα ονόματα για την προεδρική κούρσα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ αν τελικά οι υποψηφιότητες δεν λάβουν παράταση μέχρι και το Διαρκές συνέδριο του Αυγούστου.
Οι γνώστες του παρασκηνίου είδαν ακόμη και στην συζήτηση της Βουλής, τοποθετήσεις κορυφαίων στελεχών που προσομοίαζαν με τις πλατφόρμες τους για το είδος της αντιπολίτευσης και συνολικής στάσης που θα έχουν αν τελικώς εκλεγούν και πιάσουν το τιμόνι του κόμματος.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις