Πορτογαλία: Περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων θέτουν σε κίνδυνο την ανάπτυξη της Ευρωζώνης
O πληθωρισμός υποχωρεί και οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιτοκίων δεν έχουν περάσει πλήρως στην οικονομία
Τον κώδωνα του κινδύνου για την οικονομία της ευρωζώνης, η οποία προσπαθεί να βγεί από την ύφεση, έκρουσε ο υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, αναφερόμενος στους κινδύνους που ελλοχεύουν από τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων. Η Πορτογαλία ενώνει τη φωνή της με την Ιταλία, που έχει εκφράσει την αντίθεση της στην περαιτέρω σύσφιγξη της νομισματικής πολιτικής και την Ισπανία, που έθιξε το ζήτημα σε πιο χαμηλούς τόνους.
Ο πληθωρισμός βρίσκεται ήδη σε πτωτική πορεία μετά από την άνευ προηγουμένου περίοδο νομισματικής σύσφιγξης από την ΕΚΤ, τόνισε ο Φερνάντο Μεντίνα σε συνέντευξή του. Εν τω μεταξύ, οι επιπτώσεις των αυξήσεων των επιτοκίων μέχρι σήμερα δεν έχουν ακόμη απορροφηθεί πλήρως από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, πρόσθεσε.
«Οι κίνδυνοι ότι οι περαιτέρω αυξήσεις θα μπορούσαν να δημιουργήσουν ένα πιο δύσκολο πλαίσιο για την ανάπτυξη σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι πλέον υψηλότεροι και θα πρέπει να εξεταστούν πολύ προσεκτικά» εξηγεί.
Οι προειδοποιήσεις για τις συνέπειες της περαιτέρω σύσφιγξης γίνονται όλο και πιο δυνατές, καθώς η ΕΚΤ πλησιάζει στο τέλος του κύκλου αύξησης των επιτοκίων που ξεκίνησε πριν από ένα χρόνο και έχει φέρει το επιτόκιο στο 3,5%.
Ο Νότος δυσανασχετεί με τις περαιτέρω αυξήσεις των επιτοκίων
Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Αντόνιο Κόστα ήταν σαφής, όπως αναφέρει το Bloomberg, όταν δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη δεν έχουν κατανοήσει σωστά τη φύση του πληθωρισμού που αντιμετωπίζει η ευρωζώνη, ενώ η Ιταλίδα ομόλογός του, Τζόρτζια Μελόνι, τόνισε ότι η «συνεχής αύξηση των επιτοκίων» κινδυνεύει να μετατραπεί σε «θεραπεία που κάνει περισσότερο κακό παρά καλό». Σε χαμηλότερους τόνους ένωσε την φωνή της με τις άλλες χώρες του νότου η Ισπανίδα υπουργός Οικονομίας, Νάντια Καλβίνο μετά την ανακοίνωση των στοιχείων για τον πληθωρισμό. Ο πληθωρισμός στην Ισπανία υποχώρησε στο 1,9% τον Ιούνιο σε ετήσια βάση, κάτω από το στόχο της ΕΚΤ. Η Ισπανία μπορεί να μην χρειάζεται περισσότερες αυξήσεις επιτοκίων, είπε η Καλβίνο αν και αναγνώρισε ότι η ΕΚΤ «εξετάζει την Ευρώπη στο σύνολό της».
Η παραγωγή στην ευρωζώνη συρρικνώθηκε μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου, καθώς οι τιμές εκτοξεύτηκαν και οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής κινήθηκαν επιθετικά για να τις συγκρατήσουν. Στην Πορτογαλία, όπου ο πληθωρισμός υποχώρησε στο 4,7% από το επίπεδο ρεκόρ που είχε ανέλθει στα τέλη του 2022 , οι καταναλωτές πιέζονται από την αύξηση των κυμαινόμενων επιτοκίων και δυσχεραίνονται να εξυπηρετήσουν τα στεγαστικά δάνεια αλλά και άλλης μορφής δάνεια.
Οι προβλέψεις για την οικονομία της Πορτογαλίας
Παρά ταύτα, η οικονομία της Πορτογαλίας μετά την πανδημία έχει καλύτερες επιδόσεις σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ η απασχόληση παραμένει πολύ ισχυρή, σύμφωνα με τον Μεντίνα. Η φετινή πρόβλεψη για ανάπτυξη 1,8% μπορεί να ξεπεραστεί, τόνισε. Η κεντρική τράπεζα της Πορτογαλίας άλλωστε προβλέπει για το 2023 ανάπτυξη 2,7%, με κινητήρια δύναμη τον τουρισμό.
Οι θετικές προοπτικές της οικονομίας στηρίζουν την άποψη του Μεντίνα ότι η χώρα βελτιώνει τη θέση της στην ευρωζώνη, καθώς πρόσφατα η Τσεχία και η Σλοβενία είχαν καλύτερες επιδόσεις όσον αφορά το κατα κεφαλήν ΑΕΠ.
«Συγκλίνουμε, βελτιώνουμε τη θέση μας εντός της ευρωζώνης» λέει χαρακτηριστικά. «Είμαστε αντιμέτωποι με μια διαρθρωτική αλλαγή στην πορτογαλική οικονομία, η οποία κινείται προς την καλή κατεύθυνση».
Αυτή η μεταβολή περιλαμβάνει τη μείωση του λόγου χρέους προς ΑΕΠ που είναι σήμερα ο τρίτος υψηλότερος της ευρωζώνης. Η Πορτογαλία βρίσκεται πίσω από την Ελλάδα και την Ιταλία, καθώς αναμένεται ο λόγος να υποχωρήσει κάτω από το 107% το 2023, ξεπερνώντας τον στόχο του 107,5% που είχε τεθεί τον Απρίλιο.
«Πιθανότατα θα τελειώσουμε το 2023 με το ποσοστό χρέους ως προς το ΑΕΠ να είναι χαμηλότερο από το αντίστοιχο της Ισπανίας, τη Γαλλίας και πιθανώς του Βελγίου» είπε χαρακτηριστικά.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της Πορτογαλίας διαμορφώθηκε στο 3,4% την Τετάρτη, από 3,1% πριν από έξι μήνες, αλλά εξακολουθεί να είναι χαμηλότερη από την απόδοση του αντίστοιχου ομολόγου της Ιταλίας ή της Ισπανίας. Το 2012, στο αποκορύφωμα της κρίσης χρέους της Ευρώπης, κορυφώθηκε στο 18%.
- Τραμπ και ελληνοτουρκικά – Τι πιστεύουν οι Έλληνες, ένας πρώην διπλωμάτης των ΗΠΑ και ένας πανεπιστημιακός
- Masdar: Με όχημα την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ σχεδιάζει off shore αιολικά και φωτοβολταϊκά 6 GW σε Ελλάδα και Ισπανία
- Διαγραφή Σαμαρά: Κάνει ζυμώσεις για κόμμα – Όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά
- Μέσω ΑΣΕΠ οι προσλήψεις στη Δημοτική Αστυνομία
- Τραμπ: Καυγάς Μασκ με δικηγόρο και συνεργάτη του νέου προέδρου
- Ο Φουκώ διαβάζει Χέγκελ