Δικαιώματα ΛΟΑΤΚΙ+ στην Ιαπωνία: Το Ανώτατο Δικαστήριο δικαιώνει τρανς γυναίκα
Είναι η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου για το εργασιακό περιβάλλον για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
- Δολοφονία σε ξενοδοχείο στην Καλαμάτα - Συνελήφθη ύποπτος
- Σε 20 χρόνια φυλάκισης καταδικάστηκε ο σύζυγος της Ζιζέλ Πελικό για βιασμούς - Ένοχοι οι 51 κατηγορούμενοι
- Αποκάλυψη in: Μία πολυμήχανη 86χρονη παγίδευσε μέλη συμμορίας «εικονικών ατυχημάτων» στα Χανιά
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
Σε μια ιστορική απόφαση για τα τρανς δικαιώματα, το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιαπωνίας έκρινε ότι ένα υπουργείο δεν μπορεί να απαγορεύσει σε τρανς υπάλληλο να χρησιμοποιεί τη γυναικεία τουαλέτα στον χώρο εργασίας της.
Η ομόφωνη απόφαση ελήφθη μετά από μήνυση μιας 50χρονης τρανς γυναίκας – η οποία επέλεξε να διατηρήσει την ανωνυμία της – κατά του Υπουργείου Οικονομίας και Εμπορίου επειδή την μετέφερε στην τουαλέτα των ανδρών ή σε μια γυναικεία τουαλέτα δύο ορόφους πιο πέρα. Το σκεπτικό πίσω από το να της επιτραπεί να χρησιμοποιήσει μια γυναικεία τουαλέτα σε διαφορετικό όροφο ήταν ότι δεν θα συναντούσε εκεί τους συναδέλφους της. Το υπουργείο φέρεται να προσπαθούσε να αποτρέψει τους συναδέλφους της από το να αισθανθούν αμηχανία.
H υπερασπιστική γραμμή
Το δικαστήριο χαρακτήρισε τους περιορισμούς «εξαιρετικά ακατάλληλους», καθώς και «κατάχρηση εξουσίας» που «αδικαιολόγητα παραμελούσε την ταλαιπωρία της ενάγουσας», ενώ ήταν «υπερβολικά διακριτική προς τους άλλους υπαλλήλους» (σύμφωνα με πληροφορίες δεν είχε υπάρξει ποτέ παράπονο από συνάδελφο).
«Όλοι οι άνθρωποι πρέπει να έχουν το δικαίωμα να ζουν τη ζωή τους στην κοινωνία με βάση τη δική τους ταυτότητα», δήλωσε η ανώνυμη ενάγουσα μετά την εξασφάλιση της νίκης της. «Η σημασία αυτού του γεγονότος δεν θα πρέπει να περιορίζεται στη χρήση των τουαλετών ή των δημόσιων λουτρών».
«Ακόμη και αν δεν υπάρχει ευαισθητοποίηση του κοινού, ο διοικητικός κλάδος πρέπει να προωθήσει την κατανόηση και να απαγορεύσει τις διακρίσεις», πρόσθεσε ο δικηγόρος της, Toshimasa Yamashita. «Η κυβέρνηση πρέπει τώρα να ασχοληθεί με το εργασιακό περιβάλλον πιο κατάλληλα για να προστατεύσει τα δικαιώματα των μειονοτήτων».
Σύμφωνα με το ABC News, αυτή είναι η πρώτη απόφαση του δικαστηρίου για το εργασιακό περιβάλλον για τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα.
Ιστορική απόφαση για την Ιαπωνία
Η Ιαπωνία έχει ακόμα πολύ δρόμο να διανύσει μέχρι τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα να έχουν νομική προστασία.
Αυτή τη στιγμή, τα τρανς άτομα στη χώρα δεν μπορούν να διορθώσουν τα στοιχεία στα έγγραφα τους χωρίς να υποβληθούν σε κάποια ιατρική επέμβαση επιβεβαίωσης φύλου. Σύμφωνα με το Equaldex, δεν υπάρχει προστασία κατά των διακρίσεων σε βάρος των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων στη στέγαση, η ‘θεραπεία μεταστροφής’ δεν απαγορεύεται και τα non-binary άτομα δεν αναγνωρίζονται νομικά. Οι νόμοι περί τεκνοθεσίας από ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα περιγράφονται ως «διφορούμενοι».
Η Ιαπωνία παραμένει επίσης η μόνη χώρα στην ομάδα χωρών G7 που δεν έχει νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο.
Αλλά τον Ιούνιο, ένα ανώτερο ιαπωνικό δικαστήριο έκρινε ότι η μη ύπαρξη ισότητας στον γάμο στη χώρα είναι αντισυνταγματική, κάτι στο οποίο είχε ήδη καταλήξει και ένα άλλο ανώτερο δικαστήριο.
Δύο άλλες αποφάσεις, ωστόσο, έκριναν την απαγόρευση συνταγματική. Παρ’ όλα αυτά, οι αποφάσεις υπέρ των ΛΟΑΤΚΙ+ ζευγαριών προσθέτουν πίεση στο ιαπωνικό κοινοβούλιο να νομιμοποιήσει την ισότητα στον γάμο.
Το σώμα αναμενόταν να περάσει ένα ολοκληρωμένο νομοσχέδιο για τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2021, αλλά το Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα (LDP), ένα συντηρητικό πολιτικό κόμμα που ελέγχει και τα δύο σώματα του νομοθετικού σώματος, αρνήθηκε να περάσει τη νομοθεσία, λέγοντας ότι πήγαινε «πολύ μακριά».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις