Ερντογάν: «Δεν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε τα F-16 κατά της Ελλάδας»
Σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-16 αλλά και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη.
Βήμα προσέγγισης προς τις ΗΠΑ κάνει ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν καθώς σε μία προσπάθεια να παρακάμψει τα εμπόδια του Κογκρέσου όσον αφορά την παραλαβή νέων αλλά και την αναβάθμιση των υπάρχοντων F-16, δήλωσε για πρώτη φορά πως δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, αλλά και τη συνάντηση που είχε με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στο ζήτημα των F-16.
Όπως είπε είναι πιο «αισιόδοξος από ποτέ» για την πώληση των F-16 από τις ΗΠΑ μετά και τη συνάντηση που είχε και με τον Τζο Μπάιντεν. «Αυτό που μας εξέφρασε ο πρόεδρος είναι ότι δεσμεύεται από το Κογκρέσο, αλλά θα κάνει ό,τι μπορεί. ‘Είμαι αισιόδοξος’, μου είπε. Όπως εμείς χρειάζεται να περάσουμε κάτι από το Κοινοβούλιο, αυτοί πρέπει να το περάσουν από το Κογκρέσο. Όπως είπε κάποιες φορές τα προβλήματα είναι από τους Δημοκρατικούς και κάποιες από τους Ρεπουμπλικάνους. Είμαι όμως πιο αισιόδοξος από ποτέ», υποστήριξε ο Τούρκος πρόεδρος και αναφέρθηκε για το συγκεκριμένο ζήτημα και στη συνάντηση που είχε με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
«Είχαμε μία συνάντηση με τον Μητσοτάκη σήμερα. Δεν έχουμε ως στόχο να δημιουργήσουμε εχθρούς. Ο στόχος του Ερντογάν δεν είναι να αυξάνει τους εχθρούς, αλλά να αυξάνει τους φίλους. Δείτε τι έχουμε κάνει μέχρι τώρα. Στη συνάντησή μας σήμερα συζητήσαμε τρόπους για την ενίσχυση αυτής της φιλίας», είπε αρχικά και προσέθεσε σύμφωνα με την εφημερίδα Hurriyet πως: «τα F-16 δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν προς αυτή την κατεύθυνση στο μέλλον, όπως δεν χρησιμοποιήθηκαν κατά το παρελθόν».
#BREAKING Turkish President Erdogan says on Greece that the aim is to gain more friends rather than gaining more enemies.
“We have never used our F-16s against Greece and we don’t plan to use them against Greece in the future.” pic.twitter.com/fkmX602lbD
— Anadolu English (@anadoluagency) July 12, 2023
Ακόμα ο Τούρκος πρόεδρος αναφέρθηκε στην είσοδο της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και ανέφερε ξανά πως η Τουρκία υποστηρίζει την «πολιτική ανοιχτών θυρών του ΝΑΤΟ».
«Η Σουηδία θα παρουσιάσει έναν οδικό χάρτη για την εφαρμογή του μνημονίου και θα υποστηρίξει την επικαιροποίηση της Τελωνειακής Ένωσης και την απελευθέρωση της βίζας με την Ε.Ε. Τους υπογραμμίσαμε ότι δεν θα επιτρέψουμε επιθέσεις κατά του Κορανίου. Τα εγκλήματα μίσους δεν πρέπει να επιτρέπονται. Πιστεύω ότι θα δούμε ισχυρή θέληση από τη Σουηδία», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Μάλιστα όπως είπε πως μόλις παρουσιαστεί αυτός ο οδικός χάρτης, το ζήτημα της αποδοχής της υποψηφιότητας της Σουηδίας θα μεταφερθεί στην Τουρκική Εθνοσυνέλευση μόλις αυτή ανοίξει τον Οκτώβριο και μόλις περάσει θα είναι η σειρά του να αποδεχτεί την απόφαση.
«Θέλουμε αυτή η διαδικασία να τελειώσει το συντομότερο δυνατό», είπε ακόμα ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
Τέλος αναφερόμενος στο ζήτημα που έχει επαναφέρει τον τελευταίο καιρό στο προσκήνιο ο Τούρκος πρόεδρος που δεν είναι άλλο από τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε πως: «Συζητήσαμε με όλους τους ηγέτες για μία επικαιροποίηση της τελωνειακής συμφωνίας και την απελευθέρωση της βίζα. Μιλήσαμε με τη φον ντερ Λάιεν. Αναμένουμε μία θετική προσέγγιση από αυτούς και θα συζητήσουμε αυτό το ζήτημα στις επόμενες συναντήσεις στις Βρυξέλλες».
Cumhurbaşkanımız Erdoğan, NATO Liderler Zirvesi sonrasında basın toplantısında konuşuyor https://t.co/x0JWlxDGC5
— T.C. Cumhurbaşkanlığı (@tcbestepe) July 12, 2023
Βήματα προσέγγισης Ενρτογάν στο Κογκρέσο
Ο Τούρκος πρόεδρος φαίνεται με αυτόν τον τρόπο να κάνει βήματα προκειμένου να προσεγγίσει το Κογκρέσο μετά τη συμφωνία που είχε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, να προχωρήσει η μεταφορά μαχητικών F-16 στην Τουρκία, σε συνεννόηση με το Κογκρέσο.
Υπενθυμίζεται ότι Αμερικανοί βουλευτές με επιστολή τους στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, τόνισαν ότι δεν πρέπει η είσοδος της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ να γίνει με αντάλλαγμα την πώληση των F-16 που θέλει η Άγκυρα χωρίς δικλείδες ασφαλείας, έτσι ώστε αυτά να μην χρησιμοποιηθούν σε βάρος της Ελλάδας.
Οι βουλευτές της ομάδας ελληνικών θεμάτων στη Βουλή των Αντιπροσώπων επιχειρηματολογούν υπέρ ενός τέτοιου μηχανισμού που θα είναι σε θέση να παγώσει, να καθυστερήσει ή ακόμα και να ακυρώσει τη μεταφορά των μαχητικών αναλόγως με τη συμπεριφορά της Τουρκίας.
«Εάν εξετάζεται μια συμφωνία για την πώληση F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, προτρέπουμε σθεναρά οποιαδήποτε τελική συμφωνία να περιλαμβάνει μηχανισμούς που να προβλέπουν την παύση, την καθυστέρηση ή την απόσυρση της μεταφοράς τέτοιων όπλων εάν η Τουρκία εμπλακεί σε ενέργειες που απειλούν ή υπονομεύουν τα συμφέροντα εθνικής ασφάλειας των ΗΠΑ και την ενότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ», αναφέρουν οι βουλευτές Κρις Πάπας, Γκας Μπιλιράκης, Φρανκ Παλόνε, Τζον Σαρμπάνης, Ντίνα Τάιτους, και Νικόλ Μαλλιωτάκη που υπογράφουν την επιστολή.
Υπενθυμίζεται πως μιλώντας στο συνέδριο του Economist στη Νέα Υόρκη ο πρόεδρος της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ Μπομπ Μενέντεζ αναφέρθηκε στον Ταγίπ Ερντογάν για το θέμα της παράδοσης των F-16 και τόνισε πως «όταν έχεις έναν επιτιθέμενο, που σου λέει να μην πουλήσεις όπλα με νόμιμο τρόπο, για να συνεχίσει να έχει μεγάλο χάσμα δυνάμεων απέναντι σε αυτόν που επιτίθεται, είναι προβοκάτσια και είναι εξοργιστικό. Δεν μπορούμε να έχουμε έναν Βίτο Κορλεόνε από καμία χώρα, όσον αφορά στις αποφάσεις που παίρνουμε για ζητήματα ασφαλείας με οποιαδήποτε άλλη χώρα».
Τι έχει ζητήσει η Τουρκία
Τον Οκτώβριο του 2021 η Άγκυρα ζήτησε από τις ΗΠΑ νέα μαχητικά αεροσκάφη F-16, καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για τα υφιστάμενα F-16 που διαθέτει. Η συμφωνία των 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα περιλαμβάνει την πώληση 40 αεροσκαφών F-16 καθώς και κιτ εκσυγχρονισμού για 79 πολεμικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στο απόθεμα της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Αν και η κυβέρνηση Μπάιντεν είπε επανειλημμένα ότι θέλει να προχωρήσει στην πώληση αεροσκαφών F-16 στην Τουρκία, σημαντικοί βουλευτές στο Καπιτώλιο, όπως ο γερουσιαστής Ρόμπερτ Μενέντεζ, έχουν δεσμευτεί να μην αφήσουν να περάσει εφόσον δεν υπάρξει κάποια δέσμευση από την πλευρά της Άγκυρας πως αυτά δεν θα χρησιμοποιηθούν κατά της Ελλάδας.
«Υπάρχει διάθεση επαναπροσέγγισης»
Στις δηλώσεις που έκανε μετά τη συνάντηση με τον Τούρκο πρόεδρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και ο ίδιος στο θετικό κλίμα των επαφών και έκανε λόγο για μία «συγκρατημένη νέα αρχή με την Τουρκία», υπογραμμίζοντας πως «δεν λύθηκαν ως δια μαγείας τα προβλήματα» αλλά «υπάρχει διάθεση επαναπροσέγγισης».
«Θέλουμε να χτίσουμε στο θετικό κλίμα μετά τους σεισμούς. Η σημερινή συνάντηση (με τον Ερντογάν) επαλήθευσε τη διάθεση για μια νέα επανεκκίνηση των ελληνοτουρκικών σχέσεων και για έναν πιο σαφή οδικό χάρτη για το πώς θα κινηθούμε τους επόμενους μήνες. Πρόθεση να συναντηθούμε ξανά πριν το τέλος του έτους, στη Θεσσαλονίκη σε ανώτατο επίπεδο με θετική ατζέντα στο μενού. Δεν λύθηκαν, βεβαίως, όλα τα προβλήματα, αλλά υπάρχει διάθεση να προσεγγίσουμε ξανά το πλαίσιο των σχέσεών μας από μια θετική σκοπιά», είπε χαρακτηριστικά.
- Νότια Κορέα: Πρόταση μομφής κατά του υπηρεσιακού προέδρου Χαν
- Έτσι… γεννήθηκε η Boxing Day – Το μακρινό 1860 και τα πρώτα παιχνίδια στην ιστορία
- Η Τουρκία, η Συρία και η ελληνική αμηχανία
- Πλούτος: Οι απίθανες επενδύσεις των κροίσων
- Μπρίτνεϊ Σπίαρς: Χριστούγεννα με τους γιους της μετά από 2 χρόνια
- Ρωσία: Η FSB «απέτρεψε συνωμοσία των ουκρανικών μυστικών υπηρεσιών για τη δολοφονία Ρώσων αξιωματικών»