Γαλλία: Μπόνους σε όσους επισκευάζουν τα ρούχα τους – «Μπαλώστε τα, μην τα πετάτε!»
Στόχος είναι και η στήριξη του κλάδου των επισκευών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Η Γαλλία εγκαινιάζει ένα πρόγραμμα μπόνους για να πείσει τους καταναλωτές να επισκευάζουν τα ρούχα και τα φθαρμένα παπούτσια τους αντί να τα απορρίπτουν και να αγοράζουν καινούργια.
Από τον Οκτώβριο, το μπόνους θα έχει τη μορφή έκπτωσης μεταξύ 6 και 25 € ανά επισκευή.
Η Bérangere Couillard, υφυπουργός Οικολογίας, παραπονέθηκε ότι 700.000 τόνοι ρούχων καταλήγουν στις χωματερές της χώρας κάθε χρόνο.
Η γαλλική κυβέρνηση πρόκειται να συνεισφέρει 154 εκατομμύρια ευρώ για τη χρηματοδότηση του προγράμματος σε διάστημα πέντε ετών.
Η Couillard προέτρεψε «όλα τα εργαστήρια ραπτικής και τους τσαγκάρηδες να ενταχθούν στο σύστημα», το οποίο θα προσφέρει έκπτωση 7 ευρώ για ένα νέο τακούνι και 10-25 ευρώ για νέα φόδρα σε σακάκι, φούστα ή άλλο ρούχο.
Στόχος είναι η στήριξη του κλάδου των επισκευών και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Είπε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να αντιμετωπίσει τη «γρήγορη μόδα» και προσπάθησε να ενθαρρύνει τους καταναλωτές να αγοράζουν πιο «ενάρετα» προϊόντα και να τα επισκευάζουν, αντί να αγοράζουν καινούρια.
Η Refashion, ένας όμιλος που κλήθηκε να δημιουργήσει το πρόγραμμα, λέει ότι 3,3 δισεκατομμύρια είδη ένδυσης, υποδημάτων και υφασμάτων οικιακής χρήσης διατέθηκαν στην αγορά πέρυσι στη Γαλλία.
Ωστόσο δεν είναι όλοι εντυπωσιασμένοι με την κυβερνητική πρωτοβουλία.
Σύμφωνα με το BBC, επιχειρηματικοί όμιλοι έκαναν λόγο για «στιγματισμό» μιας μεγάλης μερίδας της γαλλικής βιομηχανίας ένδυσης, ενώ ο βουλευτής των Δεξιών Ρεπουμπλικανών Ερίκ Ποζέ παραπονέθηκε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη βυθιστεί σε χρέη 3 τρις ευρώ και θα πρέπει «να σταματήσει να πετάει τα χρήματα του γαλλικού κοινού από το παράθυρο».
Ένας ακόμη στόχος της γαλλικής κυβέρνησης μέσω του νέου προγράμματος είναι η προώθηση μιας πιο βιώσιμης μόδας που απαρτίζεται από μια βιομηχανία ένδυσης η οποία από 1η Ιανουαρίου 2024 θα φέρει σε κάθε ένδυμα ετικέτα στην οποία θα περιγράφονται λεπτομερώς οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις κάθε ρούχου ή υποδήματος.
Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναφέρουν την ποσότητα νερού που απαιτείται για την κατασκευή των ρούχων, τη χρήση χημικών, τον κίνδυνο εκπομπών μικροπλαστικών και λεπτομερώς εάν το ένδυμα έχει χρησιμοποιήσει ανακυκλωμένα υφάσματα.
Αν και η Γαλλία είναι ο τέταρτος μεγαλύτερος εξαγωγέας μόδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο κλάδος έχει υποχωρήσει τα τελευταία χρόνια.
Ο ιστότοπος Fashion United αναφέρει ότι το 2020 οι Γάλλοι καταναλωτές ξόδεψαν κατά μέσο όρο 430 ευρώ σε ρούχα, κάτω από τον μέσο όρο της ΕΕ.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις