Υποθηκοφυλακεία: Τεράστιες ουρές και γραφειοκρατία – Απειλούνται οι μεταβιβάσεις και το πρόγραμμα «Σπίτι μου»
Μεγάλη ταλαιπωρία περιμένει όσους επισκέπτονται τα υποθηκοφυλακεία της χώρας, και κυρίως της Αττικής
- Επίθεση με μαχαίρι σε δημοτικό σχολείο στο Ζάγκρεμπ - Ένας μαθητής νεκρός και 7 τραυματίες
- Αμφίβια ποντίκια και αλλόκοτα ψάρια μεταξύ δεκάδων νέων ειδών στον Αμαζόνιο
- Συνελήφθησαν ανήλικοι και οι γονείς τους μετά από επίθεση σε ναυτικό - Τον χτύπησαν με γκλοπ
- Συνελήφθη 51χρονος για ληστείες σε 11 φαρμακεία και καταστήματα στη Βορειοανατολική Αττική
Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία των πολιτών, οι οποίοι επισκέπτονται τα υποθηκοφυλακεία της χώρας και κυρίως της Αττικής.
Δικηγόροι, συμβολαιογράφοι και πολίτες καλούνται να οπλιστούν με υπομονή προκειμένου να εξυπηρετηθούν από τα υποθηκοφυλακεία. Παρατηρούνται τεράστιες ουρές ενώ ο όγκος εργασίας είναι πολύ μεγάλος ειδικά στο μεγαλύτερο της Αττικής, στο κέντρο της Αθήνας.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα στην υπηρεσία στην Αθήνα, όπου οι πολίτες περιμένουν στωικά από τα χαράματα προκειμένου να πάρουν σειρά προτεραιότητας για να εξυπηρετηθούν στο υποθηκοφυλακείο.
Τα υποθηκοφυλακεία
Το κυριότερο πρόβλημα που εντοπίζεται στα υποθηκοφυλακεία είναι ότι η έκδοση πιστοποιητικού καταχώρησης για ακίνητα, διεκπεραιώνεται από 6 μέχρι 9 μήνες μετά, με αποτέλεσμα η δανειοδότηση να είναι δυσχερής μέχρι και ανέφικτη, καθώς η τράπεζα απαιτεί το σχετικό πιστοποιητικό μαζί με το συμβόλαιο.
Η ανυπαρξία προσωπικού επιβαρύνει τραγικά τον χρόνο λήψης των αναγκαίων εγγράφων.
Μιλώντας στον ΟΤ ο πρόεδρος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, τόνισε ότι «υπάρχουν τεράστιες ουρές στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών. Δεν υπάρχει αρκετό προσωπικό να κάνει τις καταχωρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν δυσλειτουργίες» και πρόσθεσε πώς «πρέπει να λυθεί άμεσα το ζήτημα γιατί κινδυνεύουν οι μεταβιβάσεις ακινήτων καθώς και το πρόγραμμα “Σπίτι μου”».
Έτσι, τα προβλήματα που δημιουργούνται στα γραφεία έχουν ως αποτέλεσμα εμπόδια στις δανειοδοτήσεις και στο πρόγραμμα «Σπίτι μου». Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, χιλιάδες νέοι δεν βρίσκουν κατοικία που να καλύπτει τις στεγαστικές ανάγκες τους, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Το πρόβλημα δεν είναι η ζήτηση για το πρόγραμμα αλλά σύμφωνα με τους μεσίτες στην έλλειψη ακινήτων. Η προσφορά διαθέσιμων κατοικιών είναι περιορισμένη, καθώς μεσολάβησε μια μακρά περίοδος ανύπαρκτης οικοδομικής δραστηριότητας.
Υπενθυμίζεται ότι το Υποθηκοφυλακείο Αθηνών έχει αντικατασταθεί από το «μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο», στο οποίο θα υπήρχε ψηφιακή καταχώριση όλων των πράξεων καθώς και δυνατότητα ψηφιακής αναζήτησης στα αρχεία του. Το πρόβλημα είναι ότι, μέχρι και σήμερα, όχι μόνο δεν προσφέρει τις αναγκαίες ψηφιακές υπηρεσίες, αλλά έχει φύγει και μεγάλο μέρος του έμπειρου προσωπικού. Αποτέλεσμα, πολλαπλάσια ταλαιπωρία και καθυστερήσεις στην εξέταση των σύνθετων φακέλων.
Η συγκέντρωση
Ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών πραγματοποίησε συγκέντρωση στο Υποθηκοφυλακείο Αθηνών (μεταβατικό Κτηματολογικό Γραφείο) διαμαρτυρόμενος για τις «λίστες της ντροπής» που αναγκάζονται να τηρούν από τα «μαύρα μεσάνυχτα» πολίτες και δικηγόροι για να εξυπηρετηθούν από την συγκεκριμένη Δημόσια Υπηρεσία, αλλά και πολλά άλλα Κτηματολογικά Γραφεία του Λεκανοπεδίου (Καλλιθέα, Ζωγράφου, Κορωπί κοκ).
Σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε ανακοίνωση του ΔΣΑ πραγματοποίησαν συνάντηση με την προϊσταμένη του Υποθηκοφυλακείου και «της αναφέραμε τόσο τα ζητήματα που σχετίζονται με την χρονική προτεραιότητα, την εξυπηρέτηση των προδήλων σε ειδική σειρά, το χρόνο χορήγησης πιστοποιητικών και την κόλουρη εκπλήρωση της προγραμματικής σύμβασης ΔΣΑ – Κτηματολογίου ως προς τους δικηγόρους που θα κάνουν ενημέρωση κοινού, αλλά και τη στατικότητα του κτιρίου».
Προσθέτουν μάλιστα οι δικηγόροι ότι όπως τους ενημέρωσε επί 120 οργανικών θέσεων σήμερα υπηρετούν μόνο 35 υπάλληλοι (!), η ηλεκτρονική εξυπηρέτηση ραντεβού δεν αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τις αρχές Ιουλίου 2023, η ενημέρωση του κοινού και των επαγγελματιών του χώρου – δικηγόροι – συμβολαιογράφοι – δικαστικοί επιμελητές, θα γίνεται μόνο μία φορά την εβδομάδα (κάθε Παρασκευή) από τούδε και στο εξής αντί για δύο που ίσχυε μέχρι σήμερα (Τρίτη-Πέμπτη) λόγω έλλειψης προσωπικού.Επίσης μας ενημέρωσε ότι έχει ζητηθεί η μεταστέγαση μέρους του όγκου των φακέλων σε άλλο κτίριο λόγω υπερφόρτωσης του ημιωρόφου και του πρώτου ορόφου».
Ο ΔΣΑ θα ζητήσει άμεσα συνάντηση με τη Διοίκηση του «Ελληνικού Κτηματολογίου» και επιφυλάσσεται να κλιμακώσει περαιτέρω τις κινητοποιήσεις του.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις