H θάλασσά μας είναι πολύτιμη και φωνάζει για βοήθεια
Γίνε μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος της πλαστικής ρύπανσης
- Αρκάς: Η καλημέρα της Κυριακής έχει γεύση από κουραμπιέδες
- Κρύο και καταιγίδες από το απόγευμα - Σε ποιες περιοχές θα χιονίσει
- Ανοιχτά τα μαγαζιά σήμερα - Κορυφώνεται η κίνηση, τι να προσέχουμε όταν αγοράζουμε παιχνίδια και τρόφιμα
- Τα ζώδια σήμερα: Γλύκανε μωρέ λίγο, μην είσαι σαν κακό χρόνο να'χεις
«Κάθε χρόνο διαρρέουν στους ωκεανούς οκτώ εκατομμύρια τόνοι πλαστικών. Υπολογίζεται μάλιστα ότι μόνο στις ελληνικές θάλασσες καταλήγουν ετησίως χιλιάδες τόνοι πλαστικών. Κι ό, τι «καταλήγει» στη θάλασσα δεν μένει εκεί αλλά επιστρέφει στον ίδιο μας τον οργανισμό. Τα πλαστικά είναι κυριολεκτικά παντού. Στο έδαφος, τα ποτάμια, τις θάλασσες και κατ’ επέκταση στην τροφική αλυσίδα, με τον καθένα μας να καταναλώνει ακούσια 5 γραμμάρια μικροπλαστικών την εβδομάδα!» διαβάζουμε σε σχετικό κείμενο της WWF.
Αν και η μείωση κατανάλωσης πλαστικού έχει γίνει μεγάλο θέμα παγκοσμίως, με τις κυβερνήσεις να λαμβάνουν ενίοτε και αποφασιστικά μέτρα περιορισμού της χρήσης του, ακόμα τα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Από το ελληνικό Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας διαβάζουμε ότι «έως το έτος 2026 η κατανάλωση των εν λόγω πλαστικών προϊόντων μίας χρήσης μειώνεται κατ’ ελάχιστον στο εξήντα τοις εκατό (60%), σε σύγκριση με το έτος 2022». Και όμως κάθε χρόνο η κατανάλωση πλαστικών στη χώρα μας υπολογίζεται σε 68 κιλά κατά άτομο, που σημαίνει ότι όλοι έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας για να περιορίσουμε σοβαρά το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα.
Όλα τα νούμερα αναφορικά με το μείζον ζήτημα της πλαστικής ρύπανσης είναι αποθαρρυντικά και χωρίς προηγούμενο. Υπολογίζεται ότι στην κλειστή θαλάσσια λεκάνη της πανέμορφης Μεσογείου, που βρέχει 3 ηπείρους και 23 χώρες, ο πλαστικός ρύπος φτάνει περίπου τις 11,5 χιλιάδες τόνους το χρόνο, ποσοστό που θα τετραπλασιαστεί έως το 2050.
Δυστυχώς, στη χώρα μας το πρόβλημα της πλαστικής ρύπανσης συνοδεύεται και ενισχύεται από τις μεγάλες δυσκολίες συλλογής και διαχείρισης, με μόλις το 8% να ανακυκλώνεται! Αυτό συμβαίνει δυστυχώς γιατί υπάρχουν περιορισμένες υποδομές ανακύκλωσης, μικτά απορρίμματα, χαμηλά ποσοστά διαλογής, περιορισμένη περιβαλλοντική συνείδηση και παράνομες χωματερές που ευθύνονται σε μεγάλο ποσοστό για τη διαρροή πλαστικού σε θάλασσα και ποτάμια.
Εμείς λοιπόν που βρισκόμαστε σε όλο αυτό; Αφού είμαστε μέρος του προβλήματος, οφείλουμε να γίνουμε μέρος και της λύσης και μάλιστα σήμερα.
Αλλάζουμε συνήθειες – ένας 10λογος για να ξεκινήσουμε
- Δεν χρησιμοποιούμε πλαστικές σακούλες μίας χρήσης
- Επιλέγουμε χύμα προϊόντα ή έστω μεγάλες συσκευασίες
- Κάνουμε χρήση θερμός αντί για πλαστικό ποτήρι/μπουκάλι (θα κρατήσει και το νερό/ρόφημα στη σωστή θερμοκρασία για ώρες)
- Κάνουμε αντίστοιχα χρήση κούπας θερμός για τον καφέ μας (απαραίτητη για όλες τις εποχές του χρόνου)
- Λέμε Όχι στο πλαστικό καλαμάκι. Αν δεν μπορούμε τα χάρτινα, φροντίζουμε να έχουμε πάντα στην τσάντα/αυτοκίνητο κάποιο από τα πολλά που υπάρχουν στην αγορά (μεταλλικά, γυάλινα, μπαμπού)
- Σεβόμαστε τους κάδους ανακύκλωσης και τοποθετούμε τα σωστά απορρίμματα
- Μαθαίνουμε τον τρόπο για να ανακυκλώνουμε σωστά
- Ρίχνουμε τα ανακυκλώσιμα σκουπίδια χύμα και όχι σε σακούλα
- Αν είμαστε καπνιστές χρησιμοποιούμε φορητό τασάκι. Φτάνει πια με τα αποτσίγαρα στις παραλίες και βασικά παντού…
- Φροντίζουμε να μειώνουμε με κάθε τρόπο το περιβαλλοντικό μας αποτύπωμα και μαθαίνουμε τους νεότερους τι σημαίνει και γιατί πρέπει να ανακυκλώνουμε. Για τις νέες γενιές πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, ενός είδος αυτονόητου…
Έχοντας πλέον μία καλύτερη εικόνα του τι συμβαίνει με την πλαστική ρύπανση, αναρωτιόμαστε τι κάνουν ή θα μπορούσαν να κάνουν οι μεγάλες επιχειρήσεις για αυτό. Υπάρχουν λοιπόν κάποιες που το έχουν πάρει σοβαρά και μας καλούν να γίνουμε μέρος μίας συντονισμένης και μεγάλης προσπάθειας προστασίας του περιβάλλοντος.
Μία τέτοια προσπάθεια ακούει στο όνομα COSMOTE BLUE. Η COSMOTE παρουσίασε πρόσφατα μια νέα πρωτοβουλία για το θαλάσσιο περιβάλλον. Με όραμα, το μπλε της θάλασσας να είναι πάντα μπλε και πλούσιο σε ζωή, ενώνει τις δυνάμεις της με την ΕΝΑΛΕΙΑ (κοινωνική εταιρία με σκοπό να καταστήσει το θαλάσσιο οικοσύστημα βιώσιμο μέσω του καθαρισμού των θαλασσών και των ακτών από την πλαστικό και εισάγοντας σημαντικό μέρος του στην κυκλική οικονομία. Μαζί στοχεύουν να συλλέξουν πάνω από 90 τόνους πλαστικού έως το 2025, από τις ακτές του Αργοσαρωνικού, του Θερμαϊκού κόλπου, της Χαλκιδικής και της Κρήτης (στα σημεία αυτά συγκεντρώνεται πάνω από το 40% του πλαστικού της χώρας), αξιοποιώντας αλιευτικά σκάφη από το δίκτυο της ΕΝΑΛΕΙΑ αλλά και τη βοήθεια ψαράδων,
Μεγάλο μέρος αυτού του πλαστικού, και συγκεκριμένα πάνω από 52 τόνους, εκτιμάται ότι θα επιστραφεί στην κυκλική οικονομία, για θα μετατραπεί σε νέα προϊόντα, αποτρέποντας παράλληλα τη χρήση νέων φυσικών πόρων. Παράλληλα εκπαιδεύουν πάνω από 200 επαγγελματίες αλιείς πάνω στις βιώσιμες μεθόδους αλιείας και πρακτικές καθαρισμού καθώς και στην υπεύθυνη διαχείριση του αλιευτικού τους εξοπλισμού.
Η πρωτοβουλία COSMOTE BLUE είναι εδώ για να μας θυμίσει πόσο απαραίτητη είναι μία ζωντανή θάλασσα, αυτό το σπίτι χιλιάδων ζωικών και φυτικών οργανισμών που αποτελεί για τον άνθρωπο έναν τεράστιο φυσικό πόρο, πηγή οξυγόνου και ρυθμιστή του κλίματος.
Όσο για εμάς στην Ελλάδα, η θάλασσα είναι κάτι παραπάνω αφού είναι διαχρονικό κομμάτι της ιστορίας, του πολιτισμού και της εξέλιξής μας. Είναι η καρδιά του τόπου μας, αυτό το μπλε που μας δίνει γαλήνη, έμπνευση και που πλαισιώνει κάθε μικρή και μεγάλη μας ιστορία.
Για αυτό μπορούμε όλοι να βάλουμε το λιθαράκι μας για την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και να χρησιμοποιούμε την κυκλική οικονομία. Να καταναλώνουμε λιγότερο πλαστικό, να ανακυκλώνουμε το πλαστικό που συλλέγουμε από τη θάλασσα, βοηθώντας έτσι ουσιαστικά στην αντιμετώπιση της θαλάσσιας ρύπανσης και στην προστασία της βιοποικιλότητας των βυθών μας. Παράλληλα, όλοι μας να εφαρμόζουμε στην πράξη τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, όπως για παράδειγμα ανακυκλώνοντας την παλιά μας συσκευή σ’ ένα κατάστημα COSMOTE ή ΓΕΡΜΑΝΟΣ.
Με πληροφορίες από WWF, ENALEIA, Guardian, science.org, lifedebag.eu, υπουργείο Περιβάλλοντος, www.cosmote.gr/blue
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις