Ρωσία: Το ΝΑΤΟ έχει επιστρέψει «στα σχήματα του ψυχρού πολέμου» και κλιμακώνει τη σύγκρουση
Οι δυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να χωρίσουν τον κόσμο, εκτιμά η Ρωσία και κατηγορεί το ΝΑΤΟ για κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία.
Η διπλωματία της Ρωσίας κατηγόρησε το NATO ότι έχει επιστρέψει πλήρως στα «σχήματα του ψυχρού πολέμου», κλιμακώνει τη σύγκρουση στην Ουκρανία στέλνοντας περισσότερα όπλα στο Κίεβο και διχάζει τον κόσμο με βάση ιδεολογικές διαφωνίες (φωτογραφία του Alexander Zemlianichenko/AP, επάνω, από την έδρα του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών στη Μόσχα).
Οξύτατη επίθεση
Το υπουργείο Εξωτερικών επέκρινε με οξύτητα τα αποτελέσματα της διήμερης συνόδου του Οργανισμού του Συμφώνου του Βόρειου Ατλαντικού στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας, που απασχόλησε ιδίως η μελλοντική ένταξη της Ουκρανίας στη στρατιωτική συμμαχία.
Ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, παρών στη σύνοδο, έλαβε μακροπρόθεσμες διαβεβαιώσεις για την ασφάλεια της χώρας και και την υπόσχεση ότι η Ουκρανία θα λάβει πρόσκληση να ενταχθεί στο NATO, πάντως όχι σαφές χρονοδιάγραμμα.
Ο κ. Ζελένσκι έκανε λόγο για αποτέλεσμα «πολύ σημαντικό» καθώς «για πρώτη φορά από την ανεξαρτησία μας, αποκτήσαμε θεμέλιο ασφαλείας» στην πορεία της Ουκρανίας «προς το NATO», στο βραδινό διάγγελμά του, τονίζοντας πως εξαλείφθηκε «κάθε αμφιβολία ή αμφισημία για το εάν η Ουκρανία θα γίνει κράτος μέλος του NATO. Θα γίνει».
Το ρωσικό ΥΠΕΞ, από την πλευρά του, είδε στη δέσμευση της στρατιωτικής συμμαχίας να ενισχύσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεων της Ουκρανίας στη γη, στη θάλασσα και στον αέρα «πορεία προς την κλιμάκωση» της ένοπλης σύρραξης.
«Στο στόχαστρο» η Ρωσία
«Το νέο πακέτο υποσχέσεων για την προμήθεια στο καθεστώς του Κιέβου ολοένα πιο εξελιγμένων όπλων με ολοένα μεγαλύτερο βεληνεκές έχει σκοπό να παραταθεί η σύγκρουση φθοράς για όσο περισσότερο είναι δυνατό», έκρινε.
Η σύνοδος του Βίλνιους έδειξε πως «ο οργανισμός έχει επιστρέψει απόλυτα στα σχήματα του ψυχρού πολέμου» και ότι οι δυτικές δυνάμεις είναι αποφασισμένες να χωρίσουν τον κόσμο ανάμεσα στις χώρες που θεωρούν πως κυβερνούν «δημοκρατίες» και αυτές που θεωρούν πως κυβερνούν «αυταρχικά καθεστώτα», πρόσθεσε.
«Στο στόχαστρο αυτής της πολιτικής αναζήτησης εχθρών» δεν βρίσκεται σήμερα παρά «η Ρωσία», επέμεινε.
Πηγή: ΑΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις