Ελληνοτουρκικά: Θέμα στον τουρκικό Τύπο η αλλαγή κλίματος – Η νέα εποχή και ο ρόλος των δύο νέων ονομάτων
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες είχαν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο με όξυνση της έντασης στο Αιγαίο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, άνοιξαν τις πόρτες τους σε μία νέα εποχή μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους», αναφέρει τουρκικό δημοσίευμα το φιλοκυβερνητικού Τύπου.
Στην αλλαγή κλίματος που επικρατεί στα ελληνοτουρκικά με τη θετική ατμόσφαιρα που υπήρξε στη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, στέκονται πλέον και τα τουρκικά ΜΜΕ.
Ενδεικτικό της αλλαγής κλίματος στον τουρκικό Τύπο είναι άρθρο του φιλοκυβερνητικού CNN Turk με τίτλο: «Νέα εποχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Τα δύο νέα ονόματα που θα έχουν ηγετικό ρόλο».
Μάλιστα στο δημοσίευμα γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στην επικείμενη επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας, στην πρώτη παρουσία του Τούρκου προέδρου στη χώρα μας μετά από έξι χρόνια.
«Οι ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες είχαν φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο με όξυνση της έντασης στο Αιγαίο για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, άνοιξαν τις πόρτες τους σε μία νέα εποχή μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, στο Βίλνιους, την πρωτεύουσα της Λιθουανίας. Ενώ συζήτησαν για την επίσκεψη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη, σημαντικό ρόλο σε αυτή τη νέα εποχή θα έχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Φιντάν και Γεραπετρίτης», γράφει χαρακτηριστικά το δημοσίευμα.
«Στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιου, ο πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, συμφώνησαν να κάνουν μία νέα αρχή στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, κάτι το οποίο ικανοποίησε την Αθήνα. Και ενώ στην Ελλάδα ήδη συζητείται η επίσκεψη του Ερντοτγάν στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, ήδη στην Αθήνα λέγεται ότι τα πρόσωπα – κλειδιά στη νέα εποχή των σχέσεων με τον υπουργό Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν και τον Έλληνα ομόλογό του, Γιώργο Γεραπετρίτη», αναφέρει χαρακτηριστικά,
«Οι επικεφαλίδες σχετικά με τις εκτιμήσεις της Ελλάδας για αυτή τη νέα περίοδο είναι ακόλουθες»:
Λέξη κλειδί η ηρεμία
- Μετά τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου, η ατμόσφαιρα ηρεμίας στις σχέσεις θα συνεχιστεί, η ένταση και οι σκληρές δηλώσεις θα αποφευχθούν. Στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο στο Αιγαίο θα επικρατήσει ηρεμία.
- Οι στενοί συνεργάτες των Ερντογάν και Μητσοτάκη, Χακάν Φιντάν και Γιώργος Γεραπετρίτης, αντίστοιχα θα παίξουν έναν «ηγετικό ρόλο» στα ελληνοτουρκικά. Οι δύο υπουργοί τώρα θα αναλάβουν τον διάλογο μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών για τις δύο διαφωνίες.
- Ο πρόεδρος Ερντογάν θα επισκεφτεί το φθινόπωρο την Ελλάδα για πρώτη φορά μετά από έξι χρόνια. Μαζί με τον Μητσοτάκη στη συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας στη Θεσσαλονίκη, το οποίο θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά μετά από 7,5 χρόνια.
- Ερντογάν και Μητσοτάκης μπορεί επίσης να συναντηθούν πριν τη Θεσσαλονίκη στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη τον Σεπτέμβριο.
Ο αέρας αλλάζει
- Η συνάντηση στο Βίλνιους ήταν πολύ διαφορετική σε σχέση με τις τέσσερις τελευταίες συναντήσεις τους. Η γλώσσα του σώματός τους ενώ αντάλλαζαν χειραψία σηματοδότησε ότι η καλή ατμόσφαιρα είχε δημιουργηθεί πολύ πριν ξεκινήσει η συνάντηση. Τα ίδια θετικά μηνύματα επανέλαβαν και κατά τη διάρκεια στις δηλώσεις σχετικά με τη συνάντηση.
- Οι συζητήσεις σχετικά με τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στο Αιγαίο επίσης αναμένεται να αρχίσουν ξανά το φθινόπωρο μετά από 3,5 χρόνια παύσης.
- Τέλος γίνεται αναφορά ότι υπάρχουν σημάδια ότι η σύγκλιση της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τη Δύση είναι προς όφελος της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις