Ακτοπλοϊκά εισιτήρια: «Η πίεση στις εταιρείες απέδωσε – Αναμένεται να ανακοινωθούν κι άλλες εκπτώσεις» – Τι είπε ο Βαρβιτσιώτης
Ο Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης είπε σε συνέντευξή του ότι αναμένονται νέες ανακοινώσεις από τις ακτοπλοϊκές εταιρείες
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μίλησε στην ΕΡΤ για τα θέματα που άπτονται των νέων αρμοδιοτήτων του δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην παρέμβαση της κυβέρνησης και την ανακοίνωση των ακτοπλοϊκών εταιρειών για τα εκπτωτικά πακέτα προσφορών.
Αναφέρθηκε ακόμα στο ναυάγιο στην Πύλο και τα δημοσιεύματα από ξένα ΜΜΕ που «καίνε» το Λιμενικό ενώ σχολίασε και τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά.
Ειδικότερα σε σχέση με τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια ο κ. Βαρβιτσιώτης είπε αρχικά ότι η πίεση στις εταιρείες απέδωσε μετά την παρέμβαση της κυβέρνησης αλλά «περιμένουμε περισσότερα». Όπως είπε αναμένεται να ανακοινώσουν κι άλλες εταιρείες τις εκπτώσεις τους και μέσα στην ημέρα, αλλά και πως οι μεγαλύτερες του κλάδου, κάνανε ήδη σημαντικές προσφορές και εκπτώσεις.
«Περιμένουμε ακόμα περισσότερα και περιμένουμε και από τις υπόλοιπες ακτοπλοϊκές εταιρείες μέσα στην ημέρα και αύριο να ανακοινώσουν το υπόλοιπο πακέτο των εκπτώσεων, ώστε τουλάχιστον να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της επιβατικής κίνησης του Ιουλίου και του Αυγούστου, δηλαδή του χρόνου στον οποίο η πλειοψηφία των Ελλήνων αποφασίζει να πάει τις καλοκαιρινές της διακοπές», σημείωσε.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης τόνισε πως υπήρξαν εταιρείες που έκαναν όντως προσφορές για οικογένειες και πολυμελείς παρέες αλλά και άλλες, που με μικροπροσφορές θεωρούν πως «περνάνε τον πήχη των προσδοκιών», και πρόσθεσε πως «δεν θεωρώ ότι το κάνουν. Αυτές δεν είναι ούτε μέσα στο πνεύμα όσων ζήτησε η κυβέρνηση, ούτε σε όσα χρειάζεται η κοινωνία».
Δεν υπάρχει μηχανισμός παρακολούθησης της αγοράς
Αναλυτικά ο υπουργός Ναυτιλίας τόνισε πως: «Η κοινωνία είναι αυτή η οποία μάς είπε ότι ξέρετε “δυσκολεύομαι να μετακινηθώ”. “Είναι πάρα πολύ ακριβά τα εισιτήρια”. “Έχουν ανέβει εξαιρετικά πολύ τα ξενοδοχεία”, για μην το ξεχνάμε και αυτό. Και βέβαια το κόστος το οποίο έχει πληρώσει η μέση ελληνική οικογένεια και για πληθωρισμό και για ενεργειακή κρίση είναι πολύ μεγάλο. Άρα νομίζω ότι πρέπει να υπάρχει και κάτι το οποίο να δείχνει ότι συμβαδίζουν και αυτές οι εταιρείες με το κοινωνικό αίσθημα».
Παράλληλα ανέφερε πως σίγουρα υπάρχει ελεύθερος ανταγωνισμός και κάθε εταιρεία έχει τη δική της εμπορική πολιτική, αλλά η κυβέρνηση μπόρεσε με τη σειρά της να επισημάνει πως πακέτα που παρέχουν δεν είναι αντίστοιχα με την τιμή των καυσίμων και τις ανάγκες της κοινωνίας.
Μείωση του κόστους καυσίμων πάνω από 40%
Υπογράμμισε επίσης ότι το υπουργείο δεν έχει μηχανισμό παρακολούθησης της αγοράς για να ελέγξει τις τιμές και για αυτό επισημαίνει στους ακτοπλόους τα προβλήματα. Σε ερώτηση για το πόσο έχουν μειωθεί οι τιμές των καυσίμων σε σχέση με πέρυσι ο κ. Βαρβιτσιώτης ανέφερε ότι δεν γνωρίζει το ακριβές νούμερο, αλλά υπολογίζεται ότι υπάρχει πτώση πάνω από 40% από την τιμή του 2022.
Επεσήμανε ωστόσο ότι τα πλοία έχουν τα ίδια έξοδα όλο τον χρόνο ακόμα κι αν δεν έχουν τους επιβάτες της καλοκαιρινής σεζόν και στόχος της κυβέρνησης είναι να συνεχιστεί απρόσκοπτα η ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών τόσο μεταξύ τους όσο και με την ηπειρωτική χώρα.
«Μην ξεχνάτε ότι ο μεγάλος όγκος των επιβατών της ακτοπλοΐας είναι οι Έλληνες επιβάτες. Επειδή λοιπόν, δεν έχει ο υπουργός Ναυτιλίας στη διάθεσή του από το νόμο καμία αγορανομική διάταξη που να επιβάλει τιμολόγιο – πλην των γραμμών που επιδοτεί το Υπουργείο Ναυτιλίας ή αποκλειστικής απασχόλησης – δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλες παρεμβάσεις πέρα από την πίεση την οποία ασκήσαμε και η οποία απέδωσε.
Έχουμε σημαντικά εκπτωτικά πακέτα σε σχέση με το τι υπήρχε μια βδομάδα πριν και αυτό δίνει την ευκαιρία στη μέση ελληνική οικογένεια να ταξιδέψει με χαμηλότερο κόστος από ότι προϋπολογίζεται», είπε ο κ. Βαρβιτσιώτης.
Σχετικά με το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου
Ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, αναφέρθηκε και στις έρευνες για το ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου, με αφορμή το δημοσίευμα του BBC για το ναυάγιο, το οποίο αναφέρει πως το ελληνικό λιμενικό πίεσε τους επιζώντες να υποδείξουν τους Αιγύπτιους ως διακινητές.
Ο κ. Βαρβιτσιώτης σχολίασε πως: «Η έρευνα αυτή διεξάγεται κατ’ εντολή του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου. Υπάρχει μία έρευνα, πολύ μεγάλη σε βάθος. Δεν είμαστε εμείς κοινωνοί των εισαγγελικών ενεργειών και των ανακριτικών ενεργειών.
Αυτό που είμαστε όμως διατεθειμένοι είναι να παράσχουμε οποιαδήποτε πληροφόρηση και αυτή είναι η εντολή που έχω δώσει στο Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος, να παρέχουν την οποιαδήποτε πληροφόρηση απαιτείται και να είναι εξαιρετικά – όχι μόνο πρόθυμοι – αλλά ανοιχτοί στον έλεγχο, ο οποίος γίνεται από τις εισαγγελικές και ανακριτικές αρχές.
Στη συνέχεια είπε ότι παρόμοια ναυάγια έχουμε ξαναδεί και πιθανόν ξαναδούμε. «Φοβάμαι ότι μπορεί να μην είναι και το τελευταίο που ζούμε στη Μεσόγειο», είπε και πρόσθεσε: «Από τη στιγμή που σε σκάφη μειωμένης αξιοπλοΐας επιβιβάζονται εκατοντάδες άνθρωποι, δημιουργείται ήδη ένα ρίσκο.
Αυτό που συνήθως λένε οι ναυτικοί είναι ότι το χειρότερο φορτίο που μπορούν να μεταφέρουν δυστυχώς είναι οι άνθρωποι γιατί είναι και απρόβλεπτοι και σε ορισμένες περιπτώσεις δρουν σπασμωδικά.
Γι αυτό και είναι πάρα πολύ σημαντικό να μπορούμε να αντιμετωπίζουμε αυτά τα περιστατικά έγκαιρα πριν μακρύνουν από τις ακτές της Βόρειας Αφρικής και φτάσουν στο μέσον της Μεσογείου, μακριά από ακτές όπου είναι πολύ πιο δύσκολη η οποιαδήποτε επιχείρηση».
Από κοινού επιχειρήσεις για το προσφυγικό με την Τουρκία
Παράλληλα, τόνισε σχετικά με τα ελληνοτουρκικά και τησυνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν πως: «Νομίζω ότι και η αίσθηση που λάβαμε από την κατ’ ιδίαν συνάντηση είναι ότι υπάρχει και από την πλευρά του Τούρκου Προέδρου μία διαφορετική ματιά προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ακριβώς και λόγω της σημαντικής του εκλογικής νίκης.
Αυτό είναι κάτι το οποίο δημιουργεί από μόνο του μία άλλη δυναμική πέρα από την πολιτική, η οποία ασκήθηκε από την τουρκική πλευρά μετά τους σεισμούς, με μείωση έως εξαφάνιση των υπερπτήσεων και παραβιάσεων, μία καλύτερη συνεργασία με την τουρκική ακτοφυλακή – οφείλω να ομολογήσω – τους τελευταίους μήνες στα θέματα περιστατικών έρευνας και διάσωσης, στα οποία όμως πρέπει να υπάρχει πολύ μεγαλύτερη συνεργασία, η οποία θα είναι στα θέματα που έχουν να κάνουν με το χτύπημα των κυκλωμάτων της διακίνησης ανθρώπων, τα οποία μην ξεχνάμε ότι δεν λειτουργούν μόνο στην Τουρκία αλλά έχουν και απόληξη στο ελληνικό έδαφος.
Ανταλλαγή πληροφοριών οργανωμένες από κοινού επιχειρήσεις θα ήταν κάτι το οποίο πραγματικά θα έδειχνε ότι πάμε σε μία πιο σε βάθος συνεργασία για αντιμετώπιση αυτού του φαινομένου που εκμεταλλεύεται ταλαίπωρους ανθρώπους και θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο».
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις