City: Στο στόχαστρο του Κοινοβουλίου για σεξισμό
Οι γυναίκες ενθαρρύνονται να μιλήσουν για το ανδροκρατούμενο City
Στο στόχαστρο του βρετανικού κοινοβουλίου βρίσκονται πλέον οι επιχειρήσεις του χρηματοπιστωτικού κλάδου, το οποίο καλείται να διερευνήσει πώς διαχειρίζονται τις διάχυτες σεξιστικές συμπεριφορές μετά από μια σειρά σκανδάλων που συγκλόνισαν τον τομέα το 2023. Η έρευνα,που ξεκινά την Παρασκευή, όπως αναφέρει το Bloomberg, θα εξετάσει κατά πόσον ο μισογυνισμός, η σεξουαλική παρενόχληση και το ζήτημα της επίμονης μισθολογικής ανισότητας έχουν αντιμετωπιστεί επαρκώς. Τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής του Υπουργείου Οικονομικών ενθαρρύνουν ιδίως τις γυναίκες να καταθέσουν στοιχεία για την εμπειρία τους στον κλάδο.
Υπενθυμίζεται ότι τέλη Απριλίου η Συνομοσπονδία Βρετανικής Βιομηχανίας (CBI) – ο βρετανικός ΣΕΒ- έβαλε προσωρινό λουκέτο στον απόηχο των αποκαλύψεων του Guardian για βιασμό που ενέτεινε την κρίση στον επιχειρηματικό όμιλο. Μεγάλα βρετανικά εταιρικά ονόματα όπως η NatWest, η John Lewis και η Virgin Media O2 αποχώρησαν από την CBI, που εκπροσωπεί 190.000 επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων πολλών από τις μεγαλύτερες εταιρείες της Βρετανίας. Το δημοσίευμα ακολούθησαν πολλαπλές καταγγελίες για σεξουαλική επίθεση από υπαλλήλους της μεγαλύτερης ομάδας λόμπι των επιχειρήσεων της Βρετανίας προκαλώντας χιονοστιβάδα ερωτημάτων σχετικά με τη βιωσιμότητα της.
Το City βρίσκεται πλέον στη δίνη των σκανδάλων σεξουαλικής παρενόχλησης με τα ερωτήματα που εγείρονται σχετικά με το αν έχουν γίνει αρκετά για την αντιμετώπιση της κακοποιητικής συμπεριφοράς σε έναν ανδροκρατούμενο κλάδο.
Τα μέχρι πρόσφατα κλειστά στόματα έχουν αρχίσει να ανοίγουν.
Σχεδόν 20 γυναίκες προέβησαν πρόσφατα σε καταγγελίες για παρενόχληση κατά του τιτάνα των hedge funds Crispin Odey, γεγονός που ώθησε τράπεζες και επενδυτές να διακόψουν τους δεσμούς τους με την επενδυτική του αυτοκρατορία
Υπό αμφισβήτηση βρίσκεται και η Αρχή Χρηματοοικονομικής Συμπεριφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου για τον τρόπο που χειρίστηκε τους ισχυρισμούς του Odey. Η κοινοβουλευτική έρευνα δε θα μείνει εκεί αλλά θα εξετάσει το ρόλο των ρυθμιστικών αρχών καθώς και της κυβέρνησης στην ανάσχεση της ανισότητας σε ολόκληρο τον κλάδο.
Τα στοιχεία είναι αμείλικτα και αναδεικνύυν την ανισότητα εις βάρος των γυναικών όσον αφορά τις αμοιβές και την επαγγελματική εξέλιξη. Οι μισθολογικές διαφορές μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι της τάξης του 26%, ποσοστο διπλάσιο από το αντίστοιχο του ευρύτερου εργατικού δυναμικού. Το ποσοστό των γυναικών που ηγούνται τις κορυφαίες χρηματοπιστωτικές επιχειρήσεις αυξήθηκε μόλις κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες στο 35% το 2022 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
- Οι ειδικοί μίλησαν: Έξι συμβουλές για τη μοναξιά των γιορτών
- Καταστήματα: Κορυφώνεται η εορταστική κίνηση στην αγορά – Ποιες ώρες λειτουργεί η αγορά
- Εφορία: Ποιοι φόροι και πρόστιμα ακυρώνονται λόγω… λάθους
- Βουλή: Νέες μαρτυρίες για τον αστυνομικό που είχε συλληφθεί για ενδοοικογενειακή βία – «Φώναζε και απειλούσε»
- Vodka Juniors: Η μπάντα όλων μας των χρόνων έχει τα 25α γενέθλιά της και θα τα γιορτάσει στην Αθήνα
- Χριστούγεννα: Ποιος είναι στ’ αλήθεια ο Άγιος Βασίλης με τα δώρα;