Δεν εγκαταλείπει τα τερτίπια ο «Σουλτάνος»
Παρότι αρχικά θεωρήθηκε ότι η συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας προέβλεπε την άμεση έγκριση του σουηδικού αιτήματος, χθες ο Ερντογάν μίλησε για το... φθινόπωρο
Αφού έστρεψε την Τουρκία μακριά από τους δυτικούς συμμάχους, ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν άλλαξε πορεία με κινήσεις που ικανοποίησαν τις ΗΠΑ στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους και αναστάτωσαν τη Ρωσία, μια στροφή που θεωρείται ότι αποσκοπεί εν μέρει στην αναστροφή της οικονομικής ύφεσης της χώρας του και στην ενίσχυση των ξένων επενδύσεων.
Ομως ούτε την τελευταία στιγμή δεν φαίνεται να εγκαταλείπει τα τερτίπια. Παρότι αρχικά θεωρήθηκε ότι η συμφωνία για την ένταξη της Σουηδίας προέβλεπε την άμεση έγκριση του σουηδικού αιτήματος από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση και υπήρξε δήλωση του γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι αυτό θα πρέπει να γίνει το συντομότερο δυνατόν, χθες ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βίλνιους, είπε ότι θα προωθήσει το νομοσχέδιο για την επικύρωση στο κοινοβούλιο όταν αυτό ανοίξει ξανά το φθινόπωρο.
Οδικός χάρτης
Πρόσθεσε ότι η σουηδική κυβέρνηση θα παράσχει έναν οδικό χάρτη στην Αγκυρα σχετικά με τα μέτρα που θα λάβει κατά της τρομοκρατίας πριν από την επικύρωση και ανέφερε ότι η Σουηδία θα υποστηρίξει την επικαιροποίηση της τελωνειακής συμφωνίας της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και την κατάργηση της βίζας. Η Αγκυρα αναμένει επίσης να αρθούν ορισμένοι «σιωπηροί» οικονομικοί περιορισμοί, συμπεριλαμβανομένων του εμπάργκο και των περιορισμών στο εμπόριο όπλων, από τη Σουηδία καθώς και από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, δήλωσε τούρκος αξιωματούχος.
Το κοινοβούλιο της Τουρκίας πρόκειται να κλείσει στο τέλος αυτής της εβδομάδας και γινόταν συζήτηση για το εάν μπορεί να παραμείνει ανοιχτό μερικές ημέρες ακόμα προκειμένου να προχωρήσει στην επικύρωση. Η Τουρκική Εθνοσυνέλευση θα συνέλθει και πάλι σε σώμα τον Οκτώβριο.
Οι πιέσεις στη Στοκχόλμη
Η καθυστέρηση της επικύρωσης του αιτήματος της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ δεν οφείλεται μόνο στο ότι ο Ερντογάν πιέζει τη Στοκχόλμη να υλοποιήσει και άλλα από τα τουρκικά αιτήματα, αλλά και διότι ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί, επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος ΜΗΡ που συμμετέχει στην κυβέρνηση Ερντογάν, φάνηκε να έχει αρνητική άποψη για το θέμα. Το κόμμα ΑΚΡ του Ερντογάν βασίζεται στο MHP για την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, η οποία απαιτείται για να προωθηθεί η επικύρωση. Τα άλλα κόμματα στο κοινοβούλιο δεν έχουν δηλώσει αν θα υποστηρίξουν την κίνηση αυτή.
Ο Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε επίσης «πιο αισιόδοξος από ποτέ» για την πώληση μαχητικών αεροσκαφών F-16 από τις Ηνωμένες Πολιτείες στη χώρα του. Αναφερόμενος στις σχέσεις της Αγκυρας με τη Μόσχα είπε ότι η Ρωσία έπειτα από την αρχική αρνητική δήλωσή της άλλαξε τη στάση της σχετικά με την απελευθέρωση των πρώην διοικητών της ουκρανικής φρουράς στο Αζοφστάλ της Μαριούπολης, τους οποίους πήρε μαζί του στο Κίεβο ο ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι που πραγματοποίησε επίσκεψη στην Τουρκία. «Αρχικά, υπήρξαν κάποιες δηλώσεις από τη Ρωσία, αλλά στη συνέχεια, όταν έμαθαν για κάποιες συνθήκες, η κατάσταση μπήκε σε θετική τροχιά» δήλωσε.
Καμία άλλη κίνηση
Πέρα από τις δηλώσεις Ερντογάν δεν έχουμε κάποια άλλη κίνηση που να επιβεβαιώνει τα λεγόμενά του. Πριν από λίγες ημέρες ο τούρκος πρόεδρος επανέλαβε ότι έχει προσκαλέσει τον Βλαντίμιρ Πούτιν να επισκεφθεί την Τουρκία τον Αύγουστο, όμως χθες το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣ, επικαλούμενο τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, ανέφερε ότι ο ρώσος πρόεδρος δεν σχεδιάζει προς το παρόν να μιλήσει με τον τούρκο ομόλογό του.
«Η Τουρκία δεν θέλει να πληγεί σοβαρά η τουρκορωσική σχέση, αλλά οι εξελίξεις θα έχουν αναπόφευκτα αντίκτυπο στις διμερείς σχέσεις. Μετά τις εκλογές ο Ερντογάν αισθάνεται ότι έχει περισσότερα περιθώρια ελιγμών» σχολιάζει ο Γκαλίπ Νταλάι της δεξαμενής σκέψης Chatham House. «Υπήρχε η αντίληψη τα τελευταία χρόνια ότι η σχέση Τουρκίας – Ρωσίας είχε παρατραβήξει. Αυτό υποδηλώνει μια σαφή επανεξισορρόπηση».
Ενα από τα κύρια κίνητρα είναι η προσπάθεια της Τουρκίας να βγει από την οικονομική ύφεση και να αναζωογονήσει τις ξένες επενδύσεις, πρόσθεσε ο Νταλάι, σημειώνοντας ότι οι τεταμένες σχέσεις με τη Δύση είχαν αποδυναμώσει την οικονομία και τις επενδυτικές ροές. Ενώ η Τουρκία έχει αρχίσει να προσελκύει επενδύσεις από τους Αραβες του Κόλπου, χρειάζονται περισσότερα, κατέληξε.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις