Νησιά Φερόε: 78 φάλαινες σκοτώθηκαν μπροστά στα μάτια επιβατών κρουαζιερόπλοιου
«Η φαλαινοθηρία στις Νήσους Φερόε διεξάγεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης του νησιού
Μπροστά σε ένα αποτρόπαιο θέαμα βρέθηκαν οι επιβάτες κρουαζιερόπλοιου στα Νησιά Φερόε, καθώς δεκάδες φάλαινες θανατώθηκαν μπροστά στα μάτια τους στα πλαίσια ενός παραδοσιακού κυνηγιού στην περιοχή.
Η Ambassador Cruise Line ζήτησε συγγνώμη από τους επιβάτες του πλοίου Ambition, οι οποίοι γίνανε θεατές της θανάτωσης 78 φαλαινών.
Το κυνήγι φαλαινών και δελφινιών είναι μια κοινή και ρυθμιζόμενη πρακτική στα νησιά, τα οποία αποτελούν μια αυτοδιοικούμενη, ημιαυτόνομη περιοχή της Δανίας. Η τοπική κυβέρνηση περιγράφει το πιλοτικό κυνήγι φαλαινών, γνωστό και ως «grind», ως «ένα αρχαίο και αναπόσπαστο μέρος της κουλτούρας του φαγητού των Φερόε».
«Είμαστε σθεναρά αντίθετοι σε αυτήν την απαρχαιωμένη πρακτική και συνεργαζόμαστε με την ORCA, τη φιλανθρωπική οργάνωση για τη διατήρηση της θάλασσας που είναι αφιερωμένη στη μελέτη και την προστασία των φαλαινών, των δελφινιών και των φωκιών στα ύδατα του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ευρώπης, για να ενθαρρύνουμε την αλλαγή από το 2021» ανέφερε μέλος του πληρώματος της κρουαζιέρας.
Η θανάτωση περισσότερων από 1.400 δελφινιών στην περιοχή πυροδότησε οργή το 2021. Τότε, ο πρόεδρος της Ένωσης Φαλαινοθηρών Φερόε είπε στο BBC ότι ενώ ο αριθμός των δελφινιών που σκοτώθηκαν ήταν υπερβολικός, ήταν τυχαίο.
Σύμφωνα με τη cbsnews.com, στις Νήσους Φερόε πιάνουν κατά μέσο όρο 600 φάλαινες ετησίως, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία.
«Η φαλαινοθηρία στις Νήσους Φερόε διεξάγεται σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και τις παγκοσμίως αναγνωρισμένες αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης», σύμφωνα με την ιστοσελίδα της κυβέρνησης του νησιού.
Η λεία του κυνηγιού μοιράζεται στους κατοίκους του νησιού δωρεάν.
Η Ambassador Cruise Line είπε στους επιβάτες και το πλήρωμα να μην αγοράσουν ή να φάνε κρέας φάλαινας ή δελφινιού και να αντισταθούν σε οποιαδήποτε κερδοσκοπία σχετική με τη φαλαινοθηρία.
Σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες στο κρουαζιερόπλοιο μικρές βάρκες χρησιμοποιήθηκαν για να συλλάβουν τις φάλαινες σε ρηχά νερά. Έπειτα ανασύρθηκαν στη ξηρά και σκοτώθηκαν.
Οι φάλαινες πιλότοι ζουν 35-60 χρόνια και φτάνουν σε μήκος τα 6-8 μέτρα, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας.
Το είδος απειλείται πέρα από τη φαλαινοθηρία, την εμπλοκή σε αλιευτικά εργαλεία, τις ασθένειες και τους ρύπους στα νερά των ωκεανών.
- ΗΠΑ: Μειώθηκαν οι θάνατοι από υπερβολική δόση σε ποσοστό ρεκόρ σε ένα χρόνο
- Βόρεια Κορέα: Ο πρόεδρος Κιμ διατάσσει να αρχίσει «μαζική παραγωγή» drones εφόδου
- Ρολόι του Τζον Λένον επιστρέφεται στη Γιόκο Όνο ως νόμιμη ιδιοκτήτρια
- Γιοβάνοβιτς: «Είμαι απογοητευμένος – Δεν ήμασταν τόσο καλοί για να ικανοποιήσουμε τον κόσμο»
- Πρωταθλητής η ΔΕΗ στην πράσινη μετάβαση της ΝΑ Ευρώπης
- Μαυροπάνος: «Κρατάμε το καλό μέρος που είχαμε στο δεύτερο μέρος, πρέπει να δουλέψουμε όμως»