Πώς φτιάχτηκε το mojito – Η ιστορία πίσω από το απόλυτο καλοκαιρινό κοκτέιλ
Μετράει πάνω από 500 χρόνια ιστορίας
- Μητέρα παιδιού ΑμεΑ διανύει καθημερινά 70 χιλιόμετρα - Το κοντινότερο σχολείο δεν έχει υποδομές
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Πόσα καλοκαίρια έχουμε περάσει στο πλάι της ακρογιαλιάς παρέα με ένα mojito;
Πόσες καλοκαιρινές νύχτες μας έχει κρατήσει συντροφιά ένα mojito μαζί με την παρέα μας; Αν κάτσουμε και το σκεφτούμε μάλλον πολλές! Και αυτό συμβαίνει γιατί το mojito έχει μεγάλη ιστορία, ενώ πλέον είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την εποχή του καλοκαιριού.
Όμως, πώς όμως συνέβη αυτό;
Πρώτη εκδοχή
Η αλήθεια είναι πως αν και το mojito ως κοκτέιλ υπάρχει από το 1500 περίπου, δεν υπάρχουν σαφείς αναφορές για τον πρώτο άνθρωπο που δημιούργησε ή δοκίμασε το πρώτο mojito.
Ωστόσο, το bar “La Bodeguita del medio” στην Αβάνα της Κούβας ισχυρίζεται πως είναι το μέρος που γέννησε το περίφημο mojito, κάτι που σχετίζεται με τους ισχυρισμούς του νομπελίστα συγγραφέα Έρνεστ Χέμινουεϊ, ο οποίος κυριολεκτικά εκθείαζε την εκδοχή του ποτού, όπως τη σέρβιραν σε αυτό το μαγαζί.
Πιο συγκεκριμένα, έχει υποστηριχθεί η άποψη πως σκλάβοι από την Αφρική, οι οποίοι δούλευαν στις φυτείες με τα ζαχαροκάλαμα της Κούβας δημιούργησαν το ποτό από μία αλκοόλη του ζαχαροκάλαμου που λέγεται “Aguardiente de cana”. Και κάπως έτσι (άγνωστο πώς) κατέληξε να σερβίρεται στο συγκεκριμένο bar.
Ωστόσο, υπάρχει ακόμη μία εκδοχή.
Δεύτερη εκδοχή
Γύρω στο 1500 ο Sir Francis Drake βρέθηκε στην Αβάνα προκειμένου να κλέψει όλο το χρυσό της πόλης. Η εισβολή στην πόλη δε στέφθηκε με επιτυχία, αλλά βγήκε κάτι καλό από όλη αυτή την ιστορία.
Το πλήρωμα του πλοίου του έπασχε από δύο ασθένειες οι οποίες κόντευαν να το αποδεκατίσουν: τη δυσεντερία και το σκορβούτο. Έτσι, οι ντόπιοι Νότιοι Αμερικάνοι Ινδιάνοι όντας γνωστοί για τα δικά τους γιατροσόφια που γιάτρευαν διάφορες ασθένειες ήταν εκεί για να βοηθήσουν την κατάσταση.
Στήθηκε κάτι σαν party στις ακτές της Αβάνας και το πλήρωμα κατάφερε να επιστρέψει σώο στην Αγγλία μαζί με ορισμένα υλικά με τα οποία κανείς μπορούσε να δημιουργήσει ένα φάρμακο. Χρησιμοποίησαν το “Aguardiente de cana”, φύλλα μέντας και χυμούς από ζαχαροκάλαμο και lime. Αν και ο χυμός lime ήταν εν τέλει το συστατικό που βοήθησε το πλήρωμα του Sir Francis Drake να επιβιώσει και να επιστρέψει στην Αγγλία, το κοκτέιλ που τότε ο Sir Francis Drake ονόμασε “El Draque” προς τιμήν του, έγινε ανάρπαστο στην περιοχή εκείνη την εποχή.
Και το όνομα αυτού…
Έτσι, αν και η δεύτερη εκδοχή θεωρείται η πιο πιθανή για τη δημιουργία του κοκτέιλ φαίνεται ότι άλλοι είναι υπεύθυνοι για το όνομα “mojito”. Αυτοί που έδωσαν το όνομα στο περιβόητο κοκτέιλ φαίνεται πως ήταν οι Αφρικανοί σκλάβοι που δούλευαν στα ζαχαροκάλαμα της Αβάνας.
Άλλες εκδοχές είναι ότι η λέξη “mojito” προέρχεται από την ισπανική λέξη “mojadito” που σημαίνει λίγο βρεγμένος και το Κουβανέζικο lime mojo.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις