Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024
weather-icon 21o
ps. post
scriptum

Οι γνωστοί «γνωστοί» έσπασαν πάλι την απεργία της ΕΣΗΕΑ

Ελληνοτουρκικά: Ένα ποτήρι μισογεμάτο – Χωρούν «συμβιβασμοί»;

Ελληνοτουρκικά: Ένα ποτήρι μισογεμάτο – Χωρούν «συμβιβασμοί»;

Ο «συμβιβασμός» τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά είναι μία «δύσκολη λέξη».

Για να υπάρξει μία συμφωνία για λύση μίας διαφοράς όπως η οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών (υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης) «μπορεί ενδεχομένως, ναι, να συνεπάγεται και κάποιες υποχωρήσεις από κάποιες θέσεις οι οποίες μπορούν να αποτελούν την αφετηρία μιας διαπραγμάτευσης», δήλωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης (ΣΚΑΪ).

Με τις «υποχωρήσεις» να αποτελούν τη λέξη – κλειδί για ένα συμβιβασμό. Υποχωρήσεις οι οποίες όπως τονίζει ο πρωθυπουργός θα είναι συμβατές με τα «εθνικά συμφέροντα».

Όπως ανέφερε πρόσφατα τούρκος καθηγητής μιλώντας για την ανάγκη διατήρηση και διαφύλαξης της Συνθήκης της Λωζάννης σε συνέδριο του ΕΛΙΑΜΕΠ και του ΕΚΠΑ στην Αθήνα, οι λύσεις στα προβλήματα απαιτούν «συμβιβασμούς». Και ο «συμβιβασμός» τόσο στα ελληνικά όσο και στα τουρκικά είναι μία «δύσκολη λέξη».

Συνήθεια η ένταση;

Ελλάδα και Τουρκία μετά από τέσσερα χρόνια διαρκούς έντασης, στο πεδίο αλλά κυρίως στο ρητορική για να αρχίσουν κατ΄αρχήν να συζητάνε πρέπει όπως έλεγαν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου αλλά και του Υπουργείου Εξωτερικών να επανασυστηθούν και να μάθουν ξανά να συζητάνε.

Οι λύσεις είναι ακόμα αρκετά μακριά με τους διπλωμάτες να υπογραμμίζουν ότι στόχος αρχικά είναι χτιστεί ξανά η εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο πλευρών.

Όχημα για την εμπιστοσύνη ο διάλογος και η «θετική ατζέντα». Ζητήματα χαμηλής πολιτικής, που αφορούν την οικονομία, τις υποδομές και τον πολιτισμό. Ζητήματα που μπορούν να προχωρήσουν χωρίς να τροφοδοτούν εντάσεις.

Κανείς δεν τα παίρνει όλα

Αρμόδιες σημείωναν την ίδια στιγμή ότι δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι η Ελλάδα στη Χάγη πάει για να κερδίσει το 100% των στόχων που θα βάλει, παραπέμποντας για μία ακόμα φορά στο συμβιβασμό.

Επέμεναν ότι εξακολουθούν να υφίστανται ζητήματα τα οποία η Ελλάδα δεν συζητά και υπογράμμιζαν ότι πρέπει να υπάρχει αμοιβαίος σεβασμός στις κόκκινες γραμμές. Σημειώνοντας ότι οι όποιες υποχωρήσεις δεν μπορεί να είναι «υπαρξιακού χαρακτήρα» για καμία από τις δύο πλευρές.

Ο ρόλος της κοινής γνώμης

Τουρκικές πηγές σημείωναν ότι πρέπει να υπάρξει και μία ενημέρωση της κοινής γνώμης. Ενημέρωση η οποία θα στοχεύει σε λύσεις και όχι στην ένταση και την καλλιέργεια αρνητικών εντυπώσεων

Ωστόσο όπως παραδέχτηκε και ο Μητσοτάκης, υπάρχουν άνθρωποι που έχουν επενδύσει στην ένταση. Και αυτό όπως σημειώνουν και τουρκικές πηγές αφορά και τις δύο πλευρές του Αιγαίου. Και σύμφωνα με τις ίδιες πηγές θα επιχειρήσουν ενδεχομένως να εκτροχιάσουν και το ήρεμο κλίμα.

Πάντως υπογράμμιζαν ότι αυτό θα είναι δύσκολο να γίνει με τα σημερινά δεδομένα.

Το ποτήρι μισογεμάτο

Η ελληνική πλευρά δηλώνει ότι αποδέχεται τις θετικές προθέσεις του Ερντογάν και επιλογή του Μητσοτάκη είναι να βλέπει το ποτήρι μισογεμάτο.

Με αρκετούς διπλωμάτες και αναλυτές πάντως να εκφράζουν δυσπιστία για τις δυνατότητες του διαλόγου να προχωρήσει και να αποδώσει, δεδομένων και των ακροδεξιών δυνάμεων που έχουν μπει στη Βουλή και όχι μόνο.

Υπενθύμιζαν δε τις αντιδράσεις που συνάντησε η Συμφωνία των Πρεσπών για τη Βόρεια Μακεδονία.

Με ανώτατες διπλωματικές πηγές να χαρακτηρίζουν τη λύση εφόσον αυτή επιτευχθεί ως παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές.

Καθορισμός επαφών

Το επόμενο διάστημα αναμένεται να καθοριστεί ο οδικός χάρτης των συναντήσεων του Χακάν Φιντάν με το Γιώργο Γεραπετρίτη. Σίγουρα οι δύο ΥΠΕΞ θα συναντηθούν το αμέσως επόμενο διάστημα προκειμένου να προετοιμάσουν το νέο ραντεβού κορυφής Μητσοτάκη – Ερντογάν που θα είναι στη Θεσσαλονίκη το φθινόπωρο, στο πλαίσιο των Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας. Με τις επαφές Γεραπετρίτη και Φιντάν να γίνονται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Αυτοί άλλωστε έχουν την πολιτική ευθύνη του διαλόγου και την υποχρέωση να ενημερώνουν σχετικά, Μητσοτάκη και Ερντογάν.

Must in

Λάκης Λαζόπουλος: Τι σχέση έχουν οι Δέκα Μικροί Μήτσοι με την υπέρταση;

«Τα πάντα» είναι η αυθόρμητη συγκινητική απάντηση που δίνει ο Λάκης Λαζόπουλος όταν ακούει το όνομα Τασούλα. Τα συναισθήματα από την χαρά στη συγκίνηση στο γέλιο και στην χαρμολύπη εναλλάσσονται με ταχύτητα φωτός στο παιχνίδι των γρήγορων ερωτήσεων

Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

in.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ALTER EGO MEDIA A.E.

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 800745939, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: in@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

ΜΗΤ Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ.232442

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2024