Σιτηρά: «Δεν υλοποιήθηκαν οι στόχοι» της συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας δήλωσε ο Βλαντίμιρ Πούτιν
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόζα.
- Αφαιρούν τα αντικλεπτικά και αρπάζουν τα ρούχα στα καταστήματα - Βίντεο ντοκουμέντο
- Σύλληψη Ικάρων έξω από την Αγία Σοφία – Ύψωσαν την ελληνική σημαία
- Συναγερμός στον ΕΟΔΥ για τον ιό mpox - 18 επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα
- Χιονοθύελλα φέρνει χάος στα Βαλκάνια - Κροατία, Βοσνία, Σλοβενία δοκιμάζονται από την κακοκαιρία
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν εκτίμησε σήμερα ότι ο βασικός στόχος της συμφωνίας για τα ουκρανικά σιτηρά, η οποία λήγει στις 17 Ιουλίου, δεν έχει επιτευχθεί, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Νοτιοαφρικανό ομόλογό του Σίριλ Ραμαφόζα.
«Ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπογράμμισε ότι οι δεσμεύσεις που αναλήφθηκαν με το μνημόνιο Ρωσίας-ΟΗΕ για την άρση των εμποδίων για την εξαγωγή ρωσικών τροφίμων και λιπασμάτων δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Ο βασικός στόχος, η παράδοση σιτηρών στις χώρες που έχουν ανάγκη, κυρίως στην αφρικανική ήπειρο, δεν υλοποιήθηκε» ανέφερε η ανακοίνωση του Κρεμλίνου με αφορμή αυτήν την τηλεφωνική επικοινωνία.
Τι δήλωσε χθες ο Ερντογάν
Χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που μεσολάβησε για την επίτευξη της αποκαλούμενης συμφωνίας της Μαύρης Θάλασσας, διαβεβαίωσε ότι ο Πούτιν «συμφωνεί» να παραταθεί η ισχύς της. Όμως Η Μόσχα διέψευσε ότι έγινε κάποια δήλωση για το θέμα αυτό. Την προηγουμένη, ο Πούτιν είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του επειδή, όπως υποστηρίζει, δεν έχει ληφθεί υπόψη «ούτε ένα» από τα ρωσικά αιτήματα στις διαπραγματεύσεις για την παράταση της συμφωνίας.
Η συμφωνία αυτή, που επιτεύχθηκε τον Ιούλιο του 2022 και έχει ανανεωθεί δύο φορές μέχρι τώρα, λήγει τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας). Φέτος, με βάση αυτό το μνημόνιο, εξήχθησαν περίπου 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από τα ουκρανικά λιμάνια, παρά τον πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Νότιας Αφρικής συζήτησε επίσης με τον Πούτιν τις προετοιμασίες για τη σύνοδο των χωρών της ομάδας BRICS που θα διεξαχθεί στα τέλη Αυγούστου. Ο Πούτιν έχει προσκληθεί, όμως το Κρεμλίνο δεν έχει ανακοινώσει ακόμη εάν σκοπεύει να πάει στη Νότια Αφρική.
Ο Ραμαφόζα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ως οικοδεσπότης της συνόδου, επειδή τον Μάρτιο εκδόθηκε από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ένταλμα σύλληψης του Πούτιν για εγκλήματα πολέμου. Το ένταλμα σημαίνει ότι οι χώρες μέλη του ΔΠΔ, μεταξύ των οποίων είναι και η Νότια Αφρική, είναι υποχρεωμένες να τον συλλάβουν μόλις πατήσει το πόδι του στο έδαφός τους.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η Πρετόρια για την τηλεφωνική επικοινωνία Πούτιν-Ραμαφόζα, δεν γίνει κάποια αναφορά στη σύνοδο των BRICS.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις