Κυβέρνηση: Μπαράζ συσκέψεων για το «φθινοπωρινό πακέτο»
Εκτός από τις τρεις παρεμβάσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση εντός του καλοκαιριού, ήδη κουμπώνουν τα χρονοδιαγράμματα για τις επόμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες
- Αίθριος ο καιρός την Πέμπτη, καταιγίδες από την Παρασκευή - Έρχονται «λευκά» Χριστούγεννα
- Τον απόλυτο εφιάλτη έζησε μαθητής από την Πάτρα σε πενθήμερη - Του έδωσαν ποτό με ούρα και τον χτύπησαν
- «Τουλάχιστον 100 Βορειοκορεάτες στρατιωτικοί σκοτώθηκαν σε μάχες στο Κουρσκ»
- Νεκρός ανασύρθηκε από τα συντρίμμια γάλλος υπήκοος στο Βανουάτου μετά τον σεισμό των 7,3 Ρίχτερ
Σε ρυθμούς «κλειστών» συσκέψεων εργασίας είτε υπό τον πρωθυπουργό είτε υπό τους επιτελείς του κινούνται οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων όχι μόνο για τον συντονισμό (επικοινωνιακό και επιχειρησιακό) των… καλοκαιρινών παρεμβάσεων αλλά και για την προεργασία δράσεων που θα ξεκλειδώσουν από το φθινόπωρο.
Νομοθετικές και άλλες πρωτοβουλίες κουμπώνουν ήδη σε χρονοδιαγράμματα, με το Μαξίμου να διαμηνύει στην κυβερνητική μηχανή την ανάγκη για προσοχή ταυτόχρονα στα έκτακτα περιστατικά και στην υλοποίηση των προεκλογικών δεσμεύσεων.
Το καλοκαίρι φαίνεται πως θα κλείσει με τρεις παρεμβάσεις – τα νομοσχέδια για την ψήφο των εκτός επικράτειας Ελλήνων από τον τόπο διαμονής τους, το οικονομικό πολυνομοσχέδιο και τις ρυθμίσεις για τους συνταξιούχους εργαζομένους. Για όσα έπονται γίνονται ήδη συσκέψεις στις υπουργικές έδρες. Χαρακτηριστικό το «γράμμα» που έφυγε από τα κεντρικά σε όλους τους υπουργούς, τους αναπληρωτές και τους υφυπουργούς για τα «κεφάλαια προτεραιότητας» για τα οποία δεν επιτρέπεται, κατά το Μαξίμου, παραβίαση των προθεσμιών.
Ενδεικτικό επίσης το γεγονός ότι μπαράζ επισκέψεων στα υπουργεία δεν κάνει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης αλλά και ο υφυπουργός στον πρωθυπουργό Θανάσης Κοντογεώργης και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομίας Νίκος Παπαθανάσης με αιχμή τους στόχους που περνούν και μέσα από το Ταμείο Ανάκαμψης.
Σε Υγεία, Παιδεία, Δικαιοσύνη
Στους τομείς της Υγείας, της Δικαιοσύνης και της Παιδείας φαίνεται να δίνεται ένας ορίζοντας εξαμήνου για να τρέξουν μεταρρυθμίσεις, ωστόσο μέχρι τότε ζητείται ταχεία διαχείριση θεμάτων, προκειμένου να υπάρχει πρώτο ορατό αποτέλεσμα στην κοινωνία. Για παράδειγμα στη λίστα προτεραιοτήτων του Υγείας είναι οι αναμονές στις λίστες των χειρουργείων, τα ράντζα στους διαδρόμους, ενώ ενδεικτικές είναι οι κινήσεις που έχει δρομολογήσει η κυβέρνηση για τη βελτίωση της ανταπόκρισης του ΕΚΑΒ (μικτά πληρώματα με Στρατό και Πυροσβεστική κ.λπ.). Στην ατζέντα της Δικαιοσύνης προετοιμάζεται ο νέος «δικαστικός χάρτης» που απειλεί με εντάσεις, ενώ στην καρδιά των μεταρρυθμίσεων – στο πλαίσιο και του Ταμείου Ανάκαμψης – είναι η «ψηφιακή στρατηγική».
Η ενεργοποίηση του μηχανισμού των «διακρατικών συμφωνιών» για μη κρατικά πανεπιστήμια μέσα από το άρθρο 28 του Συντάγματος αποτελεί προτεραιότητα του Παιδείας και αναμένεται εντός του φθινοπώρου να διαμορφωθεί ένα πρώτο πλαίσιο, προκειμένου να είναι σαφές ότι η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης θα είναι η μόνη αρμόδια για να θεσπίσει τους όρους που θα πρέπει να πληροί το υπό ίδρυση παράρτημα ξένου πανεπιστημίου.
Στον άξονα «καθημερινότητα» βάρος πέφτει στο αυτοτελές υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας για τη χάραξη στρατηγικής δημόσιων πολιτικών, προκειμένου να ενισχυθεί το μήνυμα περί «κοινωνικού κράτους». Οικογενειάρχες, νέοι, ηλικιωμένοι, ΑμεΑ είναι στο επίκεντρο της προσοχής με προτεραιότητα στην ψηφιοποίηση του ΟΠΕΚΑ, σε ένα σχέδιο δράσης για τη μακροχρόνια φροντίδα καθώς και στη στεγαστική πολιτική με ανοιχτό το ενδεχόμενο διπλασιασμού των πόρων του προγράμματος «Σπίτι μου» για τους νέους έως 39 ετών.
Διοικήσεις και νέοι γραμματείς
Στο μεταξύ στα σκαριά είναι τα τελευταία κομμάτια του κυβερνητικού παζλ, καθώς κλειδώνουν οι θέσεις των νέων γενικών γραμματέων στα υπουργεία. «Οι γενικοί γραμματείς οι οποίοι έγιναν υφυπουργοί ήταν στελέχη της δημόσιας διοίκησης και αυτό δίνει και μια συνέχεια στο κράτος» είπε ο πρωθυπουργός (Σκάι), επιχειρώντας μήνυμα προς τους δημόσιους υπάλληλους «ότι δεν υπάρχει όριο στο πόσο ψηλά μπορούν να φτάσουν».
Προς τη γραμματεία Συντονισμού της κυβέρνησης οδεύει από το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης η Εύη Δραμαλιώτη. Σύμφωνα με πληροφορίες των «ΝΕΩΝ» μάλιστα, στο υπό κατάρτιση νομοσχέδιο για το επιτελικό κράτος ΙΙ θα προβλέπεται και η συγκρότηση ειδικής ομάδας «επιτήρησης» των ερευνών από διεθνείς οργανισμούς και, άρα, της κατάταξης της χώρας, προκειμένου να παρέχονται «πραγματικά δεδομένα».
Η συγκεκριμένη απόφαση της κυβέρνησης παραπέμπει στην πρόσφατη πολιτική κόντρα ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ στο φόντο έκθεσης του ΟΟΣΑ για την ελληνική οικονομία, την οποία είχε αμφισβητήσει η κυβέρνηση, θεωρώντας ότι συντάχθηκε το φθινόπωρο του 2022 χωρίς να ληφθούν υπόψη επικαιροποιημένα στοιχεία. Εξού και αυτή η νέα αρμοδιότητα θα περάσει στην ομάδα Συντονισμού της προεδρίας της κυβέρνησης.
Μεταξύ άλλων στο νεοσύστατο υπουργείο Οικογένειας αναμένεται να βρεθεί η πολιτική επιστήμονας Μαίη Ζαννή, η οποία έχει υπάρξει και ειδικός σύμβουλος στη γενική γραμματεία του πρωθυπουργού.
Σαρωτικές αλλαγές ετοιμάζει όμως η κυβέρνηση στην επιλογή διοικήσεων στην ευρύτερη κρατική μηχανή, στο πλαίσιο μιας καινούργιας διαδικασίας η οποία, σύμφωνα με τον Μητσοτάκη, θα «βάζει αντικειμενικά κριτήρια». Ο σχεδιασμός για την αξιολόγηση των προϊσταμένων στις δημόσιες δομές περιλαμβάνει και «βαθμολόγιο» ακόμα και στο μέσο της θητείας ενός επιλεγέντος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις