Μπαλί: Πρόστιμο 1.000 δολάρια σε γυναίκα για βρώμικο διαβατήριο – «Με εξαπάτησαν»
Μια γυναίκα από τη Μελβούρνη απηύθυνε σοβαρή προειδοποίηση προς τους Αυστραλούς που ταξιδεύουν στο εξωτερικό, αφού φέρεται να εξαπατήθηκε στο αεροδρόμιο του Μπαλί από το προσωπικό των συνόρων για 1.500 δολάρια.
- «Πνιγμός στα 30.000 πόδια» - Αεροπλάνο άρχισε να πλημμυρίζει εν ώρα πτήσης [Βίντεο]
- Μπακογιάννη: Η Σακελλαροπούλου θα μπορούσε να προταθεί για την Προεδρία της Δημοκρατίας
- Δημήτρης Ήμελλος: Το τελευταίο αντίο στον αγαπημένο ηθοποιό -Τραγική φιγούρα η μητέρα του
- «Πρέπει να κάνουν δήλωση ότι σέβονται το πολίτευμα» - Οι όροι για να πάρουν την ιθαγένεια οι Γλύξμπουργκ
Η Monique Sutherland και η 60χρονη μητέρα της ταξίδευαν στην Ινδονησία για τις διακοπές τους, αλλά όταν έκανε check-in στο αεροδρόμιο Tullamarine, η 28χρονη αντιμετώπισε ένα πρόβλημα.
«Με ανάγκασαν να υπογράψω ένα πρόσθετο μπλε έντυπο, το οποίο μου είπαν ότι έπρεπε να δείχνω κάθε φορά που έδειχνα το διαβατήριό μου», εξήγησε η Monique.
«Αυτό έγινε επειδή το διαβατήριό μου ήταν ελαφρώς βρώμικο, καθώς είναι επτά ετών», πρόσθεσε.
Αφού τακτοποίησαν τα χαρτιά τους και πέρασαν από τη μεταναστευτική υπηρεσία, η μητέρα και η κόρη μπόρεσαν τελικά να επιβιβαστούν στο αεροπλάνο και να απολαύσουν μια πτήση χωρίς στάση για το Μπαλί.
Αλλά όταν έφτασε στο τουριστικό θέρετρο, το κλίμα άλλαξε γρήγορα, όταν το προσωπικό του αεροδρομίου ανέκρινε την κ. Sutherland αφού είδε το μπλε σημείωμά της.
Η ανάκριση
Η γυναίκα από τη Μελβούρνη οδηγήθηκε σε αίθουσα ανάκρισης όπου, όπως ισχυρίζεται, την ανέκριναν για πάνω από μία ώρα ενώ μάλιστα είπε πως το προσωπικό άρχισε να μιλάει στα ινδονησιακά και να γελάει πριν τελικά την κατηγορήσουν ότι παραβίασε τον νόμο επειδή το διαβατήριό της είχε υποστεί ζημιά.
«Μου είπαν ότι θα μπορούσαν να διευθετήσουν το ζήτημα έναντι αμοιβής 1.000 δολαρίων ΗΠΑ (1.500 δολάρια Αυστραλίας)», είπε.
Η κ. Sutherland αρνήθηκε να πληρώσει αλλά το προσωπικό την απείλησε πως δεν θα της δώσει πίσω το διαβατήριό της.
«Πλησίασαν την φοβισμένη μητέρα μου και την έπεισαν να πληρώσει και είπαν ότι αν δεν το έκανε δεν θα έπαιρνα πίσω το διαβατήριό μου», είπε.
«Το διαβατήριό μου δεν ήταν ποτέ το πραγματικό θέμα»
Μόλις το προσωπικό έλαβε τα χρήματα της οικογένειας, η κ. Sutherland και η μητέρα της μπόρεσαν να συνεχίσουν τις διακοπές τους χωρίς περαιτέρω προβλήματα.
Καθώς πέρασαν από το τελωνείο πριν αναχωρήσουν από το Μπαλί, δεν τους έγιναν ερωτήσεις και επέστρεψαν με ασφάλεια στην πατρίδα τους.
Το περιστατικό ώθησε την κ. Sutherland να ενημερώσει ένα μέλος του προσωπικού ασφαλείας των αυστραλιανών συνόρων για τη δοκιμασία, με τον αξιωματικό να φέρεται να της είπε ότι πιθανότατα της την είχαν εξαπατήσει.
«Το διαβατήριό μου δεν ήταν ποτέ το πραγματικό θέμα. Ήταν ένας εύκολος τρόπος να πάρουν κάποια χρήματα από άπειρους τουρίστες. Πραγματικά δεν το περίμενα αυτό… τόσο πολύ τραυματικό», είπε.
Τι ισχύει
Σύμφωνα με τον ιστότοπο Smartraveller του Υπουργείου Εξωτερικών της Αυστραλίας, η φυσιολογική φθορά του διαβατηρίου δεν θα πρέπει να αποτελεί πρόβλημα, αντίθετα πιο σοβαρές ζημιές μπορεί να σας εμποδίσουν να ταξιδέψετε.
«Είναι σημαντικό να μην υπάρχουν σκισίματα ή κοψίματα στις σελίδες του διαβατηρίου, ιδίως στη σελίδα της φωτογραφίας, και όλα να είναι ευανάγνωστα και καθαρά, να μην υπάρχουν σημάδια κατά μήκος της φωτογραφίας ή στη ζώνη μηχανικής ανάγνωσης (MRZ) στη σελίδα της φωτογραφίας, να μην έχουν αφαιρεθεί σελίδες (και) να μην υπάρχει αλλοίωση. Εάν δεν είστε σίγουροι για την κατάσταση του διαβατηρίου σας, καλέστε το Γραφείο Διαβατηρίων της Αυστραλίας», αναφέρεται στον ιστότοπο.
Το Μπαλί όμως, έχει μερικούς από τους αυστηρότερους κανόνες για τα διαβατήρια όσον αφορά τα ταξιδιωτικά έγγραφα που έχουν σκισίματα ή ζημιές.
Οι νόμοι εισήχθησαν το 2019, με τις Αρχές της Ινδονησίας να μπορούν να κρατούν ταξιδιώτες και να επιβάλλουν πρόστιμο στις αεροπορικές εταιρείες άνω των 4.700 δολαρίων, αν επιτρέψουν στον επιβάτη να ταξιδέψει με κατεστραμμένο διαβατήριο.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις