ΣΥΡΙΖΑ: Κεντρική Eπιτροπή με πλατφόρμες και βολές
Ο οδικός χάρτης για τις διαδικασίες εκλογής νέου προέδρου, οι μικροί εμφύλιοι και οι νέες συμμαχίες που αναδείχθηκαν από ένα «καυτό» διήμερο
- Τραμπ: Ο επιλεγείς για τη Λατινική Αμερική είχε αποπεμφθεί για... ερωτοδουλειές
- Πωλητήριο και σε… κάστρα στην Ευρώπη – Πόσο κοστίζει η απόκτησή τους
- Το κόστος διαμονής σε δημοφιλείς προορισμούς - Ελαφρώς προς τα πάνω οι τιμές ενόψει Χριστουγέννων
- ΕΛ.ΑΣ: Κρούει τον κώδωνα του κινδύνου εν όψει επιδείνωσης των καιρικών συνθηκών
Ηταν μια διήμερη καυτή Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ που κατέληξε σε οδικό χάρτη για τις διαδικασίες εκλογής προέδρου, ανέδειξε ρήγματα και νέες συμμαχίες, ενώ και οι μικροί εμφύλιοι του διημέρου ήταν εδώ στην πιο δύσκολη ημέρα (και πρώτη ΚΕ) μετά την παραίτηση Τσίπρα – παρεμπιπτόντως ο απερχόμενος πρόεδρος δεν παρεβρέθηκε στη συνεδρίαση καθόλου.
Πάμε στα αποτελέσματά της. Πρώτον, τελικώς πέρασε ο οδικός χάρτης που εισηγήθηκε η γραμματέας της ΚΕ Ράνια Σβίγκου. Δεν ήταν ακριβώς εκείνος που αρχικώς εισηγήθηκε η ΠΓ, με διαρκές συνέδριο τέλη Αυγούστου, εκλογή πρόεδρου κατά το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου και τακτικό συνέδριο τον Νοέμβριο. Ολα πήραν μια μικρή παράταση – περισσότερο η νέα εισήγηση λάμβανε υπόψη την πρόταση που είχε καταθέσει στην ΠΓ ο Νίκος Παππάς.
Τελικά, υπερψηφίστηκε η πρόταση για διεξαγωγή διαρκούς συνεδρίου στις 3 Σεπτεμβρίου και εκλογή ηγεσίας στις 10 (πρώτος γύρος) και 16 Σεπτεμβρίου (ο δεύτερος γύρος). Η αντιπρόταση που κατέβηκε (εδώ βρέθηκαν μαζί οι Σπίρτζης, Δούρου, Πολάκης, Τεμπονέρας, Νοτοπούλου αλλά και ο Παππάς που τελικά στοιχήθηκε με αυτή) ήθελε διαρκές συνέδριο στις 3 Σεπτεμβρίου, έκτακτο συνέδριο στις 25 Οκτωβρίου και εκλογή προέδρου στις 26 Νοεμβρίου.
Η ετερόκλητη συμμαχία
Τελικά πέρασε ο οδικός χάρτης της Σβίγκου, όπου και συμμάχησαν εκ νέου – το είχαν ήδη πράξει στην τελευταία ΠΓ – η Ομπρέλα, το μεγάλο μέρος της προεδρικής Κίνησης Μελών, η Γέφυρα, η πάλαι ΔΗΜΑΡ και η κίνηση των 6 συν 6. Αυτή η ετερόκλητη συμμαχία φαίνεται να αθροίζει και τη νέα πλειοψηφία στο κόμμα από χθες και εδώ συγκεντρώνονται από στενούς συνεργάτες του Τσίπρα όπως η Ολγα Γεροβασίλη, πρωτοκλασάτους της Κίνησης Μελών όπως η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλόυ, ο Ζαχαριάδης, ο Ραγκούσης, η ομάδα γύρω από τον Τζανακόπουλο, αλλά και ανανεωτικά στελέχη όπως οι Νίκος Μπίστης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος κ.ά.
Η νέα μειοψηφία
Γύρω από τη νέα πια μειοψηφία συγκεντρώνονται στελέχη του συνδικαλιστικού, του ανατολικού τομέα, του νότιου κα κυρίως πασοκογενείς. Αυτοί εξάλλου έθεσαν ζήτημα κατά τις ψηφοφορίες για ονομαστική στο τέλος της διαδικασίας και η καταγραφή έγινε με 160 υπέρ του οδικού χάρτη, 88 κατά, 2 λευκά και 2 «παρών». Επιμέρους τροποποίηση που πέρασε ήταν η άποψη του Δημήτρη Χατζησωκράτη για κατάθεση υποψηφιοτήτων μέχρι και το διαρκές συνέδριο, κάτι που αφήνει ανοιχτό το σενάριο για νέα πρόσωπα στην κούρσα: Ενα τέτοιο που ακούστηκε χθες έντονα ήταν ακόμη και εκείνο του Σωκράτη Φάμελου. Σίγουρα, η ΚΕ έβγαλε τις τέσσερις επίσημες: Αχτσιόγλου, Τσακαλώτος, Παππάς και Τζουμάκας. Σήμερα ήδη ο Παππάς καλεί σε φιλικό καφέ εκπροσώπους των ΜΜΕ στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο για κατάθεση των πρώτων του θέσεων.
Τα «καλλιστεία» του Πολάκη
Η διήμερη πάντως ΚΕ – για να επιστρέψουμε – τα είχε όλα. Πλατφόρμες των υποψηφίων. Και βολές. Κυρίως από μεριάς Παύλου Πολάκη για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με σαφή στόχευση σε Τσακαλώτο, αλλά και με κριτική στις διαδικασίες που τις περιέγραψε ως «καλλιστεία». H ομιλία του Σφακιανού είχε τον χαρακτήρα πλατφόρμας, δεν κατέληγε σε ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του, αλλά είχε μπόλικες «γωνίες»: ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ συλλογικά ούτε οι αρμόδιοι ατομικά θεώρησαν αναγκαίο να εξηγήσουν, πολλώ δε μάλλον να απολογηθούν, «γιατί αφήσαμε 37 δισ., ενώ θα αρκούσαν και τα 24 ή τα 27 και με τα υπόλοιπα θα μπορούσαμε να έχουμε ανακουφίσει τα τμήματα της κοινωνίας που είχαμε πλήξει δυσβάστακτα!» είπε.
Η παραίτηση του Σπίρτζη
Ρηξιακός ήταν και ο Χρήστος Σπίρτζης που μάλιστα παραιτήθηκε από την ΠΓ του κόμματος, όπως είχε προαναγγείλει μετά την παραίτηση Τσίπρα: «Το κόμμα έστειλε ένα θολό μήνυμα για τις πολτικές θέσεις και την πολιτική κατεύθυνση μέσα από δημόσιες τοποθετήσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που διαφοροποιούνταν από τις θέσεις του κόμματος» ανέφερε και υπερασπίστηκε και όσους ήρθαν στον ΣΥΡΙΖΑ από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Σκληρό και το κείμενο των Νίκου Φίλη και Πάνου Λάμπρου, απηχούσε τον πυρήνα των θέσεων της Ομπρέλας και κατατέθηκε στην Επιτροπή Θέσεων: «Εμείς παραδοθήκαμε σε έναν ασπόνδυλο πολυσυλλεκτισμό. Δεν προσπαθήσαμε να δημιουργήσουμε νέα πολιτική συνείδηση στον λαϊκό κόσμο που ήρθε από το ΠΑΣΟΚ. Τους αντιμετωπίσαμε ως δανεικούς ψηφοφόρους για μια ολόκληρη δεκαετία! Και πολλοί από αυτούς, όπως ήρθαν, έφυγαν!» ήταν μια εκ των σκληρών αποστροφών του κειμένου.
Επόμενο ραντεβού των στελεχών αύριο στην ΠΓ με θέμα την αυτοδιοίκηση χωρίς Σπίρτζη πλέον (που είχε την ευθύνη ως τώρα του ακανθώδους πεδίου), αλλά σύμφωνα με πληροφορίες με πρόταση στελεχών να έχουν την επιστασία της εκλογικής αυτής μάχης πέραν της επιτροπής που είχε τον ρόλο αυτόν και οι γραμματείς του κόμματος.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑ ΝΕΑ
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις