Πόλεμος στην Ουκρανία: Γιατί η γέφυρα της Κριμαίας είναι τόσο σημαντική για τη Ρωσία – «Γκρεμίστηκε» η συμφωνία για τα σιτηρά
Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις στον πόλεμο στην Ουκρανία αφού το Κίεβο επιτέθηκε ξανά στη γέφυρα της Κριμαίας, ενώ η Ρωσία ανακοίνωσε την επίσημη αποχώρησή της από την συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Δύο είναι οι μεγάλες ειδήσεις που έρχονται από τον πόλεμο στην Ουκρανία σήμερα Δευτέρα. Από τη μία, το Κίεβο ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στη γέφυρα της Κριμαίας και από την άλλη η Ρωσία αποχώρησε και επίσημα από τη συμφωνία της Μαύρης Θάλασσας για τα σιτηρά.
Το CNN σημειώνει ότι η γέφυρα στρατηγικής σημασίας στην κατεχόμενη από τη Ρωσία χερσόνησο της Κριμαίας χτυπήθηκε δύο φορές νωρίς τη Δευτέρα. Η Υπηρεσία Ασφάλειας της Ουκρανίας (SBU) και το ουκρανικό Ναυτικό ανέλαβαν την ευθύνη για την επίθεση, τη δεύτερη μετά το 2022.
Η σημασία της γέφυρας του Κερτς
Η γέφυρα του Κερτς είναι στρατηγικής σημασίας επειδή συνδέει την περιοχή Κρασνοντάρ της Ρωσίας με τη χερσόνησο της Κριμαίας, την οποία η Μόσχα προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.
Έχει επίσης τεράστια συμβολική σημασία για τη Ρωσία, η οποία κατασκεύασε τη γέφυρα των 12 μιλίων – τη μεγαλύτερη στην Ευρώπη – με κόστος περίπου 3,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ήταν η υλική αποτύπωση του στόχου του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να καταλάβει την Ουκρανία και να τη συνδέσει για πάντα με τη Ρωσία, σημειώνει το CNN.
Την ημέρα των εγκαινίων, ο Πούτιν ηγήθηκε μιας θριαμβευτικής αυτοκινητοπομπής στη γέφυρα. Οι Ουκρανοί καταριούνται τη συγκεκριμένη κατασκευή, η οποία αποτελεί υπενθύμιση της ρωσικής κατοχής.
Τον Οκτώβριο του 2022, η γέφυρα καταστράφηκε εν μέρει όταν ένα βυτιοφόρο με καύσιμα εξερράγη και κατέστρεψε ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου. Το Κρεμλίνο έσπευσε να κατηγορήσει το Κίεβο και ο Πούτιν ισχυρίστηκε ότι επρόκειτο για πράξη «σαμποτάζ» από τις ουκρανικές υπηρεσίες ασφαλείας. Η Μόσχα κινήθηκε γρήγορα για να επισκευάσει τη γέφυρα μετά από εκείνη την έκρηξη.
Ποιος ελέγχει τι;
Κρίσιμη αρτηρία
Η γέφυρα αποτελεί κρίσιμη αρτηρία για τον εφοδιασμό της Κριμαίας τόσο για τις καθημερινές της ανάγκες όσο και για να φτάνουν προμήθειες στον στρατό, εκτός από καύσιμα και αγαθά για τους πολίτες.
Ρωσικές στρατιωτικές φάλαγγες έχουν χρησιμοποιήσει τακτικά τη γέφυρα για να βοηθήσουν την πλήρους κλίμακας εισβολή τους στην Ουκρανία – μεταφέροντας οχήματα, τεθωρακισμένα και καύσιμα.
Εάν παρεμποδιστεί η χρήση της γέφυρας από τον ρωσικό στρατό, οι γραμμές ανεφοδιασμού των δυνάμεών του στη νότια Ουκρανία θα γίνουν πιο επισφαλείς.
Η Ρωσία έχει χρησιμοποιήσει τους σιδηροδρόμους της Κριμαίας για τη μεταφορά προμηθειών στις δυνάμεις της στη Χερσώνα και αρκετοί σιδηροδρομικοί κόμβοι τόσο στην Κριμαία όσο και στη Χερσώνα έχουν δεχθεί επιθέσεις από ουκρανικούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς.
Η σιδηροδρομική κυκλοφορία μέσω της γέφυρας συνέχισε να λειτουργεί τη Δευτέρα, αν και με καθυστερήσεις, σύμφωνα με βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έναν Ρώσο αξιωματούχο και ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.
Βίντεο από τη γέφυρα
A very good visual that shows the damaged Crimean Bridge. One span has been collapsed. The Bridge has likely been attacked with uncrewed surface vessels pic.twitter.com/y9rcWfBK1e
— Giorgi Revishvili (@revishvilig) July 17, 2023
«Τορπιλίστηκε» η συμφωνία για τα σιτηρά
«Στην πραγματικότητα, οι συμφωνίες της Μαύρης Θάλασσας έπαψαν να ισχύουν σήμερα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ σχετικά με τη συμφωνία για τα σιτηρά.
«Δυστυχώς το μέρος αυτών των συμφωνιών που αφορούσε τη Ρωσία δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι στιγμής, άρα η ισχύς της τερματίζεται», πρόσθεσε. «Μόλις εκπληρωθεί το ρωσικό μέρος των συμφωνιών, η ρωσική πλευρά θα επανέλθει στην εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, αμέσως», τόνισε.
Γραπτή ειδοποίηση από τη Ρωσία στον ΟΗΕ
Το CNN σημειώνει ότι αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών επιβεβαίωσε ότι το γραφείο του ΟΗΕ στην Κωνσταντινούπολη της Τουρκίας έλαβε γραπτή ειδοποίηση από τη Ρωσία ότι τερματίζει τη συμμετοχή της στη συμφωνία για τα σιτηρά της Ουκρανίας.
Η συμφωνία επέτρεπε την ασφαλή διέλευση των εξαγωγών σιτηρών από τη νότια Ουκρανία προς την παγκόσμια αγορά, αφού οι ρωσικές δυνάμεις οχύρωσαν τα λιμάνια της περιοχής με αποτέλεσμα να επιδεινωθεί η εκτεταμένη επισιτιστική κρίση, σημειώνει το CNN.
«Ο Γενικός Γραμματέας δεν θα σταματήσει τις προσπάθειές του να διευκολύνει την ανεμπόδιστη πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές για τα προϊόντα διατροφής και τα λιπάσματα τόσο από την Ουκρανία όσο και από τη Ρωσική Ομοσπονδία για τη διατήρηση της παγκόσμιας επισιτιστικής ασφάλειας», δήλωσε ο αξιωματούχος του ΟΗΕ.
Αξιωματούχος των Ηνωμένων Εθνών δήλωσε αργότερα στο CNN ότι ο οργανισμός βλέπει την απόφαση της Ρωσίας ως «σχεδόν οριστική», προσθέτοντας ότι το κομβικό ζήτημα για τα σιτηρά της Ουκρανίας είναι πλέον η εξαγωγή τους μέσω χερσαίων οδών, οδικών και σιδηροδρομικών.
Ο αξιωματούχος του ΟΗΕ δήλωσε ότι η κύρια ανησυχία τους είναι η αναπόφευκτη ανθρώπινη δυστυχία που θα προκύψει από τον τερματισμό της συμφωνίας: «Απλώς διακυβεύονται πάρα πολλά σε έναν κόσμο που πεινάει και πονάει».
Η συμφωνία επέτρεψε την εξαγωγή σχεδόν 33 εκατομμυρίων μετρικών τόνων τροφίμων από την Ουκρανία. Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα έχει αποστείλει περισσότερους από 725.000 τόνους για την υποστήριξη ανθρωπιστικών επιχειρήσεων – ανακουφίζοντας, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, την πείνα σε ορισμένες από τις πιο σκληρά πληγείσες γωνιές του κόσμου, όπως το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Κένυα, η Σομαλία, το Σουδάν και η Υεμένη.
Ακολουθήστε το in.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις